U21: Gera Zoltán szerint a támadásépítésben javulni kell

B. A. B.B. A. B.
Vágólapra másolva!
2020.09.04. 17:03
A támadásépítésben mindenképpen javulni kell az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője, Gera Zoltán szerint, aki bízik benne, hogy megtalálja a labdarúgók adottságaihoz legmegfelelőbb taktikát.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! (Fotó: Micheller Szilvia)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! (Fotó: Micheller Szilvia)

 

A visszaszámlálás elkezdődött. A vírushelyzet a 2021-es, magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokság programját is átírta (a magyar válogatott házigazdaként automatikus résztvevője a tornának), június helyett márciusban rendezik a csoportmeccseket, így a Gera Zoltán vezette korosztályos együttesnek nincs sok ideje a taktika elsajátítására. A korábbi kiváló középpályás ezért minden lehetséges alkalmat igyekszik megragadni a gyakorlásra. A múlt hét vasárnap elkezdődött, és a hétfői, Szlovénia elleni felkészülési mérkőzéssel véget érő összetartás is az összecsiszolódást szolgálja.

„Sajnos az elmúlt fél évben edzéseket nem vezényelhettünk, de volt időm képezni magamat, a futballal foglalkozni és visszanézni a meccseinket – mondta péntek délelőtt a Telki edzőközpontban rendezett sajtótájékoztatón az U21-es válogatott szövetségi edzője, Gera Zoltán. – A megváltozott időpont nem lehet kifogás, de nyilván jobban örültünk volna, ha júniusban rendezik az Európa-bajnokságot, és hosszabb felkészülést követően állunk »rajthoz«. Így viszont a bajnoki menetrendből kell majd beesni az Eb-re, persze az ellenfeleknek ugyanezzel a problémával kell szembenézniük. Ráadásul nagyon kiszámíthatatlan, mennyi idő jut a további összetartásokra. Októberre és novemberre egyaránt egy nemzetközi felkészülési meccset szerveztünk le, emellett élvonalbeli klubokkal szeretnénk edzőmeccseket játszani, ám fontos lenne, hogy januárban és februárban is találkozzon a keret.”

Ami a mostani edzőtábort illeti: a keretet a pénteki NB I-es bajnoki, a vírushelyzet, a sérülések, valamint az A-válogatottból érkező meghívók is formálták, ám a korábbi 97-szeres válogatott labdarúgó elégedett volt a látottakkal.

„Fontos volt, hogy gyakoroljuk azokat a taktikai elemeket, amelyeket szeretnék viszontlátni a későbbi mérkőzéseken – folytatta Gera Zoltán. – Szerdán az U19-es válogatottal játszottunk edzőmeccset, ott is nagy hangsúlyt fektettünk bizonyos játékhelyzetekre. A legfontosabb, hogy gyakoroljuk a támadásvezetéseket, minél több helyzetet alakítsunk ki, és fel kell gyorsítanunk a védekezés és a támadás közötti váltást. Ezen a téren sokat kell fejlődnünk, a meccseink többségén ugyanis szervezetten védekeztünk, ám kevés helyzetet alakítottunk ki. Persze a stílusunkat az NB I-ben játszó labdarúgók is meghatározzák. Ha fizikailag alkalmasak rá, hogy magasan letámadjuk az ellenfelet, megtesszük, ha nem, akkor olyan játékrendszert kell kialakítani, amely jobban passzol a keretben szereplő labdarúgók adottságaihoz. A játékpercek terén viszont jobban állunk, mint egy évvel ezelőtt. A futballisták lábában harminc-negyven meccsel több van, mint egy esztendővel ezelőtt, többen immár rendszeresen lehetőséghez jutnak az NB I-ben, ami szerencsére a fejlődésükön is látszik. Külön öröm, hogy néhány játékosra most azért nem számíthattunk, mert a felnőttválogatottba kapott meghívót. Schäfer András csütörtökön bemutatkozott a nemzeti csapatban, Szalai Attila pedig remekül futballozott Törökország ellen. A korábbi csapattársaik láthatják, hogy közel van az A-válogatott.”

A korosztályos válogatott hétfőn 15 órakor a Szlovénia elleni zárt kapus találkozóval zárja az edzőtábort.

„Nagyon nehezen találtunk ellenfelet, a hétfői vetélytárs ráadásul nem olyan stílusban futballozik, mint amilyet az Európa-bajnokságra kijutó ellenfeleinktől várhatunk. A szlovénok nagyon mélyen védekeznek, többnyire nyolc-tíz játékos helyezkedik a labda mögött, és a felívelések után próbálják begyűjteni a labdákat.”

AZ U21-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Demjén Patrik (Zalaegerszegi TE FC), Kovács Péter (Budaörs)
Védők:Balogh Botond (Parma – Olaszország), Gergényi Bence (Zalaegerszegi TE FC), Hinora Kristóf (Vasas FC), Nagy Zsombor (MTK Budapest), Szűcs Kornél (Diósgyőri VTK/Kazincbarcika), Tóth Bence (Vasas FC), Zeke Márió (Mol Fehérvár FC)
Középpályások:Hidi M. Sándor (Vasas FC), Kiss Bence (Szombathelyi Haladás), Kleisz Márk (Vasas FC), Mezei Szabolcs (MTK Budapest), Palincsár Martin (MTK Budapest)
Támadók:Bíró Bence (MTK Budapest), Dragóner Filip (Zalaegerszegi TE FC), Schön Szabolcs (MTK Budapest), Szánthó Regő (Zalaegerszegi TE FC), Németh András (KRC Genk II – Belgium)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik