S. TÓTH JÁNOS, PUSZTAI VIOLA (Monte-Carlo) 2019.12.07 12:03 Frissítve: 2019.12.07 12:19

Kéznyomatok, könnycseppek – Puskás Ferencre emlékeznek Monacóban

Az F1-es világbajnok Mario Andretti is megnézte a posztumusz díjjal jutalmazandó Puskás Ferenc karrierjének emlékeiből rendezett monacói kiállítást.


 

Egy hete ilyenkor elemi erejű vihar csapott le a francia Riviérára. A viharos szél és a szakadó eső miatt vörös riasztást adtak ki, s még az AS Monaco és a Ligue 1 listavezetője, a Paris SG nagy érdeklődéssel várt bajnoki mérkőzését is el kellett halasztani. Most pénteken azonban már a szebbik arcát mutatta az Azúr-part, ahol a hétvégén a szokásosnál is nagyobb lesz az egy négyzetméterre jutó világsztárok aránya.

Szombaton rendezik ugyanis a Világ Sportlegendái-díj (World Sports Legends Award, WSLA) elnevezésű gálára, amelyet immár negyedszer rendeznek meg, de most első alkalommal magyar vonatkozása is van. A szervezők által nemes egyszerűséggel a sport Oscarjaként emlegetett esemény 2019. évi posztumusz díjazottja ugyanis Puskás Ferenc, minden idők legkiválóbb magyar labdarúgója lesz. Ezt az elismerést tavaly a Formula–1-es ikon, Ayrton Senna kapta meg, két esztendővel korábban egy másik autós klasszis, a monacói Antony Noghes, a hercegségbeli Grand Prix (1929) és a Monte-Carlo rali (1911) egyik megálmodója. Az ünnepségre a Puskás Intézet alkalmi kiállítást rendezett be a gálának helyt adó Hotel Fairmont Monte-Carlóban, annak is egyik frekventált helyén, a Salle d'Or terem előtt, ahol szombat este az ünnepélyes ceremónia lesz. A minitárlat, amely Puskás Ferenc kispesti, madridi és válogatottbeli időszakát is felvillantja, az elegáns szálloda vendégei közül máris számos érdeklődőt vonzott.

Ide vezetett lényegében az első útja a Puskás család két jelen lévő képviselőjének, az unokának, Rekának (ő egy könnycseppet is elmorzsolt a relikviák láttán) és az ő lányának, azaz Öcsi bácsi dédunokájának, Anénak is – utóbbi veszi át szombat este Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok, korábbi köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja társaságában a posztumusz WSLA-kitüntetést. De megállt a vitrinek előtt a Formula–1-es világbajnok, Indy 500- és Daytona 500-as győztes Mario Andretti is, aki az idei díjazottak között van. A monacói helyszín már önmagában is sugallja, hogy a Világ Sportlegendái-díj korábbi jutalmazottjai között igencsak jelentős számban vannak az autó-motorsport képviselői: Andretti mellett az idén a legendák közé emelik a Párizs–Dakar-győztes katari Nasszer al-Attijahot és a motorral háromszoros világbajnok olasz Loris Capirossit is.

A Formula–1-es világbajnok Mario Andretti is megcsodálta a Puskás-relikviákat tartalmazó vitrint – KÉPGALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A FOTÓRA! (Fotók: Döme László/PFLA)

 

A pénteki nap programja nagyrészt még kötetlen volt, ám arra azért kihasználták a délutánt a szervezők, hogy elkészüljenek az ilyenkor kötelező interjúk, és levegyék a legendák kézlenyomatát. Az autogrammal kiegészített tenyerek – amelyek egy-egy modern festmény benyomását keltik – majd a WSLA panteonjába kerülnek: számos korábbi díjazott kézjegye látható egyébként a Puskás-kiállítás melletti hatalmas térben. Mario Andretti mellett „tenyerelt” a Puskás-dédunka, a Baszkföldön élő Ane de Juan Damborena is. Ez idő alatt édesanyja, Reka a sarokban felállított zongorán eljátszott néhány dallamot. Ane a szervezőknek adott spanyol nyelvű interjúban meghatottan mesélt jeles őséről, és élete egyik meghatározó pillanatának nevezte, hogy meghívást kapott a Világ Sportlegendái-díj átadó gálájára, sőt az eseménynek aktív szereplője is lehet.

Puskás Ferenc posztumusz elismerése előtt mindössze két még élő labdarúgóklasszist díjaztak a WSLA-n, a belga kapus Jean-Marie Pfaffot és az argentin középpályást, Osvaldo Ardilest. Mindkettejükkel kapcsolatban van egy-egy kellemetlen emlékünk: Ardiles játszott az 1978-as világbajnokságon az argentin–magyaron, amely a torna házigazdáinak 2–1-es sikerével zárult, míg Pfaff azon az 1–1-es döntetlennel záruló 1982-es vb-csoportmeccsen védett, amely Spanyolországban megpecsételte a mieink sorsát.

Este a hivatalos sajtótájékoztatóval és a díjazottak exkluzív vacsorájával folytatódott a program a 130 éves monte-carlói Automobile Clubban. Itt a két idén díjazandó korábbi atléta hölgy, a politikusként aktív mexikói Ana Guevara és a jótékonysági munkájáért jelölt brit Connie Henry is csatlakozott a többi bajnokhoz, míg a posztumusz életműdíjas magyar legendát Szöllősi György Puskás-nagykövet, lapunk főszerkesztője képviselte a sajtótájékoztatón. A szombati díjátadó ceremónián jelen lesznek a Puskás Akadémia, az MLSZ és a Real Madrid képviselői is.

2021.02.17 22:32:05

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Egyetlen apró ékezet is fontos lehet.

2021.02.15 10:34:49

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

A Globall Hotel pazar körülményeknek is köszönhető az elmúlt időszak csodás eredménysora.

2021.01.31 23:23:22

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

Baráti látogatás volt, nem csupán a meccsek miatt, hanem a politikai szándéknak is megfelelően.

2021.02.01 22:15:53

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Minden jóban van valami rossz, persze csak ha úgy akarjuk látni.