A játékosait is ámulatba ejtette – Puskás Ferenc 30 éve ült le a válogatott kispadjára

Vágólapra másolva!
2023.04.16. 15:11
null
Márton Gábor, Csábi József és Pisont István Puskás Ferenccel a válogatott összetartásán a Népstadion toronyépületénél (Fotó: Puskás Intézet)
Puskás Ferenc harminc évvel ezelőtt ült le először szövetségi kapitányként a magyar labdarúgó-válogatott kispadjára. Puskás kapitányi kinevezésével és a válogatott akkori meccseivel a Puskás Intézet és a Sportrádió is foglalkozott. 

 

A Görögország elleni 1–0-s vereség után lemondott Jenei Imre, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) ezt követően Puskás Ferencet kérte fel a tisztségre, aki négy mérkőzésre el is vállalta a feladatot. Az Aranycsapat legendájának kinevezése hatalmas meglepetést keltett, megbízatásának híre az egész világon bejárta a sportsajtót.

Puskás Ferenc első meccse magyar szövetségi kapitányként harminc esztendeje, 1993. április 15-én a Svédország elleni barátságos meccs volt a Népstadionban, amelyet 2002-ben róla neveztek el. Répási László,aki az 1992–1993-as NB I-es idény gólkirályaként nála mutatkozott be a válogatottban, így nyilatkozott a Puskás Intézetnek:„Csak egyszer szerepeltem a válogatottban, viszont hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy Puskás Ferenc hívott meg először a nemzeti csapat keretébe és nála mutatkozhattam be. Puskás Ferenc nemcsak a magyar, hanem az egész futballvilág egyik legnagyobb alakja volt. A válogatott edzésein olyan ámulatba ejtő dolgokat művelt labdával, hogy az állam leesett. Az egyik tréningen Détári Lajos, Illés Béla és én kapufáztunk, azaz egymás mellkasára dobtuk a labdát és kapásból el kellett találni a felső lécet, ami nekünk másodszorra-harmadszorra sikerült. Öcsi bácsi odajött, s kérte Dömét, hogy dobja neki a labdát, levette, majd telibe találta a felső kapufát. Döme mondta, próbálja meg még egyszer és ő újra megcsinálta, csak bámulni tudtunk."

A Feyenoord korábbi magyar válogatott kiválósága, Kiprich József is csodálta Puskás Ferencet:„Akkoriban gyakorta váltották egymást a szövetségi kapitányok a magyar kispadon. Öcsi bácsi csak négy mérkőzésre vállalta el a feladatot. Vele együtt dolgozni mindig óriási dicsőségnek számított. Személyesen nem ismertem őt korábban, de természetesen tisztában voltam az eredményeivel. A világ legjobb játékosa volt, igazi példaképnek számított. Örülök, hogy a játékosa lehettem a válogatottnál, fantasztikus ember volt.”

A Sportrádiónak nyilatkozott a 25-szörös magyar válogatott Hamar István, valamint Pisont István, aki (egyedüli ilyen játékosként) mind a négy meccset végigjátszotta, amikor Puskás Ferenc volt a szövetségi kapitány.

Hamar István: „Emlékszem a pillanatra, amikor bemondták a rádióban, hogy Puskás Ferenc lett az új szövetségi kapitány. Meglepődtem, de kitörő örömmel fogadtam. Mikor meghívott a keretbe az írek ellen, akkor megszeppenve, megilletődve, áhítattal mentem az edzőtáborba. De ez csak addig tartott, amíg Öcsi bácsival nem találkoztunk, mert a közvetlen, spontán stílusával levette a vállunkról a terhet.”

Pisont István: Nagyon megtisztelő volt Öcsi bácsival együtt dolgozni, de egy végtelenül nehéz időszakban vette át a csapatot. Érezhető volt a görögök elleni vesztes meccs után, ahol eldőlt, hogy nem jutunk ki a vébére, hogy a szurkolók csalódottak, nem is voltak ott sokan a svédek ellen. Végül két vb-selejtezőn és két felkészülési meccsen ült ott a válogatott kispadján Öcsi bácsi és nagyon jó lett a kapcsolatunk. Nagyon boldogok voltunk, amikor kinevezték. Bárhova mentünk vele, hatalmas tisztelet övezte...”

PUSKÁS FERENC MÉRKŐZÉSEI SZÖVETSÉGI KAPITÁNYKÉNT

Magyarország–Svédország 0–2 (0–0)
Válogatott felkészülési mérkőzés, 1993. április 15.

Budapest, Népstadion, 5 ezer néző. V: Bülent Yavuz (török)
Magyarország:
Petry Zsolt – Telek András, Lőrincz Emil, Nagy Tibor (Bánfi János, 80.), Pisont István, Détári Lajos, Márton Gábor (Fodor Imre, 78.), Balog Tibor (Ifj. Albert Flórián, 69.), Duró József, Kiprich József (Illés Béla, 78.), Hámori Ferenc (Répási László, a szünetben). Szövetségi kapitány: Puskás Ferenc
Svédország:
Thomas Ravelli – Pontus Kamark (Patrik Andersson, a szünetben), Jan Eriksson, Roger Ljung, Anders Limpar (Stefan Landberg, 60.), Stefan Schwarz (Stefan Rehn, 60.), Jonas Thern, Joachim Björklund, Thomas Brolin (Martin Dahlin, a szünetben), Klas Ingesson, Johnny Ekström (Stefan Pettersson, 69.). Szövetségi kapitány: Tommy Svensson
Gólszerzők:Ekström (67.), Rehn (87.)

1993. április 28., világbajnoki selejtező
Oroszország–Magyarország 3–0 (0–0)

1993. május 29., felkészülési mérkőzés
Írország–Magyarország 2–4 (2–0)

1993. június 16., világbajnoki selejtező
Izland–Magyarország 2–0 (1–0)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik