Szoboszlai góljával ismét legyőztük a törököket!

Vágólapra másolva!
2024.03.22. 20:32
Fotó: Árvai Károly
A magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 1–0-ra legyőzte a telt házas Puskás Arénában Törökországot, a találkozót eldöntő gólt Szoboszlai Dominik szerezte büntetőből.

 

EB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Törökország 1–0 (0–0)
Budapest, Puskás Aréna, 58 000 néző. Vezette: Frankowski (lengyel)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Balogh B. (Dárdai M., 67.), Lang, Szalai A. – Nego (Bolla, a szünetben), Nagy Á. (Styles, 61.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 61.) – Sallai (Kleinheisler, 80.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám M., 80.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
TÖRÖKORSZÁG: Günok – Celik (Aktürkoglu, 77.), Kabak, Akaydin, R. Yilmaz (Müldür, 27.) – Yüksek, Kökcü (Güler, 61.) – Akgün (Baris Yilmaz, 77.), Calhanoglu, Yildiz (Uzun, 77.) – Ünal (Yazici, 61.). Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella
Gólszerző: Szoboszlai (48. – 11-esből)

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A sarki kebabos dörzsölte a tenyerét. A Thököly és Dózsa György út sarkán lévő török étkezde előtt kígyózott a sor, magyar zászlókat és sálakat szorongató szurkolók vártak türelmesen a hatalmas nyárson piruló húsdarabokra, az erős hagyma- és fűszerillat közepette is volt miről beszélgetni – újra pályára lépett a válogatott! Néhány sarokkal odébb, a Keleti pályaudvar szomszédságában lévő Jobbágy utcában ekkor már javában hangoltak az ultrák, dobpergés és éneklés hallatszott, a magasban pedig tűzijátékok fényei világították meg a házak ablakait. A környéken sétálgató turisták nyújtogatták nyakukat, mi ez a nagy felfordulás, pedig ekkor még két óra volt hátra a meccskezdésig.

Fotó: Szabó Miklós


A 2024-es esztendő ugyanúgy indult, ahogy a legutóbbi befejeződött: a Puskás Arénában gombostűt nem lehetett leejteni, a válogatott ezúttal is zsúfolt lelátók előtt léphetett pályára. S mikor a nézők elfoglalták a helyüket, addigra egy nagy kérdés eldőlt: Gulácsi Péter kezdett kapuban, s ki ne tudná, a Lipcse légiósa küzdelmes időszakot tudhat maga mögött. Azzal, hogy péntek este Törökország ellen visszatért a nemzeti együttes kapujába, újabb mérföldkőhöz érkezett. Ami a kezdés előtti pillanatokban is kérdés volt, hogy vajon a Marco Rossi irányította válogatott képes lesz-e tovább nyújtani a 12 mérkőzés óta, néhány nap híján másfél éve tartó veretlenségi sorozatát, vagy az ugyancsak Eb-résztvevő és szintúgy kiváló futballistákat felvonultató Törökország ellen ez a széria megszakad…

Fotó: Árvai Károly


Azt mindenesetre fél óra elteltével megállapíthattuk, a két szövetségi kapitány, Marco Rossi és Vincenzo Montella látnoknak is jó lenne, a találkozó pontosan úgy alakult, ahogy azt megjósolták. Mindkét csapat higgadtan, türelmesen járatta a labdát, ha pedig olyan szituáció adódott, rögtön megpróbálták a begyakorolt figurákat erőltetni. A magyar válogatott játékában érdekes volt megfigyelni, hogy a labdakihozataloknál Schäfer András gyakran hátralépett Szalai Attila helyére (aki kihúzódott a vonal mellé), s feltűnt, nem véletlenszerű mozgásokról, hanem a szakmai stáb által kért elemről volt szó. Előfordult az is, hogy a két hátsó játékos, Schäfer András és Szoboszlai Dominik volt, amint ők mélységből megpróbálták mozgásba, lendületbe hozni a csapatot, a védők visszazártak mögéjük. Jól működött, amikor a török válogatott kirúgásainál Varga Barnabásék nem engedték, hogy a kapus, Mert Günök kipasszolja a labdákat védőtársainak, a kellemetlen stílusú letámadás láthatóan nem ízlett a vendégeknek. Ami viszont gond volt, hogy Willi Orbán hiányában – némiképp – bizonytalan volt a hátsó hármas: Szalai Attila mozgásán, passzain látszott a játékhiány, Balogh Botond többször is rossz irányba fordult, és az indításai sem jöttek be, középen Lang Ádámnak is akadt egy-két rossz ütemű felugrása, pontatlan előre ívelése. Gulácsi Péternek háromszor is védenie kellett az első félidőben, az elsőnél úgy ragadt a labda a kesztyűjébe, mintha csirizzel lett volna bekenve, a másodiknál és a harmadiknál magabiztosan, oldalra eldőlve védett. Sallai Roland állt legközelebb a gólszerzéshez, a Freiburg légiósa próbálkozott távolról és közelről is, de Varga Barnabásnak is akadt veszélyes fejese.

Az első félidő színvonalban, iramban úgymond beleillett a felkészülési találkozók sorába, egyik csapat sem szeretett volna túlzottan sokat kockáztatni, a lényeg a gyakorlás, a játék volt. A magyar szurkolókat azonban ez sem zavarta, szokásukhoz híven megállás nélkül biztatták a csapatot, volt, amikor az egyik oldal a Marcót, a másik a Rossit kiabálta a pesti éjszakába. Csakhogy az első félidőben látottakkal a szövetségi kapitány aligha volt elégedett, és a szünetet jelző sípszó pillanatában a labdába dühösen nagyot rúgó Szoboszlai reakciójából is érzékelhető volt, csapatkapitányként többet várt – tegyük hozzá: okkal.

Fotó: Árvai Károly

Egy perc sem – egészen pontosan 52 másodperc – telt el a középkezdést követően, amikor Lang Ádám fejese nyomán a mellette felugró Enes Ünal kezére pattant a labda, a tizenegyest pedig Szoboszlai Dominik végezte el. A Liverpool támadója egy ilyen átlagosnak mondható szituációnál is bizonyította, klasszis, a labdát elemi erővel lőtte a jobb kapufa mellé – védhetetlen lövés volt. Góllal kezdte tehát a második félidőt a magyar válogatott, majd, ahogy arra számítani lehetett, mindkét csapat elkezdte a cseréket. Marco Rossi a 66. percben újoncot is avatott, érkezett a pályára Dárdai Márton, akit a magyar szurkolók óriási tapssal fogadtak – az újoncnak aztán meglehetősen zaklatottra sikerült első néhány pályán töltött perce… Sokszor csak a szerencsén múlott, hogy a törökök nem egyenlítettek, a találkozó hajrájában egyértelműen több helyzetük volt, Gulácsi Péternek észnél kellett lennie, hogy megőrizze kapuját a góltól. De a lényeg, hogy megőrizte!

A válogatott veretlenségi sorozata tovább tart, immár 13. mérkőzésén sem talált legyőzőre, ráadásul győzelemmel kezdte a 2024-es esztendőt. A szurkolók felállva tapsolták és ünnepelték a csapatot, a futballistáknak pedig, ha ezer mezük lett volna, az is kevésnek bizonyult kidobni a rajongóknak…

A válogatottat 60. meccsén irányító Marco Rossi – aki az örökrangsorban ezzel egy mérkőzésre megközelítette a harmadik helyen álló Mészöly Kálmánt – győzelemmel ünnepelt, együttese ezúttal a remek erőkből álló Törökországot fektette két vállra.

Kedden 19 órától – ugyancsak felkészülési találkozón – Koszovó következik. 1–0

 

 

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Fotó: Árvai Károly

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE TÖRÖKORSZÁG ÉS KOSZOVÓ ELLEN
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Fehérvár FC)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Freiburg – Németország), Szalai Gábor (FC Lausanne – Svájc)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kerkez Milos (Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Sunderland – Anglia)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok ), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI MÁRCIUSI PROGRAMJA
Március 26.
19.00: Magyarország–Koszovó

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik