Karácsony a stadionban: az összetartozás erejével ünnepeltek

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.12.11. 16:30
null
<a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/futball-legendak-karacsonya-fotok-szabo-miklos--7525" target="_blank">Harmadszor jöttek össze a Puskás Arénában a futball-legendák <br />A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Szabó Miklós) </a>
Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Futball-legendák karácsonyát. A Puskás Arénában harmadszor jöttek össze korábbi válogatott labdarúgóink.

 

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós
A karácsonyi ünnepséget megtisztelte jelenlétével többek között a volt köztársasági elnök Schmitt Pál, Varga Mihály pénzügyminiszter, a rendezvény védnöke, dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, Lázár Vilmos fogathajtó-világbajnok, a CBA üzletlánc tulajdonosa, a Magyar Lovas Szövetség elnöke, Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, továbbá más sportágak képviseletében Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó, Gedó György, olimpiai aranyérmes bokszoló, Madaras Norbert kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok vízilabdázó, a szövetség elnöke, Dala Tamás, világkupagyőztes vízilabdázó, a Nemzeti Sportuszodák igazgatója, Szőnyi János mesteredző, a birkózók korábbi szövetségi kapitánya, Marosi László vb-2. kézilabdázó, Buzgó József öttusázó, lapunk korábbi főszerkesztője, Novotny Zoltán, a Magyar Sportújságírók Szövetsége tiszteletbeli elnöke. A futballisták karácsonyának szervezője, motorja, a Tatabánya és a Budafok korábbi kiváló középcsatára, tiszteletbeli elnöke, Jakab János a Nemzeti Sport érdeklődésére kifejtette, örül, hogy az esemény hagyománnyá nőtte ki magát, utalva arra, 15. alkalommal találkoznak a volt labdarúgók, nem számítva a koronavírus-járvány idejére eső karácsonyt, amikor az ünnepség elmaradt – igaz, az ajándékozás akkor sem maradhatott el.

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

„Az első alkalommal alig tucatnyian voltunk – mondta Jakab. – Még az Aranycsapatból is eljött Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, de a mostaniak közül már velünk volt Rákosi Gyula, Noskó Ernő, Szabó György.”

Az eseményt a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, Szöllősi György vezette fel, a Himnusz hangjaira a kivetítőn a közelmúltban elhunyt játékosok fényképe jelent meg.

Varga Mihály köszöntőjében elmondta, a karácsony „az egymás felé fordulás” ünnepe, az összetartozási igény az idők kezdete óta megtalálható az emberekben”. Hangsúlyozta, a futball, mint csapatjáték, egyben kötőanyag is: „Csapatban lenni jó, a játék a személyiségfejlődés fontos része.” A pénzügyminiszter a saját életéből két labdarúgással kapcsolatos élményt idézett fel. Az egyik az 1973. júniusi világbajnoki selejtező Svédország ellen a Népstadionban. Varga családi körben televízión nézte a találkozót, amelyen 1–0-ra, majd 3–2-re vezettünk, végül Ralf Edström fejesével 3–3-ra egyenlített az ellenfél, Magyarország nem jutott ki az NSZK-beli 1974-es vb-re. A szomorú esemény borongós hangulatot váltott ki, a család fel is idézte, lám, a magyar sors, Trianon óta ez az osztályrészünk… A másik már egy pozitív élmény: a Bp. Honvéd 1978-ban az UEFA-kupa 3. fordulójában az Ajaxszal mérkőzött, a kispestiek 3–1-re vezettek, a tévé előtt édesapja megígérte, ha 4–1-re nyer a Honvéd, megkapja a rég óhajtott biciklit. Nos, Weimper István tizenegyesből beállította a 4–1-es végeredményt az akkor 13 éves Varga Mihály pedig megkapta a kerékpárt.

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

 

Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor két futballal kapcsolatos élményét elevenítette fel: fiatalon arról dönthetett, a nappaliba bútor kerüljön vagy televízió, ő az utóbbit választotta. Ennek köszönhetően látta, hogy 1964-ben az MTK a Népstadionban 4:0-ra legyőzte a skót Celticet, a ezzel bejutott a KEK-döntőbe. Csányi örökre megjegyezte Bödör László nevét, akit természetesen a futballisták karácsonyán most is köszönthetett, mint legidősebb válogatottat. Csányi nem tagadta, amikor már felnőttként Barcelonában járt, s a Celtic éppen ott játszott, az egyik helyi kocsmában érdeklődtek, honnan érkezett, s amikor elmondta, Magyarországról, a skót fanok skandálni kezdték az MTK nevét.

Az MLSZ első embere utalva a régi sikerekre, elmondta, amikor 2010-ben a honi sportági szövetség elnöke lett, egyik célként azt határozta meg, kerüljünk közelebb a külföldi csapatokhoz, az egykori dicsőséges napokhoz. Tisztában volt azzal, a klubcsapatok szintjén ez a kinti profi klubok költségvetése miatt szinte lehetetlen, ám úgy ítélte meg, az utánpótlásképzésre alapozva a magyar válogatott eredményes lehet. Járhatónak tartja az utat, hozzátéve, az egyesületeknek nyújtott különböző ösztönzők is segítik a fejlődést. Csányi Sándor elismerését fejezte ki a Paks őszi elsőségét illetően. Határozottan jelentette ki, a magyar élvonalban sok a légiós. Nem elképzelhetetlen, hogy a testület már a közeljövőben korlátozó intézkedéséket vezet be, amely limitálni a honi együttesekben pályára lépő külföldiek számát. Problémát jelent ugyanakkor az Európai Unión belül a munkaerő szabad áramlása nem korlátozható, viszont az EU-n kívüli országokból beáramló légiósokkal szemben hozható valamilyen szankció. Az MLSZ elnöke így zárta felszólalást: „Nekem már jött a Jézuska: a válogatott egyenes ágon kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra!”

Ezt követően Nemcsák Károly, Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a József Attila Színház igazgatója és Szabó Gyula Győző előadóművész idézte meg az ünnep hangulatát.

Az ebéd előtt a Puskás Aréna – 2019, 2022 után harmadik alkalommal – teraszán fotózták le a „csapatot”, még a bottal mozgó olimpiai bajnok Keglovich László és Kiprich József is kivonult.

Kozma Imre, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója asztali áldást mondott, majd áldott karácsonyt kívánt a jelenlévőknek.

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik