Vereség az olaszoktól: „csak” Németországot és Angliát előztük meg a halálcsoportban

Vágólapra másolva!
2022.09.26. 20:35
Olaszország megnyerte a Magyarország elleni „csoportdöntőt” a Nemzetek Ligájában, az A-liga 3. csoportjában, miután Giacomo Raspadori és Federico Dimarco góljával 2–0-ra győzött a Puskás Arénában.
Nem és nem... 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Árvai Károly)
Nem és nem... A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Árvai Károly)

 

NEMZETEK LIGÁJA
A-LIGA,
3. CSOPORT
6. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 0–2 (0–1)
Budapest,
Puskás Aréna, 67 000 néző. Vezette: Bastien (francia)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á. (Styles, a szünetben), Schäfer, Kerkez (Gazdag, 57.) – Nego (Bolla, 75.), Szoboszlai (Kleinheisler, 85.) – Szalai Á. (Ádám, 75.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
OLASZORSZÁG: G. Donnarumma – Tolói, Bonucci, Acerbi (Bastoni, a szünetben) – Di Lorenzo (Mazzocchi, 90.), Barella, Jorginho (Pobega, 72.), Cristante, Dimarco – Raspadori (Scamacca, 72.), Gnonto (Gabbiadini, 66.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini
Gólszerző: Raspadori (27.), Dimarco (52.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Micsoda este volt!

Édesapjuk nyakában üldögélő kisfiúk, tinitársaságok, hat-nyolc tagú fiúbandák, fiatal hölgyek igyekeztek a Puskás Aréna irányába, este hét órakor pedig az elmaradhatatlan szurkolói vonulás is kezdetét vette, a Verseny utcából több ezer drukker indult el a Puskás Aréna irányába. A válogatott mérkőzései már sokkal többet jelentenek szimpla kilencven percnél, a magyar–olasz Nemzetek Ligája-mérkőzés napján a reggeli rádióműsorok, tévéadók is a futballal, a döntőnek is beillő kilencven perccel foglalkoztak, és mint a régi szép időkben, a sarki fűszeresnél, a piacon vagy éppen a belvárosi tereken is a labdarúgás volt a téma.

Nem túlzás, örülhetett, aki jegyhez jutott a találkozóra.

Kihasználva az őrült érdeklődést, az ilyenkor újra akcióba lépő jegyüzérek is felpörgették az utolsó órákat, többen 70-80 ezer forintért árulták belépőiket, de a világhálón olyan hirdetést is lehetett találni, amelynek feladója nem kevesebb mint félmillió forintot kért a jegyért.

A Keleti pályaudvar irányába eső kocsmák, bárok órákkal a meccs előtt zsúfolásig megteltek, a drukkerek az utcán kortyolgatták a habos sört, két órával a kezdő sípszó előtt a rendőrök lezárták a környező utcákat. Az aréna lelátói fokozatosan teltek meg, olykor rázendítettek az ultrák, na de aztán amikor a hangosbemondó Szalai Ádám és Marco Rossi nevét említette, a Puskás Aréna decibelmérője kiakadt a hangorkántól. A majdnem hetvenezer magyar drukker olyan elánnal zendített rá, hogy talán még a főváros budai oldalán is hallani lehetett. A nemzeti csapat otthonául szolgáló stadionban (a régiben is, persze) többször átéltünk már hasonló atmoszférát, de az olaszok elleni bizonyosan ott volt az élen. Egészen megdöbbentő volt, amikor az olasz himnuszt – alighanem Marco Rossi tiszteletére – több tízezer magyar tapsolta végig, az érzelemdús nemzeti indulót a vendégjátékosok dülöngélve hallgatták, majdhogynem táncra perdülve.

A Himnusz alatt pedig kirázta a hideg az embert, de az a csapat, amelyik az angolokat oda-vissza megveri, amelyik a németek ellen megszerezhető hat pontból négyet bezsebel, megérdemli a felemelő hangulatot.

Sajnos a találkozó első perceiben igazolódott, lesz munka a védelemben bőven.

Ráadásul kis híján végzetesen indult a mérkőzés, az ötödik percben Gulácsi Péter beejtett majdnem egy labdát saját kapujába, a gólvonalról Szalai Attila mentett. Az első fél órát mégsem úszta meg a válogatott kapott gól nélkül, az más kérdés, hogy a találatot jóformán ajándékba adta az olaszoknak. A tizenhatos előterében Szalai Attila is kockázatosan passzolt középre, majd Nagy Ádám hibázott nagyobbat, a vendégek pedig köszönték a lehetőséget, és kihasználták a megingást (0–1). El kell ismerni, nem az volt az első rizikós labdakihozatal, bizony többször is hiba csúszott a gépezetbe, s úgy tűnt, mintha hátulról szégyen lett volna előrebikázni a labdát. Nem egyszer, nem kétszer kis területen adogattak Lang Ádámék, idő kérdése volt, hogy a váratlan hiba megbosszulja magát. A válogatott addig és ezt követően is leginkább ellenakciókból próbált veszélyt kialakítani, a legígéretesebb Szoboszlai Dominik előretörése, az 50. válogatott mérkőzését játszó Fiola Attila kapu előtti lehetősége, valamint a szünet előtti percekben Szalai Attila helyzete volt. A négyszeres világbajnok olasz válogatott a félidő utolsó perceiben kapuja elé szorult, az oldalvonal mellől Marco Rossi kapitány is heves kézmozdulatokkal űzte-hajtotta játékosait, ám Gianluigi Donnarumma a helyén volt, és a távoli lövések sem jöttek ki róla. A magyar csapat a félidő vége felé játszott a legjobban, lendületesen, és hogy a tét valóban nem volt kicsi, azt a pályán fokozódó feszültség is jelezte.

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba

Mondhatni, felemás félidőt produkált a magyar válogatott, negyvenöt (plusz egy) percnyi játék után lehetett volna 0–2, de akár 1–1 is.

A kettősség a fordulás utáni percekre is megmaradt. Kevésen múlott, hogy a magyar csapat egyenlítsen, egy akción belül négyen is a kapuba találhattak volna, előbb Loic Nego, majd a csereként beálló Callum Styles, aztán Szoboszlai Dominik, végül Szalai Ádám lőhetett volna gólt. Az olaszok nem véletlenül veregették Gianluigi Donnarumma vállát, a kétméteres óriás nagy védésekkel tartotta az olasz előnyt.

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba

Ami pedig nem sikerült az egyik oldalon, az bement a másikon.

Egy perccel később jött a büntetés, a vendégek mesteri támadást vezetve kigurigázták a magyar védelmet, lesállás Lang Ádám helyezkedése miatt nem lehetett, a gólszerző Federico Dimarcóról pedig lemaradtak a hátvédek. Marco Rossi szövetségi kapitány nem véletlenül hozta le a fiatal Kerkez Milost, a cserét követően a rutinos Fiola Attila került át balra, míg a védelem jobb szélén Loic Nego futballozott ezután.

GÓLVIDEÓK ITT!

Vezettek az olaszok, de a magyar csapat nem adta fel!

Callum Styles eddigi legjobb félidejét produkálta válogatott mezben, háromszor is szép lövéssel próbálkozott, a Millwall középpályása közel járt első válogatottbeli góljához, bánhattuk, hogy nem sikerült neki. Fájó volt a vereség, de Olaszország rendkívül rutinosan hozta le a mérkőzést, és Donnarumma remek teljesítménye is kellett a győzelemhez. Közel volt a bravúr, a magyar válogatott ötven év után juthatott volna nagy torna elődöntőjéig (hajdan az Illovszky Rudolf által vezetett válogatott az Európa-bajnokság legjobb négy együttese közé menetelt), ám hétfő este a rutinosabb olasz csapat győzött. 0–2

Olaszország csoportelsőként – 2020 után másodszor – jutott be az Nemzetek Ligája négyes döntőjébe, amelyben Hollandia és Horvátország lesz az ellenfele, meg a portugál és a spanyol válogatott közül valamelyik.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

Mi pedig ne keseregjünk, olyan magyar válogatottat láthattak ismét a drukkerek, amelyért lehet rajongani.

A megszerzett tíz pontnak köszönhetően a nemzeti csapat biztosan kiemelt lesz a 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolásánál, nem mellékesen az is biztos, hogy az NL következő kiírásában is az A-ligában szerepelhet.

Lang Ádám értékelése a találkozó után

Schäfer András: Tényleg egy legendát vesztünk most el

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Anglia–Németország 3–3
(Shaw 72., Mount 75., Kane 83. – 11-esből, ill. Gündogan 52. – 11-esből, Havertz 67., 87.)

A MAGYAR VÁLOGATOTT EREDMÉNYEI
Június 4.:
MAGYARORSZÁG–Anglia 1–0
Június 7.: Olaszország–MAGYARORSZÁG 2–1
Június 11.: MAGYARORSZÁG–Németország 1–1
Június 14.: Anglia–MAGYARORSZÁG 0–4
Szeptember 23.:
Németország–MAGYARORSZÁG 0–1
Szeptember 26.: MAGYARORSZÁG–Olaszország 0–2

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Olaszország 6 3 2 1 8– 7 +1 11
2. MAGYARORSZÁG 6 3 1 2 8– 5 +3 10
3. Németország 6 1 4 1 11– 9 +2 7
4. Anglia 6 3 3 4–10 –6 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik