Szabics Imre: Csak szenvedek!

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2005.09.14. 01:32
Szabics Imre július óta nem futballozhat. A nyáron a Stuttgartból az 1. FC Köln csapatához szerződő 16-szoros válogatott támadó hasizom-, lágyék- és szeméremcsont-panaszaira nem sikerült megtalálni a legjobb gyógymódot. A 24 éves futballista még megkezdte a felkészülést a Bundesliga újoncánál, a panaszai azonban nem enyhültek, így nem volt más megoldás, mint az operáció. Azóta eltelt csaknem két hónap, Szabics Imre pedig még most sem edzhet a csapattal, sőt a fájdalmai sem szűntek meg.
Szabics Imre, ha tehetné, visszaforgatná az idô kerekét, és ismét válogatott mérkôzésen ünnepelné a gólját(Fotó: Németh Ferenc)
Szabics Imre, ha tehetné, visszaforgatná az idô kerekét, és ismét válogatott mérkôzésen ünnepelné a gólját(Fotó: Németh Ferenc)
Szabics Imre, ha tehetné, visszaforgatná az idô kerekét, és ismét válogatott mérkôzésen ünnepelné a gólját(Fotó: Németh Ferenc)
Szabics Imre, ha tehetné, visszaforgatná az idô kerekét, és ismét válogatott mérkôzésen ünnepelné a gólját(Fotó: Németh Ferenc)
Szabics Imre, ha tehetné, visszaforgatná az idô kerekét, és ismét válogatott mérkôzésen ünnepelné a gólját(Fotó: Németh Ferenc)
Szabics Imre, ha tehetné, visszaforgatná az idô kerekét, és ismét válogatott mérkôzésen ünnepelné a gólját(Fotó: Németh Ferenc)

 

- A két hónappal ezelőtti műtétje után azt mondta: egyáltalán nem biztos, hogy az operáció megoldja a problémáit. Miután nem játszik, azt kell mondani, hogy bevált a jóslata…
- Sajnos igen, hiszen a műtét nem hozta azt az eredményt, amit az orvosok és én is vártam volna - mondta szomorúan Szabics Imre. - Nem szeretnék senkit sem megbántani, így finoman fogalmazom meg a véleményemet: ez a műtét nem nyújtott százszázalékos megoldást a gondjaimra. Úgy tűnik, hogy nem a szeméremcsontom miatti problémák miatt gyulladtak be a hasfalam izmai.

- Akkor hogyan tovább? Biztatták valamivel az orvosok?
- A baj az, hogy egyelőre ők sem tudják megmondani, mikor és egyáltalán mitől múlik majd el ez a krónikus gyulladás. A diagnózis annyi, hogy a medencém annyira instabil, hogy az ott lévő izmokat meg kell erősíteni ahhoz, hogy bírják a terhelést.

- Ezek szerint a pihenés nem is használ a felépülésének?
- No, a pihenés szót mostanában már teljesen kitörölhettem a szótáramból. Komolyan mondom: sok kemény felkészülésen részt vettem már, hiszen például Felix Magathnál megtanultam, mit is jelent valójában az a szó, hogy szenvedni, de az ehhez képest kutyafüle volt. Rájöttem, hogy csupán a rengeteg munka segíthet abban, hogy egyszer újra tudjak futballozni. Ez pedig sok időt vesz igénybe.

- Elmesélné, hogyan néz ki egy napja?
- Reggel nyolckor elmegyek otthonról, és az edzőközpont felé veszem az irányt. Napi három órát dolgoztatom az izmaimat, de van, hogy ennél többet is nyúzom magam. Speciális gyakorlatokat kell végeznem, és a szörnyű az egészben az, hogy a játék lényege, azaz a labdás gyakorlatok teljesen kimaradnak az életemből. Egyelőre futni is csupán úgy tudok, ha egy gumikötéllel valaki húz hátrafelé, mert akkor nem érzem a fájdalmat, hiszen a medencémet ekkor kitámasztja ez a feszítés. Most rengeteget szenvedek, csak nehogy fejben tönkremenjek…

- Szó, ami szó, meglehetősen elkeseredettnek tűnik a hangja...
- Pedig most már legalább látom az alagút végét. Inkább ne tudja meg, milyen lett volna a hangom, ha mondjuk, két-három héttel ezelőtt hív.

- A csapat edzéseire nem is jár ki?
- De, ott vagyok akkor, ha az időm engedi. Azonban a napjaim nagy részét kitölti a rehabilitáció. A hét végi bajnokin, Dortmundban azért ott voltam a lelátón - igaz, kikapott a csapat -, de legalább láthattam a srácokat futballozni. Rossz, nagyon rossz érzés volt nézni őket, fájt a szívem, hogy nem lehetek ott köztük, és ki tudja, hogy mennyit kell még szenvednem ahhoz, hogy én is újra futballozhassak.

- Mégis, mikor térhet vissza?
- Habár egyelőre úgy tűnik, hogy majd csak a tavasszal leszek olyan állapotban, hogy újra labdába tudjak rúgni, ám titkon úgy tervezem, hogy még az ősszel beszállok egy-két meccsre.

- A válogatottnak is nagy szüksége lenne önre, és Lothar Matthäus is azt mondta, amint felépül és játékba lendül, akkor újra meghívja a nemzeti csapatba.
- Bárcsak ott tartanánk már! Néztem a válogatott Málta és Svédország elleni mérkőzéseit, és nagyon sajnáltam, hogy a vége ennyire rosszul sikerült. Nagy dolog lett volna kijutni a németországi világbajnokságra, és nagyon elkeserít, hogy erre már esélyünk sincs. Hátravan azonban még két mérkőzés, mindent meg kell tenni azért, hogy a válogatott megszerezze a harmadik helyet a selejtezőcsoportban. A nemzeti csapat jövőjének szempontjából sem mindegy, hol végzünk, hogy hová sorolják az Eb-selejtező sorsolásánál a csapatot.

- Jósolni mer?
- Attól függ…

- Az Európa-bajnoki selejtezőknek már Szabics Imrével vág neki a válogatott?
- Nagyon remélem. Most nem bánnám, ha csoda történne velem, és mondjuk, mire holnap felébredek, semmi bajom nem lenne. ---- Szabics Imrével egyetlen jó dolog történt az elmúlt nyáron, mégpedig az, hogy Kölnbe igazolt. Ezt követően ugyanis elkezdődött a kálváriája, amely még a mai napig sem ért véget.

2005. június 8. Szabics Imre a VfB Stuttgarttól az újonc 1. FC Kölnhöz igazolt és kétéves szerződést írt alá.

2005. július 11. Dr. Heinz Bühlmann specialista - aki amúgy a teniszkirálynő Martina Hingis kezelése révén vált híressé - megvizsgálta Szabics Imrét. Az orovos feladata volt annak kiderítése, hogy mi okozza azon hasizomproblémákat, amelyek Szabics Imre teljesítményére is hatással vannak. A német klub orvosainak feltételezése szerint medenceferdülésről van szó.

2005. július 12. Szabics Imre több héten keresztül nem látogathatja az 1. FC Köln edzéseit - adta hírül a futballista hivatalos internetes oldala. A dr. Heinz Bühlmann-nál Zürichben elvégzett vizsgálat eredménye szerint Szabics Imre hetek óta tartó hasizomfájdalmai a feltételezéseknek megfelelően a lágyékra vezethetőek vissza. A magyar csatárt Münchenben műtik majd, mint ahogyan az is eldőlt, hogy a bajnoki rajton nem léphet pályára.

2005. július 14.
A futballista túlesett a műtéten és megkezdte a rehabilitációt. Ennek keretében Bécsbe is elutazott, hogy minden szempontból rendbe jöjjön, s az orvosok azt ígérik, hogy nem csupán a műtét utáni panaszait enyhítik, hanem a hosszú évek óta tartó fájdalmait is megszüntetik. ---- Profi futball nincs sérülés nélkül. Van, aki szerencsésebb és apróbb sérülésekkel megússza pályafutását, többségben vannak azonban azok a játékosok, akiknek rengeteg problémával kell megküzdeniük. A teljesség igénye nélkül nézzük, az utóbbi időben a légiósaink közül kiknek kellett komolyabb sérülés után talpra állniuk, illetve e helyütt az egyik legjobb, Magyarországon profiskodó külföldi labdarúgó példáját is idevettük.

Lisztes Krisztián. 2004 áprilisában a Werder Bremen játékosaként a Bochum elleni bajnokin szenvedett súlyos térdsérülést. Egy rossz mozdulat következtében bal térdében elszakadt a keresztszalagja, felépülése pedig több, mint fél évet vett igénybe. A 49-szeres válogatott középpályás ugyan a tavasszal még visszatért csapatába, a klub vezetői azonban ezután nem hosszabbították meg lejáró szerződését. Lisztes Krisztián neve a nyáron több klubnál is felvetődött, végül pedig a Mönchengladbachnál kötött ki, s a hét végén már bemutatkozott új csapatában.

Tököli Attila. A gólerős támadónak az elmúlt évei hihetetlenül balszerencsések voltak. Hol a klubcsapataában, - a Ferencvárosban és az 1. FC Kölnben -, hol pedig a válogatott edzőtáborában sérült meg. Amikor azonban úgy gondolta, hogy rosszabb már nem jöhet, az elmúlt év végén egy veszélyes vírus támadta meg szervezetét, és ekkor még az élete is veszélyben forgott. Állapota napról napra romlott, a futballista szerencséjére azonban szervezete le tudta győzni a kórt, ma pedig már a ciprusi bajnok Anorthoszisz Famagustában játszik.

Pető Tamás. Számára már az is öröm, ha egyáltalán futballozhat, hiszen pályafutása során több súlyos sérülése is volt. 2004 februárjában a NAC Breda középpályása a PSV elleni mérkőzésen combizomhúzódás miatt hagyta el a játékteret, míg az idén márciusban ennél súlyosabb volt a diagnózis, ekkor a keresztszalagja szakadt el. Ráadásul ebben az időszakban doppingvétség miatt (egy megfázás elleni, de tiltólistán lévő gyógyszert szedett) húsz mérkőzésre szóló eltiltást kapott a Holland Labdarúgó-szövetségtől. Pető Tamásnak a válogatottal sincs szerencséje, legutóbb a májusi Bulgária elleni mérkőzést megelőző edzőtáborban sérült meg a vádlija.

Ronald Habi. A legutóbbi súlyos sérülés a debreceni Ronald Habi nevéhez fűződik, aki a Hajduk Split elleni Bajnokok Ligája-selejtező első mérkőzésén szenvedett térdszalagszakadást. Emélkezhetünk, a Loki középpályása az 54. percben az ápolást követően még felkelt és folytatta a játékot, ám négy perccel később egy ütközést követően ismét a földön maradt, ekkor már hordágyon kellett levinni a pályáról. Ronald Habit Szerbia-Montenegróban egy térdspecialista műtötte meg, a rehabilitációt már megkezdte, felépülése azonban hónapokig is eltarthat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik