Valóban rendes közgyűlés volt

KUN ZOLTÁN, A. T. P.KUN ZOLTÁN, A. T. P.
Vágólapra másolva!
2003.05.30. 22:32
Címkék
Ahogy az unottan lapozgató, esetenként bősz ásítozásba kezdő küldötteket elnéztük, gyanítjuk, a magyar futball elöljáróinak java része inkább a fogorvosi széket választaná, mint az Magyar Labdarúgó-szövetség rendes évi közgyűlését.
Bárcsak rózsaszín szemüvegen keresztül szemlélhetnék a magyar labdarúgást… (Fotó: Farkas József)
Bárcsak rózsaszín szemüvegen keresztül szemlélhetnék a magyar labdarúgást… (Fotó: Farkas József)
Bárcsak rózsaszín szemüvegen keresztül szemlélhetnék a magyar labdarúgást… (Fotó: Farkas József)
Bárcsak rózsaszín szemüvegen keresztül szemlélhetnék a magyar labdarúgást… (Fotó: Farkas József)
Bárcsak rózsaszín szemüvegen keresztül szemlélhetnék a magyar labdarúgást… (Fotó: Farkas József)
Bárcsak rózsaszín szemüvegen keresztül szemlélhetnék a magyar labdarúgást… (Fotó: Farkas József)
Akad persze néhány megszállott, aki erre a néhány órára teszi fel élete értelmét, ám a többség már néhány perc elteltével az óráját nézte, hogy vajon mikor is lesz vége az egésznek. A küldöttek becsületére legyen mondva, azért a közgyűlés háromnegyedét kihúzták, és csak az utolsó órában indult meg a népvándorlás a büfé felé. Igaz, akkor sem azért, mert addigra a lényeges kérdések eldőltek volna – lényeges kérdésre ugyanis ezen az öszszejövetelen nem kaptunk választ.
Az egész azzal kezdődött, hogy meg kellett számolni a szavazati joggal jelenlévőket, ami prímán sikerült, hiszen a korábban megszokott húszperces hercehurcák helyett most csak egy személyről nem sikerült teljes biztonsággal megállapítani, hogy jelen van-e, ami nem is olyan rossz arány a 81 küldöttből. Hasonlóan rendben ment a kitüntetések átadása is, csak két apróságon lepődhetett meg az avatatlan szemlélő. Az egyik az volt, hogy az MLSZ helyett vajon miért a felterjesztők állják a díjak költségét, de mivel ez állítólag 1994 óta így szokás, belenyugodtunk. A másik érdekességet pedig a felolvasott sikerlista jelentette, amely Garami Józsefet többszörös bajnok edzőként mutatta be, holott a Fradi mestere csak az MTK-val nyert aranyat. Többekben felvetődött a sanda gyanú, vajon az esti meccsek előtt mit tudhatnak már az MLSZ-ben…
Ám hagyjuk a rosszmájúságot, nézzük a munka érdemi részét. "A kormányváltást követően történt a Bozsik-programban egy kis megtorpanás” – nyitott Bozóky Imre elnök némi oldalvágással, ám hosszú ideig meglepően nyugodt volt a légkör, a napirendi pontok szokatlanul nagy sebességgel kezdtek fogyni (így elfogadta a közgyűlés azt is, hogy az MLSZ a tavalyi évet csaknem 134 millió forintos veszteséggel zárta). Egészen addig, amíg Horváth Cs. Attila, a Győr-Sopron megyei szövetség főtitkára tételesen el nem kezdte sorolni az MLSZ hibáit, mert ez azért eltartott egy ideig. A hozzászóló többek között megérdeklődte, hogy az ígért százhúszból miért nem készült el egyetlen műfüves pálya sem, miért költöttek 53 millió forintot a 2008-as Eb-pályázat előkészítőinek bérezésére, miért nem kapják meg pénzüket a bírók, illetve hogy a szövetség nem tartja-e sportdiplomáciai kudarcnak a tavalyi magyar–spanyol válogatott gálameccs elmaradt jogdíját és a több, tévéközvetítés nélküli válogatott meccset. Válaszában Bozóky Imre a szövetséget, Puhl Sándor a bírókat, Makray Balázs az Eb-pályázatot védte meg, bár azért néhány érdekes felvetésre elmaradt a válasz. Sebaj, jövőre is lesz közgyűlés.
Szinger Ferenc Tolnából persze bele is őrült volna, ha még egy évet kell várnia mondandója előadására. Már az is felháborította, hogy küldött-társai némelyike "Ne sokat!” – felkiáltással intette önmérsékletre ("Kikérem magamnak. Én készültem” – jött a felelet), és a rendelkezésére álló negyedórában a pottyantós vécék dilemmája utána azt is felvetette, hogy ugyan miért az egyes települések polgármesterén múlik, hogy jut-e pénz egyáltalán a sportra. A kérdés jogos, válasz persze nincs.
Ha már végigülte a négy órát, Köpf Károly helyettes államtitkár is szót kapott, aki szerint újra kell gondolni a stadionrekonstrukciós programot, mert nem kell az országnak 38 csodás létesítmény, ennyi pénzből inkább a vidéki pályák ezreit kellene megmenteni.
Miközben Imrő János és Puhl Sándor látványosan vitatkozott a játékvezetőkről, a leginkább várt "Egyebek” napirendi pont is elérkezett. Általában ilyenkor jön a vérengzés, az elnökváltás, a látványos kivonulás – na, mindez elmaradt, azazhogy néhány tucatnyi küldött mégis kivonult, de csak a már előbb is emlegetett büfé irányába. Így félő volt, hogy határozatképtelenség miatt a liga nem tudja keresztülvinni akaratát, miszerint a vagyoni értékű jogok hasznosításának szabályzata egyezzen meg az MLL által már elfogadott verzióval, illetve hogy hívják vissza az MLSZ elnökségi tagsági és alelnöki pozícióját már másfél éve nem gyakorló Frank Tamást. Kész szerencse, hogy csak szendvicsek voltak, a szavazók visszatértek.
Így hallhatták Horváth Cs. Attila és Bozóky Imre vitáját arról, hogy az ikrényi egyesület alapszabály-módosításának terve időben vagy időn túl érkezett meg a szövetséghez. Mivel az amatőrök által várhatóan megszavazott módosítás a szövetségnek komoly kiadásába került volna, az elnök és a főtitkár időn túlinak minősítette a kísérletet, ebben a kérdésben nem történt előrelépés.
Az utóbbi egy évet tekintve ez a megállapítás igaz a komplett magyar futballra is.


Júniusban hat pont megszerzése a cél

Az MLSZ éves rendes közgyűlésén meghívottként részt vett Gellei Imre szövetségi kapitány is, ám őt minden bizonnyal nem csupán a tanácskozás témái foglalkoztatták. Hiszen közeleg az Eb-selejtező Lettország és San Marino ellen, s ezeken az összecsapásokon a szakvezető szerint is eldől, marad-e továbbjutási esélye a magyar együttesnek. A teendő: e két megméretésen hat pontot gyűjteni. Gellei Imre pénteken kihirdette a válogatott keretét; nagy meglepetés nem akadt, említést érdemel viszont, hogy sérülése után tért vissza a csapathoz Fehér Miklós, Lendvai Miklós, Szekeres Tamás, Urbán Flórián és Böőr Zoltán is. Hiányzó így is lesz, hiszen jelenleg Gyepes Gábor, Pető Tamás, Bodnár László, Kabát Péter, Sowunmi Thomas és Babos Gábor sem egészséges, így ők nem állhatnak a kapitány rendelkezésére.
Többségében hazatértek viszont a légiósok, hiszen például Németországban már egy hete befejeződött a bajnokság. Hogy a válogatottnál számításba vett labdarúgók edzésben maradjanak, Gellei Imre a külhonban futballozó játékosok korábbi klubjaitól kért segítséget. Így Király Gábor az elmúlt napokban a Haladással, Dárdai Pál a PMFC-vel, Lőw Zsolt pedig az Újpesttel edzett, míg a válogatottban Luxemburg elleni két találatával biztatóan bemutatkozó Szabics Imre már régebben a Ferencvárosal dolgozik.
A Magyarország–Lettország Eb-selejtezőn bőven lesznek népszerű emberek: játékvezető például az idei Bajnokok Ligája-döntőt dirigáló német Markus Merk lesz, míg a lelátón a válogatott menedzsere, Magyar Zoltán kérésére több közismert személyiség szurkol majd a csapatnak. A menedzser meghívását a válogatott összecsapások állandó díszvendégei – azaz a korábbi válogatottak és szövetségi kapitányok – mellett már elfogadta többek között Gyarmati Dezső, Kovács István, Kállai Ferenc, Charlie, Hevesi Tamás, Farkasházy Tivadar és Mihály Gábor szobrászművész is.
Tétmérkőzésen lép pályára az olimpiai válogatott is, márpedig Róth Antal szövetségi edző csapata jó előjelekkel várhatja a soron következő találkozókat, hiszen a fiatalok az elmúlt két találkozón tíz alkalommal voltak eredményesek. Az U21-esek Dunaújvárosban lépnek pályára, ahol a nézők ingyen juthatnak be a stadionba.

A felnőttválogatott kerete: Király Gábor (Hertha), Szűcs Lajos (FTC) – kapusok; Bódog Tamás (Mainz), Dragóner Attila (FTC), Juhár Tamás (Újpest), Korolovszky Gábor (Újpest), Szekeres Tamás (DVSC), Urbán Flórián (ZTE) – védők; Böőr Zoltán (DVSC), Dárdai Pál (Hertha), Fehér Csaba (Breda), Füzi Ákos (MTK), Lendvai Miklós (Charleroi), Lipcsei Péter (FTC), Lisztes Krisztián (Bremen), Lőw Zsolt (Cottbus) – középpályások; Fehér Miklós (Benfica), Gera Zoltán (FTC), Kenesei Krisztián (ZTE), Szabics Imre (Sturm), Tököli Attila (FTC) – csatárok. Biztonsági tartalékok: Végh Zoltán (Videoton), Salamon Miklós (Győr), Miriuta Vasile (Duisburg), Tokody Tibor (Újpest)

Az olimpiai válogatott kerete: Balogh János (DVSC), Szántai Levente (MTK) – kapusok; Bodor Boldizsár (Beerschot), Máté Péter (DVSC), Pandur Péter (Kispest), Pusztai Olivér (Siófok), Szélesi Zoltán (Újpest), Vanczák Vilmos (Újpest) – védők; Buzsáky Ákos (Porto), Czeglédi Balázs (Haladás), Czvitkovics Péter (MTK), Fehér Zoltán (Sopron), Józsi György (ZTE), Németh Norbert (Győr), Tóth Balázs (Videoton), Vadócz Krisztián (Kispest) – középpályások; Bajzát Péter (DVSC), Juhász Roland (MTK), Koplárovics Béla (ZTE), Torghelle Sándor (Kispest) – csatárok
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik