Holman Dávid: Úgy érzem, a Slovannál a helyemen vagyok

Vágólapra másolva!
2018.05.03. 08:52
null
Holman Dávid egy-egy góllal, illetve gólpasszal zárta a finálét (Fotók: skslovan.com/mirogasidlo)
Holman Dávid első szezonjában a Slovanban alapemberré vált, és a Szlovák Kupa minapi elhódításában is oroszlánrészt vállalt – a labdarúgó a Nemzeti Sportnak értékelte az idényét.

 

Nincs egy éve, hogy 2017 nyarán Holman Dávid a Slovan Bratislavához igazolt. A Debrecen támadó középpályásaként augusztus 12-én még bajnokit játszott a Videoton ellen, egy héttel később már Szlovákiában futballozó légiósként Nagyszombatban lépett pályára a Trnava ellen. Új csapatában nem sok időt hagytak neki az alkalmazkodásra, azonnal a kezdőcsapatba jelölték, és utána is – legyen szó alsó-, felsőházi vagy kupamérkőzésről – mindig ott kapott helyet. A 25 éves magyar futballista pedig nem tett mást, mint élt a lehetőséggel. Legutóbb kedd este, a Szlovák Kupa döntőjében, amelyben egy-egy góllal, illetve gólpasszal vette ki részét a Slovan 3–1-es győzelméből a Ruzomberok ellen.

VÁRJA, HOGY BETELJESÜLJÖN AZ ÁLMA
Holman Dávid jól érzi magát Pozsonyban, de azért benne is van hiányérzet, méghozzá a válogatott miatt. „Szerintem minden játékosnak az a vágya, hogy válogatott legyen, ez alól én sem vagyok kivétel. Naponta azért dolgozom, hogy egyszer megkapjam a bizalmat. Remélem, a sors hamarosan megadja nekem a lehetőséget" – mondta a témával kapcsolatban a középpályás, aki ugyan az U19-es és az U21-es válogatottban már magára húzhatta a címeres mezt, az A-válogatottnál még csak a kispadig jutott. Legutóbb tavaly márciusban a Portugália elleni idegenbeli világbajnoki selejtezőn számolt vele Bernd Storck, de hiába ült bevetésre készen a kispadon a 3–0-s vereség alkalmával, nem küldték pályára. Georges Leekens érkeztével sem változott a helyzet, továbbra is a bemutatkozására vár.

„Korábban nyertem már lengyel bajnokságot, de ezt sokkal jobban a magaménak érzem – értékelte a sikert lapunknak Holman Dávid. – Lengyelországban kevés játéklehetőséget kaptam, itt azonban szinte minden mérkőzésen kezdő vagyok. Nagy ünneplést azért nem csaptunk, hiszen hétvégén bajnoki mérkőzés vár ránk. Összeültünk egy vacsorára, majd mindenki ment haza. Szép estét zártunk, jó érzés már az első évemet kupagyőzelemmel zárni.”

Ha valaki pusztán a mérkőzés jegyzőkönyvét tekinti meg, azt hiheti, könnyed győzelmet aratott a Slovan, de ez nem teljesen felel meg a valóságnak. Igaz, az első félidőben vezetést szereztek, és az előnyt a második félidő elején, Holman szöglete után egy szép fejessel megduplázták a pozsonyiak, ám a rózsahegyiek az 58. percben szépítettek, újból nyílttá téve az összecsapást. Ezt követően azonban ismét a magyar középpályás pillanatai következtek: egy ellentámadás végén az alapvonaltól visszagurított labdát nyolc méterről jobb lábbal, nagy erővel a léc alá bombázta.

„Úgy éreztem, a kapott gólunkra adott gyors válaszommal sikerült lecsillapítani a kedélyeket. Egyáltalán nem volt olyan könnyű mérkőzés, mint ahogyan az eredmény sugallja. Aki eljut a kupadöntőig, eleve nem lehet rossz csapat. A Ruzomberok végig agresszívan támadott, jól védekezett, roppantul koncentrált, folyamatosan figyelnünk kellett. De összességében mi is remekül játszottunk, és megérdemelten nyertünk.”

Habár a bajnoki szezon még nem zárult le, a tabella állása miatt már csak matematikai esélye maradt a Slovannak arra, hogy a kupagyőzelem mellett bajnoki címet is ünnepelhessen. Az első helyet a kupa elődöntőjében nagy küzdelemben elbúcsúztatott Szpartak Trnava foglalja el, nyolc pont előnnyel a Slovan, héttel a Dunaszerdahely előtt. Mivel már csak három forduló maradt, elég egyetlen nagyszombati győzelem a bajnoki címhez.

„Bár kicsi rá az esély, még a bajnoki elsőségről sem mondtunk le. Ameddig nem zárul le a versenyfutás, hiszek benne, hogy meglehet. A lehető legjobb helyen szeretnénk végezni a bajnokságban, még ha reálisan ez valóban a dobogó második foka. A Dunaszerdahely mögött állunk egy ponttal, ám hamarosan ismét találkozunk velük.”

Ha figyelmen kívül hagyjuk az első hely eléréséhez szükséges csodafaktort, a bajnoki második helyről döntő rangadóra május 12-én, Dunaszerdahelyen kerül sor. A Slovan minden bizonnyal ismét Holman Dáviddal a kezdőben lép pályára, aki tovább igazolhatja remek formáját. De vajon mitől fut most ennyire a szekér?

„Úgy érzem, a Slovannál a helyemen vagyok. A csatárok mögött, támadó középpályásként számítanak rám, éppen ott, ahol a legjobban szeretek játszani. A támadókkal háromszöget alkotunk, rengeteg helyzetet dolgozunk ki, én is gyakran a kapu elé kerülök.”

Holman hatékonyságát a statisztikák is bizonyítják. Huszonnégy szlovák bajnoki mérkőzésen négy gólt és hét gólpasszt jegyez, a kupában pedig a döntőbeli teljesítménye mellett, a korábbi körökben további két gólpasszt adott. Szerződése hosszú időre, további három évre köti a pozsonyi klubhoz, amelynek tagjaként a következő szezontól várhatóan nemzetközi színtéren is bizonyíthat, és előbb-utóbb talán eléri következő célját, a válogatott szereplést is.

Kupagyőztes! A Slovan Bratislava megvédte elsőségét, miután a keddi döntőben 3–1-re megverte a rózsahegyi együttest
Kupagyőztes! A Slovan Bratislava megvédte elsőségét, miután a keddi döntőben 3–1-re megverte a rózsahegyi együttest

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik