Legyen neki Ronaldo! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.11.27. 22:51

BALOGH BOTOND kétszeres válogatott labdarúgó abban bízik, ott lehet a 2024-es németországi Európa-bajnokságra utazó 23 magyar játékos között. A háromvédős rendszerben a jobb oldalon mozog a legotthonosabban, 21 éves, az U15-től végigjárta a válogatott lépcsőfokokat.

A tehetsége adva van, balszerencséjére a Parma éppen abban az esztendőben (2021), amikor a kiváló fizikai adottságú, tekintélyt parancsoló termetű (189 cm) futballista négyéves szerződéshosszabbítást írt alá, kiesett a Serie B-be. Némi vigasz, hogy az együttes jelenleg a feljutásra jogosító második helyen áll – ami negatívum: a Sopronban és az MTK-ban nevelkedő Balogh ritkán jut szóhoz. A képességei mellett szól, hogy a 2020–2021-es idényben három találkozón is pályára lépett a Serie A-ban, sőt kétszer kezdett.

Ha szigorúan vesszük Marco Rossi válogatási szempontjait, Baloghnak játékban kell(ene) lennie, hogy számítson rá a legjobbak között. Most persze lehetne azt mondani, hogy Nagy Ádám is másod­osztályú olasz csapattól, a Pisától érkezik, ráadásul a kispadra szorult, de egyrészt hiányposzt az övé, másrészt 77-szeres válogatott, nem kell bizonyítania a szövetségi kapitánynak.

Amikor Balogh Botond 2021 novemberében a San Marino elleni vb-selejtezőn (4–0) bemutatkozott a legjobbak között, azért kapott helyet a keretben, mert az MLSZ és az RB Leipzig megállapodása értelmében Willi Orbán nem lépett pályára. A Botka Endre, Lang Ádám, Szalai Attila védőhármasba állhatott be Botka cseréjeként, öt percet kapott. Rossi nyilván azért dobta be, hogy „szokja a légkört”, bár érdemben is hozzátett a játékhoz, a negyedik magyar gól előtt ő adta be a labdát. A Montenegró elleni utolsó Eb-selejtezőn egy „csizmaszárral” égbe rúgott labdától eltekintve karakteres teljesítményt nyújtott.

A szövetségi kapitány élesben tesztelte, mire képes, ha nincsen Willi Orbán. A védő lapunktól 6-os osztályzatot kapott, kiemelve, jól lépett be az akciókba. Ezzel is Orbán szerepét vette át, aki rendere felzárkózik a támadásokhoz. Balogh Botond kimondottan labdaügyes bekk – Olaszországban ez alapkövetelmény. A háromvédős felállásban bármelyik hátvéd kiesése megbonthatja a rendszert, s kapóra jön, ha egy előrejátékra is képes futballista rendelkezésre áll, aki középen és a jobb oldalon se jön zavarba.

Az Eb-n szívesen játszana Cristiano Ronaldo ellen. Erre mondják, rajta múlik.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik