NB II: fontosak a fiatalok – klubreakciók Csányi Sándor felvetéseire

B. A. B., B. B., S. Zs.B. A. B., B. B., S. Zs.
Vágólapra másolva!
2021.01.17. 12:09
null
A DVSC filozófiájának fontos része az akadémia fejlesztése (Fotó: Török Attila)
Csányi Sándor MLSZ-elnök felvetései kapcsán három témában körkérdést intéztünk NB II-es klubok vezetőihez.

 

1. Megfelelő-e a másodosztály létszáma?
2. Megfelelő-e az első osztály létszáma?
3. Jó irány-e, hogy az NB II-ben csak magyar futballista szerepelhet, légiós nem?

Kulcsár Árpád, a Pécsi MFC sportszakmai igazgatója
1. A létszámemelés csaknem mindig a színvonalat csökkenti és fordítva, de nem mindegy, kit kérdezünk! Aki a feljutásért küzd évek óta, annak szinte mindegy, mennyien vannak a bajnokságban, aki a kiesés ellen harcol, emelné a csapatok számát, vagyis nem mindegy, a klubok vagy a bajnokság érdekét nézzük-e, amikor választ adunk. Az NB II kiegyensúlyozott, nyílt a verseny a feljutásért és a kiesés elkerüléséért, de az esetleges csökkentés növelné a színvonalat.

2. Évek óta izgalmas a bajnokság, az utolsó fordulókban, az utolsó félidőben dőlt el a kiesés többször is, sőt, a Loki esete is ismert: az utolsó lövés döntötte el, NB I vagy NB II. Ettől kiélezett a verseny, ez a bajnokságnak jót tesz, más kérdés, hogy a harminchárom fordulós lebonyolítás nem a legszerencsésebb. Ha izgalmas NB I a cél, jó a tizenkét csapat, ha több magyar fiatalt akarunk látni, létszámot kell emelni.

3. Nálunk a klubfilozófia része, hogy a keret harminc százaléka pécsi nevelésű, a városhoz, a klubhoz kötődő játékos legyen. Megnéztük, hány húsz év alatti játékos szerepelt a két osztályban, az NB II-ben sokkal több, de ha itt is lehetne légiósokat alkalmazni, ez a szám azonnal csökkenne. Jónak tartom, hogy a második ligában magyarok játszanak, és azt is, hogy a fiatalokra kötelező odafigyelni, lehetőséget kell nekik biztosítani.

Tőzsér Dániel, a DVSC sportigazgatója
1. A két osztály létszámát együtt kell kezelni. A mai másodosztályban immár több gazdaságilag stabil klub szerepel, amely talán pénzügyi lehetőségek és játékerő tekintetében is jobb, mint néhány első ligás klub. Az NB I-ben és az NB II-ben összesen harminckét csapat szerepel, magam kétszer tizenhat csapatra osztanám a mezőnyt, de mindig lesz érv a létszámemelés mellett és ellen is.

2.  A mi filozófiánk fontos része az akadémiánk fejlesztése, hogy minél képzettebb, jobb játékosok kerüljenek ki onnan, akiket a lehető leghamarabb integrálnánk a felnőttek futballjába. Ez a célunk, és azt gondolom, a magyar futball általános érdeke is az, amiben mi hiszünk. Hogy konkrét példát mondjak: Varga Kevin itt nőtt fel, lehetőséget kapott, a klub eladta, ezzel jól járt, ahogy a labdarúgó is, hiszen fejlődik külföldön, és gólt szerez a válogatottban, jó esélye van, hogy az Eb-n szerepeljen. Azért, hogy minél több ilyen tehetség szóhoz jusson, emelném az NB I létszámát.

3. Azzal kezdtem a klubvezetői karrierem, hogy a kiesést követően megegyezzek a légiósokkal, miként bontsuk fel a szerződésüket – nem volt könnyű helyzet. A felfogásunkkal egyezik, hogy fiatalokat neveljünk, játszassuk őket. Ha épp vírushelyzet van, és nincs elegendő fiatal játékosod, az edzőnek úgy kell cserélnie meccs közben, hogy arra is figyeljen, nehogy szabályt szegjünk, ez azért elég bonyolult. Mi nyilvánvalóan győzelmi kényszerben vagyunk, a közönségünk a feljutást várja, mi is magunktól, de közben szeretnénk lehetőséget adni a saját nevelésű játékosainknak is.

Igricz Mihály, a Békéscsaba klubigazgatója
1. Egyetértünk a létszám csökkentésével, ugyanis felhígult a mezőny, a szűkítéssel javítani lehetne a színvonalon – a tizenhat csapat sokkal kedvezőbb lenne a másodosztályban.

2. Békéscsabán a saját nevelésű játékosokra támaszkodunk, most is a keret több mint fele helyi fiatal. Ebből a szempontból viszont jó lenne, ha az NB I-es létszámot növelnék, így könnyebb lenne nekünk is itt tartani a fiataljainkat, és adott esetben élvonalbeli játéklehetőséghez juttatni őket. A megtartó erővel nálunk az utóbbi időben nagy baj van, sokan ezért távoznak tőlünk.

3. Egyetértünk vele, hogy csak magyarok szerepeljenek a másod­osztályban! Sőt, tovább megyek: az NB I-ben is csak akkor engedném a külföldiek igazolását, ha korosztályos vagy felnőttválogatott kerettag az adott futballista, mert ez a tudás- és játékminőséget garantálná.

Adem Kapic, a Szeged sportigazgatója
1. Megfelelő a húsz csapat. A tizenhat kevés, talán még a tizennyolc elfogadható lenne.

2. Magyarországon vannak nagy múltú klubok, vidéken is sok a tradicionális bázis. Az élvonal tizenhat csapatot simán elbírna, sokkal kiegyenlítettebb lenne a mezőny. A feljutó kluboknak a jelenkori, tizenkét csapatos mezőnyben néhány hét alatt kellene csodát tenniük, és olyan keretet kialakítani, amely megállja a helyét az NB I-ben. A feljutók tehát hátrányból indulnak.

3. Nehéz kérdés. Nem tudunk megfizetni jó minőségű magyar játékost. A másodosztályból esetleg a Vasas vagy a Debrecen képes erre a mezőnyből, utánuk óriási a szakadék. Minőségi légiós jöhetne, nyilvánvalóan megszabott feltételekkel.

Nagy Miklós, a Vasas kisebbségi tulajdonosa és sportigazgatója
1. Az NB II létszámának csökkentése az NB I létszámának emelésével összhangban logikus lépés lehet.

2. Támogatom az NB I-es létszám­emelést, mert több lehetőség nyílna a magyar fiatalok szerepeltetésére, valamint jelentős tradícióval és szurkolótáborral rendelkező klubok, megyeszékhelyek csapatai kaphatnának szerepet ismét az élvonalban. Lehetséges – bár korántsem biztos –, hogy a tizenkét csapatos létszámmal színvonalasabb a bajnokság, azonban a tizenhatos élvonal hosszú távon erősebb magyar futballt eredményezhet.

3. Nincs szükség arra, hogy középszerű külföldi játékosok lepjék el a másodosztályt! Ám ezt a kérdést is a másik két témával együtt kell vizsgálni, mert az élvonal létszámbővítése esetén a második vonalban is lehetne enyhíteni a szabályokon, hiszen a legtehetségesebb fiatal magyar játékosok az NB I-ben is több szerephez juthatnának.

Dankó Gergő, a Nyíregyháza Spartacus klubigazgatója
1. A jelenlegi lebonyolításban is versenyképesnek érzem az NB II-t, ezzel együtt ha az élvonalbeli létszámot emelnék, azzal arányosan csökkenthetnék a másodosztályban szereplő csapatok számát.

2. Úgy tűnik, hogy jelenleg négy-öt csapat a dobogóért küzd, a többi pedig a kiesés elkerüléséért, vagyis csak a két szélsőség van jelen. Emiatt nagyon kiegyensúlyozott és izgalmas a bajnokság, ám ez akkor sem változna, ha tizennégy, esetleg tizenhat csapatosra duzzasztanák az élvonalat.

3. Abszolút támogatjuk ezt a vonalat, mert így a saját nevelésű fiataljainkat beépíthetjük az első csapatba. Évek óta szeretnénk visszakerülni az NB I-be, és a jelenlegi koncepció alapján ott sem árasztanánk el légiósokkal a keretet, inkább olyan fiatalokat nevelünk, akik adott esetben az élvonalban is megállnák a helyüket.

ÖSSZEÁLLÍTOTTA: Babják Bence, Borbola Bence, Somogyi Zsolt

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik