NB I: a létszámemeléstől a videobíróig – klubreakciók Csányi Sándor felvetéseire

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2021.01.16. 08:32
Csányi Sándor felvetései kapcsán három témában körkérdést intéztünk NB I-es klubok vezetőihez.

1. Maradjon-e a 12 csapatos élvonalbeli bajnokság, vagy emeljék a létszámot?1. Maradjon-e a 12 csapatos élvonalbeli bajnokság, vagy emeljék a létszámot?

2. Csökkenteni kellene-e a külföldi játékosok számát az NB I-ben?

3. Bevezessék-e a következő idénytől a videobírót, ami klubonként és idényenként mintegy 17 millió forinttal növeli a nevezési díjat?

A klubvezetők egységesen reagáltak Csányi Sándor NB I-gyel kapcsolatos felvetéseire (Fotó: Szabó Miklós)
A klubvezetők egységesen reagáltak Csányi Sándor NB I-gyel kapcsolatos felvetéseire (Fotó: Szabó Miklós)

HARASZTI ZSOLT, a Paksi FC ügyvezetője

1. A bővítés pártján állok, mivel a tizenkét csapatos bajnokságban kockáztatni nemigen lehet. Évről évre azt látjuk, hogy hat-nyolc csapat küzd a bennmaradásért. Ebben a kiélezett helyzetben nehezen építenek be a csapatba tehetséges fiatal játékosokat az edzők.

2. Ezt mindenkire rábíznám. Mindenki tudja, mi a filozófiánk, régóta kizárólag magyar játékosokban bízunk. De a döntést magánügynek tekintjük, minden klub maga ítélje meg, kiknek szavaz bizalmat.

3. Egyetértek a videobíró bevezetésével, és tudomásunk van arról, mennyibe kerül. Azt valljuk: valamit valamiért.

POLYÁK BALÁZS, az MTK Budapest ügyvezetője

1. Az első és a másodosztályban is tizenhat csapatos létszámot tartok optimálisnak. Most nehéz tervezniük az együtteseknek, mert ha kiesnek, nem alkalmazhatnak külföldieket. Az eredménykényszer megnehezíti a fiatalok szerepeltetését, mi azonban inkább játszatjuk őket, mintsem feladjuk az identitásunkat. Ha viszont tizenkét csapat marad, csak egy essen ki. Nemzetközi szinten sem igen látunk példát arra, hogy a mezőny egyhatoda kiesik.

2. Ha növelnék az élvonalbeli csapatok létszámát, szerintem magától rendeződne ez, kevesebb légióst szerződtetnének a klubok, és bátrabban szerepeltetnének hazai fiatalokat. Én nem a légiósok számát korlátoznám, hanem előírnám, a keretben hány saját nevelésű, a klub kötelékében minimum három évet eltöltő játékosnak kellene lennie, ahogyan a németek csinálják. Ők egyébként négy év alatt lépcsőzetesen nyolcra emelték fel ezeknek a játékosok számát a keretekben, egy ilyen rendszer az évek során nálunk is automatikusan átrendezné a keretet a hazai futballisták javára.

3. Abszolút támogatom a videobíró bevezetését. Egyértelműen csökkenti a hibák számát, nem vallom, hogy a játékvezetői tévedés a játék része.

RÉVÉSZ ATTILA, a Kisvárda Master Good sportigazgatója

1. Abból a szempontból támogatom a jelenlegi létszámot, hogy így kevesebb csapatnak jut ugyanannyi pénz, ez növeli a magyar együttesek versenyképességét Európában. Szakmai szempontok miatt viszont jobb lenne a bővítés, mert több lehetőséget kapnának az élvonalban a fiatal magyarok. Én az NB II létszámát csökkenteném néggyel, mert most nő a szakadék a két liga között.

2. Van egy megszavazott UEFA-szabály, hogy huszonöt tagú keret nevezhető, ebben legfeljebb tizenhét légiós lehet, és kell lennie négy magyarnak és további négy akadémistának. Ezt elfogadhatónak tartom.

3. Támogatom a bevezetését, és az árát is elfogadom, mert az MLSZ korrekt előzetes tájékoztatást adott. Ráadásul a központi bevételből forrás is van rá, nem a klubokat rövidítik meg.

SALLÓI ISTVÁN, a ZTE FC sportigazgatója

1. Az derült ki, hogy az elnök úr céljai világosak ebben a témában, éppen ezért meglepőnek tartjuk, hogy kiállt a tizenkét csapatos rendszer fenntartása mellett, hiszen ő maga vezeti le: megérti az edzőket, az eredménykényszerben nem mernek kipróbálni tehetséges fiatalokat. Egyetértek abban is, hogy több ügyes fiatal jön ki az akadémiákról, mint ahánynak hely jut, már csak ezért is szükség volna tizenhat csapatra. Fejlődni csak az NB I-ben tudnak, és eladni is csak onnan lehet őket.

2. Nem tartom szükségesnek a szabályozást, minden klubnak megvan a maga filozófiája. A Salzburg például külföldi fiatalokkal írt siker­sztorit. Mögöttünk nem áll akadémia, mégis sok fiatalnak adunk lehetőséget. Ráadásul az esélyegyenlőség elve is sérül azáltal, hogy hat klub mögött kiemelt akadémia áll. A helyzethez alkalmazkodva nem tartom ördögtől valónak hiányposztra fiatal külföldieket hozni.

3. Mindenben a nemzetközi trendek követését tartom megfelelőnek, és ez a folyamat már nem visszafordítható.

OLÁH LÓRÁNT, a Budafoki MTE sportigazgatója

1. Az MLSZ célja és a magyar futball érdeke is, hogy minél több magyar fiatal játsszon az NB I-ben. Ha viszont marad a jelenlegi rendszer, a klubok kénytelenek tapasztaltakat vásárolni, hogy csökkentsék a rizikót.

2. Az az igazság, hogy az igazán jó külföldiek továbbra sem a magyar bajnokságba jönnek. Aki ér valamit, annak megvan az ára, a legtöbbjük szerződtetése jelentős kockázatot rejt magában. Ugyanakkor fontosak a légiósok is, mert magukkal hoznak egy másik futballkultúrát, amelyből tanulhatnak a fiataljaink.

3. Ha szeretnénk felzárkózni a nemzetközi élmezőny közelébe, szükséges a videobíró. Megvan a drámaisága a rendszernek, és jobb, ha hozzászoknak játékosaink.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik