NS-klub: miért csak 26 évesen lett NB I-es Andrusch József?

T. N.T. N.
Vágólapra másolva!
2022.04.20. 09:10
null
Andrusch József edzői szerelésben (Fotó: Micheller Szilvia)
Andrusch József gondolatait Tősér Norbert jegyezte le a Nemzeti Sport olvasói számára.

 

HÁROM NAPPAL ANDRUSCH JÓZSEF ELSŐ NB I-ES MÉRKŐZÉSE UTÁN jelent meg a Népsportban egy hosszabb elemzés a Bp. Honvéd–Vasas rangadó kapcsán, amelyben mások mellett az akkor 26 éves kapusról is szó esett.

„Szótlanul öltözik, kicsit nyugtalanabb, mint társai. Igaz, ő még sohasem védett az élvonalban… Most meg mindjárt a Vasas ellen bemutatkozni nem kis feladat! Komora Imre mosolyogva mondja: egy cseppet sem fél az új fiú bemutatkozásától, mert tudja, mire képes Andrusch József!”

A rangadón aztán a Honvéd nyert 3–1-re, és az élvonalban bemutatkozó kapusnak a Vasas csak tizenegyesből talált be.

„Hetes osztályzatot kaptam a tudósítótól, nagyon boldog voltam   – emlékezett a most 66 évesAndrusch József, a korábbi ötszörös válogatott kapus, az Újpest FC jelenlegi kapusedzője. – Viszonylag későn mutatkoztam be az élvonalban, ennek több oka is volt. Újpesti nevelés voltam, de Pilisvörösváron éltünk, és a hetvenes évek elején onnan bejárni nagyjából annyi időbe telt, mint manapság elutazni Bécsbe. Szóval édesanyám kijelentette, csak úgy futballozhatok, ha közben tanulok és elvégzem az egyetemet. Szófogadó gyerek voltam, így aztán a Kertészeti Egyetemen kötöttem ki, és tartósélelmiszer-ipari mérnökként végeztem, egyebek mellett borászatot, üdítő- és alkoholgyártást, illetve konzervtechnológiát is tanultam. Később a TF sportszervezői szakát is elvégeztem, ma sportközgazdásznak hívják. Az egyetemen nappali tagozatra jártam, vagyis edzésre csak akkor mehettem, amikor nem kellett bemennem az órákra, az Újpest ezért kölcsönadott a Fősped Szállítóknak, majd a Volánnak.”

 

Tehetségére felfigyeltek a Dorognál, és 1980 nyarától két éven keresztül a helyi Bányászban védett.

„Géczi István, a Ferencváros kapusa pályafutása után a Kertészeti Egyetemen volt a testnevelő tanárom, és szólt, hogy az első dorogi évem végén szerződtetne a Fradi, de kizárólag Zsiborás Gábor mögé. Megtisztelő volt, de maradtam Dorogon, a következő évben pedig a harmadik helyen végeztünk az NB II-ben, és akkor átigazolt a Honvéd. Korábban megfogadtam, ha végre bemutatkozhatok az NB I-ben, veszek egy százas szöget, beleverem a falba, és ráakasztom a stoplisomat.”

Szerencsére e fogadalmat nem tartotta be, az élvonalban ugyanis a Honvéd és később a Vasas kapusaként 203-szor lépett pályára, sőt a kispestiekkel három bajnoki címet (1984, 1985, 1986) és egy Magyar Népköztársasági Kupa-győzelmet (1985) ünnepelhetett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik