Remekül mutatkozott be Waltner a Paks kispadján, a Fehérvár bánta

VAJDA GYÖRGY (összefoglaló)VAJDA GYÖRGY (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2022.07.31. 17:50
A Paks megérdemelt, 2–0-s győzelmet aratott a vártnál sokkal rosszabb futballal kirukkoló Mol Fehérvár ellen a labdarúgó NB I nyitó fordulójában.
Fotó: Tolnai Népújság/Makovics Kornél
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Fotó: Tolnai Népújság/Makovics Kornél A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ
Paks–Mol Fehérvár FC 2–0
(Varga B. 41., Windecker 50.)
Paks,
Paksi FC Stadion, 2511 néző. Vezette: Bognár T.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Nagyon sok kérdés foglalkoztatta Bognár György vezetőedző és az elmúlt bajnokság gólkirálya, Ádám Martin távozása után a Paksi FC szimpatizánsait. Leginkább az érdekelte a helyieket, vajon az új vezetőedző, Waltner Róbert érkezésével milyen szerkezeti és taktikai változások lehetnek, valamint ki pótolja azt a 31 gólt, amely a centerrel együtt távozott Dél-Koreába. Az első kérdésre már a Mol Fehérvár FC elleni találkozó első percében választ kaphatott mindenki: az új szakmai stáb – az elődökhöz hasonlóan – 4–2–3–1-es hadrendben küldte pályára a csapatot, s maradt a letámadás is (igaz, nem olyan nagy, kockázatot is jelentő hatásfokkal, mint az elmúlt bajnokságban, de működött a taktika). Nem véletlenül, hiszen a Fehérvár három belső védőjét letámadni nem számít nagy ördöngösségnek. Az első félidőben az is világossá vált, hogy Waltner Róbert sokkal inkább a biztonságra épít, mint a hazardírozásra: úgy tűnt, nem bánná, ha a most elrajtolt bajnokságban nem szereznek 75 gólt, egyúttal kimondottan örülne, ha 63-nál jóval kevesebbet kapnának. Ebből következően az a legnagyobb változás Pakson, hogy a nyáron szerződtetettek közül Kádár Tamás, Bőle Lukács és Varga Barnabás is a kezdőcsapatban kapott helyet, Bőle éppenséggel úgy, hogy csupán három hetet gyakorolt együtt új társaival.

A Mol Fehérvár a középpályán vonta össze erőit, a már említett három belső védő előtt öt középpályás futballozott, míg a kapu bevételének feladata Budu Zivzivadzéra és Kodróra hárult – kissé érthetetlen is, hogy a veszélyes csatárok miért csak elvétve kapnak lehetőséget együtt. Változatos volt a játék, mígnem a félidő hajrájára átvette az irányítást a vendégcsapat: középen Rúben Pinto és Jevhen Makarenko mozgatta a csapatot, a szélén pedig hol Loic Nego, hol Dárdai Pál próbált a védelem mögé kerülni, ám csupán helyzetekig jutottak. Aztán a 41. percben arra a kérdésre is választ kaptak a hazaiak, hogy ki pótolja a gólkirályt: a kis vasi faluból, Szentpéterfáról származó 27 éves center, Varga Barnabás Ádám Martint idéző nyugalommal lőtte a labdát a fehérváriak kapujába. Nem volt olcsó a csatár, de láthatóan jó üzletet csináltak vele a paksiak.

Nagy lendülettel kezdték a felek a második félidőt. Előbb Kenan Kodro hagyott ki hatalmas helyzetet, egy perccel később a Paks kétgólosra növelte előnyét. A középpályás Windecker József lőtte a kapuba a labdát, s úgy dőltek el előtte a vendégvédők, mint a bábuk a falusi kuglizóban.

GÓLVIDEÓK ITT!

Megijedt a Vidi, látszott, ha nem kapcsol nagyobb sebességre, biztosan kikap. Kapuja elé szorította a hazai együttest, ám félelemből nem lehet futballozni, az csak kapkodást szül. Nemcsak a fehérvári játékosok, hanem Michael Boris vezetőedző is érezte a bajt: a 60. percben hármat cserélt, Hangya Szilveszter és Ivan Petrjak mellett pályára küldte a titkos fegyvernek számító, Kisvárdáról igazolt Claudiu Bumbát. Cserékre cserékkel válaszolt Waltner, a hazaiak mestere, tudva, frissíteni kell a nyomás miatt egyre inkább fáradó csapatát.

Jó meccset láthatott a közönség, s noha kérdések maradnak még a Fehérvár legyőzése (2–0) után is, az biztos, sokat dolgozó, fegyelmezett, szervezetten védekező és okosan támadó Paksi FC-re lehet számítani az új bajnokságban.

S hogy milyen lesz a Vidi?

Most még rejtély...

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

NB I, 2022–2023, 1. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Július 29., péntek
Budapest Honvéd–Zalaegerszeg 0–1Budapest, Bozsik ArénaBogár Gergő
4084
Július 30., szombat
Kecskeméti TE–Vasas FC 0–0Kecskemét, Kecskeméti Széktói Stadion Erdős József2527
Újpest FC–Mezőkövesd Zsóry FC 1–1
Budapest, Szusza Ferenc StadionPintér Csaba3023
Július 31., vasárnap
Kisvárda–Debreceni VSC 2–2Kisvárda, Várkerti StadionBerke Balázs
2870
Paksi FC–Mol Fehérvár 2–0Paks,Fehérvári úti StadionBognár Tamás2511
20.30: Ferencváros–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama ArénaKarakó Ferenc
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik