MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2022.01.15 19:33

Az ördöngös csel – Szepessy Lászlóra emlékezünk

Mint arról beszámoltunk, hetvenkét éves korában elhunyt Szepessy László, a Ferencváros és a Rába ETO korábbi labdarúgója. Malonyai Péter nekrológjával emlékezünk a néhai magyar bajnok futballistára.

 

Szepessy László (1949–2022) (Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap)

 

Ritka dolog, hogy egy hátvéd azzal dicsekszik, hogy kicselezték, ám én büszkén vallom, hogy közéjük tartozom. A 72 esztendős korában elhunyt Szepessy Lászlóra emlékezve, nem tehetek mást, mert olyan trükkel vert át rendszeres vasárnap délelőtti játékaink egyikén, amihez ő kellett.

Azaz: nem csupán ügyesség, ész is.

Rámvezette a labdát, én persze hátráltam, lestem, hogyan szúrhatnék közbe, amikor hirtelen lehajolt, s úgy tett, mintha kézzel érintené a labdát. Én, az egyszerű balbekk azonnal megálltam („Hendsz!”), ő pedig a kapuig robogott.

Később, akárhányszor találkoztunk, visszatérően felemlegettük az esetet, röhögtünk egy jót, meglapogattuk egymás hátát, és jött a na, kivel, mi van...?

Mármint azok közül, akikkel együtt játszottunk hol Óbudán, hol a budaio teniszpályán, hol a lágymányosi dühöngőben, a kórház mögött. Egyszer egy házibuli derekán éjjel is lementünk futballozni, elvégre a parkoló ki volt világítva, a lakók kihívták a rendőröket, kellett Szepi magasságából adódó tekintélye és veretes dumája, hogy megússzuk intéssel.

A régi grundon felnőtt futballistákhoz tartozott, az utcákon, tereken létrejövő barátságokhoz, kötelékekhez hűségesen, csak azt fogadva el tekintélyként, aki valóban rászolgált. Verebes József tudása, személyisége, pedagógiája megingathatatlan volt nála, győri futballistaként hallgatta, faggatta, igyekezett minden szavát befogadni.

Vagány volt, csibész, olyan szívvel, amilyet kívánok mindenkinek, persze csak akkor érdemli meg, ha nem hiszi, hogy ő nem csupán mindent tud, hanem mindent jobban – nem játssza meg magát. Mert arra ugrott, az okoskodást nem tűrte.

A cseled Szepi, velem marad örökké, de tudom, hogy mindenkinek van egy olyan emléke Rólad, ami Te vagy.

Csak Te.

2022.05.28 09:33:15

Labdarúgó NB I L. PAP ISTVÁN

Száz évvel ezelőtt jogtalan tizenegyes miatt szakadt félbe az aranyrangadó.

2022.05.25 23:43:11

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nem volt akkora bolondság, amikor Bernd Storck elkezdte mérni, elemezni, mit tudnak a legjobb magyar játékosok – mára csak kiderült, hogy az NB I-es futballpályákon sem csak védőkkel vagy éppen a csatárokkal, hanem a tudománnyal is versenyt kell futni.

2022.05.23 21:28:44

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Nem az anyagiak motiválják elsősorban.

2022.05.23 07:57:30

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

Bozsik Péter: Egerszegen dolgozni a bajnoki címünket hozó idényben maga volt a mámor!

2022.05.22 22:41:57

Labdarúgó NB I KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Mert utólag már nagyon könnyű volt belemagyarázni, hogy a nagyképű magyar futballista nyilván úgy gondolta, majd jól megszívatja a BEK-győztes olaszt, emelget, esernyőzik, meg brazil körözik, és tessék, mekkorát koppant – természetesen szó sem volt ilyesmiről, a legjobbnak tetsző helyzetkezelés ért igazán kellemetlen véget.