ZTE: Gergényi nem nosztalgiázni, győzni szeretne a Honvéd ellen

Vágólapra másolva!
2023.03.09. 10:29
null
Gergényi Bence (jobbra) korábbi csapata, a Honvéd ellen léphet pályára szombaton (Fotó: Szabó Miklós)
Sokat köszönhet a Budapest Honvédnak Gergényi Bence, aki tisztában van azzal is, hogy a szombati bajnoki jelentős hatással lehet a ZTE idényére.

Tíz évig volt a Budapest Honvéd labdarúgója, nem szorul magyarázatra, immár a ZTE játékosaként miért lesz számára az átlagosnál különlegesebb a szombati bajnoki. Gergényi Bence még nem volt tízéves, amikor a kispesti klubhoz került, a szamárlétrát végigjárva az NB III-as csapatig jutott, és bár valamennyi korosztályban meghatározó játékosnak számított, az élvonalban nem tudott bemutatkozni. 2018 februárjában kölcsönvette az NB II-es Szeged, majd még azon a nyáron a ZTE szerződtette, és a féléves szlovéniai kitérőt leszámítva azóta is az egerszegi együttest erősíti. Zalaegerszegen lett NB I-es játékos, az első osztályban először a Honvéd ellen játszott végig egy mérkőzést (2019. október 19-én a ZTE hazai pályán 1–0-ra kikapott), és bár rengeteget köszönhet a kispesti klubnak, azt reméli, a hétvégi párharc vendéggyőzelmet hoz.

A SZÁMOK NEM TÚL BIZTATÓAK…

Gergényi Bence eddig tíz alkalommal lépett pályára az élvonalban a Budapest Honvéd ellen, két győzelem és két döntetlen mellett hat veresége van a ZTE-vel. A 2019–2020-as idényben még csak hat meccset játszott az első osztályban, ám abból kétszer is a Honvéd volt a rivális (előbb 0–1, aztán 0–2). A következő bajnoki évben már alapembernek számított, a ZTE hazai pályán kétszer is kikapott (2–4 és 0–1), a Hidegkuti Nándor Stadionban pedig 2–2-re végezett, 2021–2022-es idény elsőre vereséget (1–3), másodjára döntetlent (2–2), harmadjára pedig az első győzelmet (3–1) hozta. A most zajló bajnokság rajtján a ZTE 1–0-ra nyert a Bozsik Arénában, a második körös hazai fellépését ugyanakkor 2–0-ra elvesztette.

„Nagyon sokat köszönhetek a Budapest Honvédnak, hiszen képzésben és emberileg is a klubnál kaptam meg az alapokat – árulta el Gergényi Bence. – Märtz János annak idején a kispesti klub utánpótlásánál dolgozott, ő figyelt fel rám egy teremtornán, próbajátékra mehettem, amelyen megfeleltem. Kispesten nőttem fel, Gálhidi Györgynél már az NB III-ban játszottam, amikor megsérült a vállam, és két hónapot ki kellett hagynom. Abban bíztam, hogy miután felépülök, a pályafutásom során először az első kerettel kezdhetem el a felkészülést, de fél évig még maradtam az akkor már Pisont István által irányított »fakóban«. Úgy éreztem, váltásra van szükségem, Szegedre kerültem, majd Zalaegerszegre, szombaton pedig már sokadjára futballozhatok a Honvéd ellen. Hogy mennyire különleges számomra ez a párharc? Mostanra már nem mondanám annak, mert bár a Honvédnál nevelkedtem, kötődésem nem igazán volt az első csapathoz. A ZTE színeiben már a harmadik bajnokin a Honvéd volt az ellenfél, és egy nullára kikaptunk, és bár pontos statisztikát nem tudok, összességében biztosan negatív a mérlegem a kispestiek ellen. Szóval van min javítani!”     

S nem csak a Honvéd elleni összképen kell szépíteni, hiszen a ZTE FC tavasza eddig nem úgy alakult, ahogy azt a klubnál a bizakodásra okot adó őszt követően remélték. Idén a csapat a hét bajnokijából csak egyet nyert meg (2–1 a Mol Fehérvár ellen), s bár a Mol Magyar Kupában már a Puskás Akadémia elleni hazai elődöntőt várja, a bajnokságban még gondjai is lehetnek az Egerszegnek.

„Nem úgy kezdtük az évet, ahogy akartuk, eleinte problémáink adódtak a gólszerzéssel – folytatta Gergényi Bence.  – A fehérváriak ellen lezártuk a rossz sorozatot, aztán a kupában is továbbjutottunk – ez nyilván jót tett az önbizalmunkkal. Sajnos legutóbb Pakson megint pont nélkül maradtunk, nyilván látjuk, milyen helyzetben vagyunk, de előre tekintünk. Tavasszal a meccseink nagy részében rendben volt a játékunk, jó erőben vagyunk, és ha nyerünk a Honvéd ellen, reális esély van rá, hogy elinduljunk felfelé. Az őszünk jól sikerült, tavasszal még keressük magunkat, de valamennyien tudjuk, olyan bajnoki előtt állunk, amely meghatározhatja az idényünket.”     

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik