Női kosár: tizenkét ponttal verte a spanyolokat a magyar válogatott

Vágólapra másolva!
2023.06.10. 19:11
A magyar női kosárlabda-válogatott felkészülési mérkőzésen 77–65-re legyőzte a spanyolokat.
Fotó: Koncz Márton – a képre kattintva galéria nyílik
Fotó: Koncz Márton – a képre kattintva galéria nyílik

Nem osztanak érte babérkoszorút, de előzetesen egyértelmű volt, nem mutat rosszul, ha a magyar válogatott legyőzi Sopronban a spanyolokat, közelítve az Európa-bajnoksághoz. A két csapat első találkozóján nem voltak ettől messze Székely Norbert tanítványai, Alba Torrens klasszisteljesítménye nélkül pácban lettek volna a vendégek. A mieink keretéből péntekhez képest szombaton kimaradt Aho Nina és Varga Alíz, de csak Miklós Melinda került be a helyükre. Ekkor még nem is sejthettük, hogy az a bizonyos siker már nem csak közel lesz hozzánk...

Dubei Debóra pazar triplával válaszolt a spanyolok kosarára, intenzív játékkal startolt a két fél második ütközete, és azt leszűrhetjük az utóbbi időszak tapasztalatai alapján, hogy a magyar válogatottnak nem áll rosszul a gyors támadásvezetés. Amelyre egyébként fürge és stabil védekezéssel reagált Spanyolország, s kiépített néhány pontnyi előnyt. A hetedik percben Studer Ágnes kapott sportszerűtlen hibát, mert a labda megszerzésének szándéka nélkül verte keresztbe Maite Cazorlát.

A második negyed elején hét nullás szériával 21–20-ra zárkózott fel együttesünk, majd néhány pillanatra a vezetést is átvettük a periódus derekán. A félidőre mindössze egypontos előnnyel vonulhattak a spanyolok, nyílt volt tehát a találkozó ismét, egyáltalán nem lehetett érezni, mennyivel magasabban jegyzett a látogató a mieinknél.

Térfélcserét követően Kiss Virág duplájával újra nálunk volt az előny, ám megint postafordultával jött rá a válasz. Studer korábbi csapattársát, Goree Cyeshát szolgálta ki elsőrangúan, aztán újra Kiss következett, s máris három ponttal mentünk. Nem volt megállás, Studer és Lelik Réka is besimított egy trojkát, sőt, hamarosan Dubei ugyancsak, 51–42 állt az eredményjelzőn – amúgy jóval több nézőt érdemelt volna ez a mérkőzés (is).

A lendület nem lankadt, 11-re nőtt a különbség, és nem hittünk a szemünknek, mert Kányási Veronika is szerzett egy csodás hármast. Kosarának köszönhetően 60–48-as előnnyel vágtunk bele az utolsó tíz percbe, de nem ültünk rá az eredményre, inkább gyorsan 18-ra hizlaltuk a differenciát. Megpróbált zárkózni Miguel Méndez csapata, ám visszavertük a próbálkozását, 77–65 lett a vége. Teljesen megérdemelten nyert a magyar válogatott, amely öt győzelemmel és csupán egy vereséggel a háta mögött utazik a jövő hét elején Ljubljanába a kontinensviadalra.

DUBEI DEBÓRA: EZ A VILÁGSAJTÓBAN BIZTOS KÖRBE FOG MENNI

AZ EB SZEMPONTJÁBÓL EZ SEMMI – SZÉKELY NORBERT ÓVA INT

A MAGYAR VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Aho Nina, Kányási Veronika
(mindkettő DVTK-Hun-Therm), Dubei Debóra, Ruff-Nagy Dóra, Török Ágnes (mindhárom Serco Uni Győr), Goree Cyesha, Studer Ágnes (mindkettő Atomerőmű KSC Szekszárd), Határ Bernadett, Varga Alíz (mindkettő Sopron Basket), Horváth Bernadett (Ludovika Csata), Kiss Virág (NKA Universitas PEAC), Lelik Réka (Castors Braine, belga).
A játékosok neve mellett azt a klubot jelöltük, amelyből kiharcolták a szereplés jogát.

KOSÁRLABDA
NŐI EB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS (Sopron)
MAGYARORSZÁG SPANYOLORSZÁG 77–65 (13–19, 22–17, 25–12, 17–17)

Sopron, 400néző.V:Praksch, Nagy V., Mészáros B.
MAGYARORSZÁG:Studer10/6,Dubei8/6,LELIK11/3,GOREE14,KISS V.16. Csere:Ruff-Nagy5,Török Á., Kányási6/6,Horváth B.3/3,Miklós, Határ4.Szövetségi kapitány:Székely Norbert
SPANYOLORSZÁG:Conde, L. RODRÍGUEZ16/9,Cazorla7,Ginzo, Carrera9. Csere:Gil8,Quevedo, Ouvina4,Romero2,Torrens12/9,Pendande7.Szövetségi kapitány:Miguel Méndez
Az eredmény alakulása. 5. perc:6–12.9. p.:11–18.13. p.:20–21.16. p.:27–26.18. p.:27–31.22. p.:37–36.25. p.:47–40.29. p.:57–46.32. p.:64–48.35. p.:68–56.38. p.:75–56
MESTERMÉRLEG
Székely Norbert:– Ettől még nem nyertünk egy meccset sem az Európa-bajnokságon, ott kell majd igazán győznünk, ha azonban a női kosárlabdát nézzük, akkor nagyon fontos sztori, hogy megvertük a spanyolokat, hiszen nem minden nap történik ilyen az ember életében. Ez a csapat olimpiai és világbajnoki második helyezett, közvetlenül az amerikai válogatott mögött van, és sokszoros Európa-bajnok, ezért nagyon nagy ez az eredmény. Kitartóak voltunk, következetesen csináltuk, amit a csapattól kértünk, és egységesen léptünk fel. Nagyon büszkék lehetünk erre a mérkőzésre, utunk tekintetében fontos tényező, de az Európa-bajnokságot illetően még semmit nem csináltunk.
Miguel Méndez:– Kemény mérkőzés volt! Nem könnyű két egymást követő napon játszani magas fizikai szinten, ezért próbáltuk forgatni a csapatot, és pihentetni a fő játékosainkat, mert már a következő találkozóra készülünk. Elismerésem a magyar együttesnek, nagyon jó kosárlabdát játszik védekezésben és támadásban is, nagyon komplett csapat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik