F. Z.
2023.03.31 10:32

Női kosár NB I: vízválasztó csata lesz Szekszárdon

A kedden pályaelőnyt elcsenő Atomerőmű hazai közönség előtt készül bejutni az elődöntőbe, de a PEAC válogatott centere, Kiss Virág bízik benne, lesz harmadik felvonás Pécsen a női bajnokság rájátszásában.

Kiss Virág szerint a szekszárdi pályán nem könnyű nyerni vendégként (Fotó: Löffler Péter/Dunántúli Napló)

A frászt hozta az NKA Universitas PEAC drukkereire Kiss Virág, amikor a bajnokság alapszakaszának utolsó fordulójában, a Sopron Basket elleni hazai mérkőzés elején alig több mint két perc játék után megsérült. A keményen küzdő pécsiek a válogatott center nélkül is legyőzték a tartalékos címvédőt, ezzel a negyedik helyen zártak, azaz az ötödik Atomerőmű KSC Szekszárd ellen pályaelőnnyel kezdték a playoffot, amelynek első meccsén – Kiss-sel a fedélzeten – 69–64-re kikaptak a tolnaiaktól.

„Jól vagyok. Csináltak MR-t, ultrahangot, röntgent, és kiderült, folyadék van a bal vállamban, de nincs baj, ezért játszhattam kedden – mondta a Nemzeti Sportnak a 24 éves, 195 centis játékos, aki kedden 17 pontot és kilenc lepattanót tett a közösbe. – Úgy éreztem, jól kezdtünk, minden klappolt, s bíztam benne, ez kitart negyven percig, de nem így lett. Sajnos nem először fordul elő az idényben, hogy vezetünk, majd megállunk, visszaveszünk, s jönnek a hibák. A Szekszárd ellen ezt nem lehet büntetlenül megtenni. Levonjuk a tanulságokat, a keddi eredményt el kell felejteni, pénteken pedig maximálisan oda kell tenni magunkat. »Nehéz« pálya a szekszárdi, az atmoszférája különleges, nem könnyű vendégként ott nyerni.”

A meccs szekszárdi hőse Sydney Wallace volt, az amerikai hátvéd 25 pontot, köztük négy triplát szerzett 62 százalékos mezőnybeli dobószázalékkal.

„Korábban többször is mellékszereplő volt, s noha akadtak jobb meccsei, nem rá épült az Atom támadójátéka – mondta Wallace-ról Kiss. – Ellenfelünknél hat-nyolc olyan játékos is van, aki egy-egy gyengébb meccs után is képes extrára, mint például Wallace, aki dobott ellenünk néhány demoralizáló hárompontost. Ez is megmutatta, ha kell, kilenc méteren is szorosan kell védekezni rajtuk. Igen nagy csalódás lenne, ha lemaradnánk az elődöntőről, ezt kimondhatom – mert szép a Magyar Kupában szerzett ezüstérem, de ott lenne a helyünk a négyben, ezért küzdünk augusztus óta, és ezt el is kell hinni a társaimnak. Az ilyen meccseken nagy a nyomás, teljesíteni, nyerni kell, ezen a szinten ezt várják el tőlünk. Bízom benne, mindenki átérzi a csapatból, hogy a maximumot vagy ahhoz közelit kell nyújtanunk, hogy legyen még egy meccs az elődöntőért.”

Utolsó szalmaszál
Az első felvonások alapján legnagyobb esélye a TFSE-MTK-nak van az egyenlítésre, Magyar Bianka csapata, amelynek vezére a 24 pontos Dúl Panka volt, egyszer már kilenc ponttal is vezetett Győrben, és összességében tisztességgel helytállt a 103–93-ra elvesztett nyitó meccsen. A Vasas is jól kezdett a bajnok Sopron vendégeként (23–26, 15. perc), ám magabiztosan győzött a hazai együttes, és szenzációszámba menne, ha a címvédő nem 2–0-val lépne tovább. A BEAC nem került előnybe a DVTK otthonában egy pillanatra sem, sőt volt 33 pontos hátrányban is – a vége 24 pontos vereség lett, és nagy valószínűséggel a diósgyőriek megnyerik a második felvonást is.


KOSÁRLABDA
NŐI NB I
NEGYEDDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉSEK
18.00:
Atomerőmű KSC Szekszárd–NKA Universitas PEAC (1–0)
18.30: E.on ELTE BEAC–DVTK-HunTherm (0–1)
19.00: TFSE-MTK–Serco Uni Győr (0–1)
19.15: Vasas Akadémia–Sopron Basket (0–1)
A 9–12. HELYÉRT
16.00:
Ludovika Csata–PINKK-Pécsi 424
A párharcok az egyik fél második győzelméig tartanak.

2023.06.03 10:08:30

Kosárlabda nemzetisport.hu

A május 26-án elhunyt egykori kosárlabdázó volt osztályidegen, kényszermunkás, disszidens, hazaáruló.

2023.05.23 17:36:31

Kosárlabda nemzetisport.hu

Noha még csak 32 éves, szögre akasztotta magas szárú csukáját a 28-szoros válogatott kosárlabdázó.

2023.05.22 22:28:56

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Már akkor hitt abban, hogy egyszer ő is ezen a szinten kosárlabdázhat.

2023.05.13 14:20:03

Kosárlabda nemzetisport.hu

A MAFC-cal és a Bp. Honvéddal összesen 8 bajnoki címet szerzett, 116-szor szerepelt a válogatottban.

2023.05.02 18:54:56

Kosárlabda nemzetisport.hu

Aligha túlzás: a háromszéki fővárosnak nemzetközi szintű női kosárlabda-együttese van.