Női kosár NB I: a Sopron az abszolút favorit – Djokics Zseljko

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2022.04.13. 09:15
null
Djokics Zseljko büszke arra, hogy a rájátszás előtt sikerült megnyomniuk az újrakezdés gombot (Fotó: Tumbász Hédi)
A Sopronnal csap össze a szombaton kezdődő női fináléban a Szekszárd, amelynek vezetőedzője szerint a tolnai egylet még kis klub, amely egy óriás ellen csatázik – riválisa ráadásul Európa legjobbja lett vasárnap.

Szombattól – az elmúlt hat évben negyedszer – Sopron–Szekszárd finálét rendeznek a női bajnokságban, miután a tolnai együttes múlt szombaton az elődöntő harmadik találkozóján másodszor is legyőzte a PEAC-ot hazai pályán, és bejutott a döntőbe. Időközben a címvédő óriási bravúrral megnyerte az Euroligát, szenzációs játékkal verte meg vasárnap Isztambulban a Fenerbahcét, és első magyar együttesként felült a kontinens trónjára.

Az idén először az elitsorozat főtáblájára jutó, ám ott győzelem nélkül záró, rendkívül balszerencsés és sérülésekkel nehezített idényt futó Atom vezetőedzőjével, Djokics Zseljkóval előbb az elődöntőre pillantottunk vissza.

„A PEAC ellen végre azt játszottuk, amiben az egész idényben hittünk, amit terveztünk – mondta a Nemzeti Sportnak Djokics, aki hat éve irányítja a kék-fehéreket, s negyedszer kormányozta őket a bajnoki döntőbe. – Az alapszakasz végén értékes második helyet szereztünk az erős bajnokságban, de nagyon lentről indultunk neki a playoffnak, s úgy tűnik, ez az ellenfeleinknek is reményt adott. Sok problémával küszködtünk, én is beteg voltam, a játékosaim is, sokszor hat-hét egészséges kosarassal kellett a rangadókat megvívnunk. A rájátszás előtt sikerült az újrakezdés gombot megnyomnunk, amire büszke vagyok, főleg, mert a korábbi évekhez képest nem tudtunk eleget dolgozni. Kemény és szokatlan volt az idényünk, az Euroliga-szereplés miatt plusz tizenhat meccsünk volt, de az elődöntőre javult a formánk, végre jól játszottunk, működött a szisztémánk, kiválóan összpontosítottunk. Óriási taktikai harcot vívtunk a PEAC-cal, amely ellen muszáj volt újítanunk, apró változtatásokat eszközölnünk, megtalálnunk az előnyt, hogy bejussunk a döntőbe. Nagyon örülök annak is, hogy a Vasas és a PEAC ellen is sokat lehetett a pályán több fiatal játékosunk, Mányoky Réka, Miklós Melinda, Holcz Rebeka, noha a playoffban már nincs U20-szabály. De a mi klubunk így gondolkozik – máshol a fiatalok a rájátszásban már csak a padon ülnek.”

Az eddigi három döntőjét a Sopron ellen elveszítő szekszárdi együttesre a szombaton kezdődő fináléban immár a kontinens legjobbja vár.

„Amióta itt dolgozom, az elmúlt hat évben negyedszer játszunk döntőt, s ugyanebben az időszakban a Sopron négyszer került be az Euroligában a final fourba, ami kiemelkedő eredmény, amihez csak gratulálni tudok – folytatta a tréner. – Eddig legyőztük az olyan csapatokat, amelyeket reálisan le lehetett győzni, majdnem olyan szintre jutottunk, mintha bajnokok lennénk; ezután csak ráadást jelent, hogy a fináléban egy nálunk tehetősebb, erősebb keretű együttessel találkozhatunk – újra. A Sopron hatalmas sikerével nem került más kontextusba a finálé, örülnünk kell, hogy az Euroliga-győztes ellen játszunk. Ezután a zaklatott idény után arannyal ér fel, hogy bajnoki döntőt vívhatunk, büszkének kell lennünk és élveznünk a finálét. A Sopron eddig is Európa egyik legjobbja volt, mi még kis klub vagyunk, s a papírforma alapján nem is kérdéses, hogy a címvédő az abszolút favorit. Játéktudásban és atletikusságban is nehéz felvenni vele a versenyt, ami a rendkívül erős keretű Fenerbahcénak sem sikerült. Azért is tisztelem a Sopront, mert szervezetten, szisztéma szerint kosárlabdázik, ahogyan mi is. A mi óriási veszteségünk, hogy a borzasztó sérülést szenvedő Krnjics Szara nem játszhat, tovább nehezítve amúgy is embert próbáló helyzetünket.”

A DÖNTŐ PROGRAMJA

ÁPRILIS 16., SZOMBAT
19.30:
Sopron Basket–Atomerőmű KSC Szekszárd (Tv: M4 Sport+).
ÁPRILIS 20., SZERDA
18.00:
Atomerőmű KSC Szekszárd–Sopron Basket
ÁPRILIS 23., SZOMBAT
14.30: Sopron Basket–Atomerőmű KSC Szekszárd (Tv: M4 Sport+)
ÁPRILIS 27., SZERDA (ha szükséges)
17.45: Atomerőmű KSC Szekszárd–Sopron Basket
ÁPRILIS 30., SZOMBAT (ha szükséges)
19.15:
Sopron Basket–Atomerőmű KSC Szekszárd

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik