Szenzáció! Euroliga-győztes a Sopron Basket – végig vezetve nyert Isztambulban a Fener ellen

GYŐRI FERENC (összefoglaló, Isztambul), SZABÓ RÓBERT (percről percre)GYŐRI FERENC (összefoglaló, Isztambul), SZABÓ RÓBERT (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.04.10. 15:56
null
Euroliga-győztes a Sopron Basket (Fotó: SOPRON BASKET/Tóth Zsombor)
Történelmet írt a Sopron Basket, hiszen 60–55-re legyőzte a török Fenerbahcét a női kosárlabda Euroliga döntőjében, így első alkalommal nyerte meg a sorozatot. Hihetetlen védekezés, hatalmas mentális akarat, nagyszerű villanások a támadóoldalon: Gáspár Dávid csapata tökéletes produkcióval szerezte meg a címét a törökországi pokolban.

NŐI KOSÁRLABDA, EUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ, ISZTAMBUL
DÖNTŐ
Sopron Basket–Fenerbahce
60–55 (16–6, 13–13, 16–19, 15–17)
Isztambul, 9500
néző.V:Marques (portugál), Attard (olasz), Salins (lett)
SOPRON:FEGYVERNEKY12/3,JANUARY11/3,G.WILLIAMS16/3,BROOKS9/6,HATÁR10. Csere: DOLSON 2,N. JOVANOVICS, VARGA A., CZUKOR.Edző:Gáspár Dávid
FENERBAHCE:
Cakir11, McBride2,Jagupova13,Sabally9/6,E. Williams 5. Csere: Hartley 3/3, Zahui 12/6. Edző:Víctor Lapena
Az eredmény alakulása. 7. perc: 12–0.10. p.: 16–6.13. p.:16–11.18. p.: 27–15.20. p.: 27–19.22. p.: 31–26.25. p.:33–32.28. p.: 42–35.31. p.: 47–38.38. p.:58–55
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid:
– Mit is mondhatnék? Idejöttünk Isztambulba, és megnyertük az Euroligát – rengeteget dolgoztunk ezért! Természetesen a győzelem volt a célunk a tornán, és most valahogy fel kell fognunk, hogy el is értük, amire vágytunk. Hihetetlen, nagyon nehéz megmagyarázni, amit érzek. A kőkemény munka az edzéseken, a sok beszélgetés, a nehéz pillanatok, minden kifizetődött és működött ezen a napon. A legnagyobb tett, hogy végig, folyamatosan, az egész idény alatt hittünk abban a munkában, amit elvégeztünk. Hatvan pont alatt tartottuk a Fenert, használtuk a fegyverünket, ami három éve segít minket, a védekezésünket.
Víctor Lapena: – Elismerésem a Sopronnak a nagyszerű Euroliga-évadáért! Az ellenfél főként az utolsó pillanatokban játszott több energiával nálunk. Nem voltunk a legjobb egészségi állapotban, de ez sem magyarázza, hogy mennyi üres dobást hagytunk kihasználatlanul. Nem tudom, miért nem azt a kosárlabdát játszottuk, amit szoktunk, nem járattuk eleget a labdát, nem vállaltunk egy-egyeket. Ebben persze közrejátszott az is, hogy a Sopron meg tudott minket állítani, nem volt elég időnk felépítenünk a támadásainkat, és általában nem hoztunk jó döntéseket. A Prága ellen be tudtunk találni elégszer, most nem, és bizony elképesztően nehéz megnyerni egy döntőt 55 dobott ponttal.

ÖSSZEFOGLALÓ

Két nagy esemény is várt Isztambul lakóira vasárnap. Talán jobban érdekelte őket az esti Fenerbahce–Galatasaray városi labdarúgó-derbi, de ezzel mi, magyarok másként voltunk (félre ne értse Szalai Attila), ugyanis nekünk a három és fél órával korábban, helyi idő szerint 17 órakor kezdődő Sopron Basket–Fenerbahce Safiport női Euroliga-döntő volt a fő műsorszám, amelyen hiába a közel tízezer fanatikus török drukker, álomszerű negyven perc után a soproniak vehették birtokba a trófeát! Minden várakozással, minden realitással szembemenve, mindent lebíró akarattal a honi kosárlabdasport valószínűleg legfantasztikusabb napját hozták el.

Gabby Williams négy ponttal, labdaszerzéssel és blokkal kezdte a finálét, sokáig nem kellett akklimatizálódnia a pokoli hangulathoz. Nem úgy a Fenernek, amely Fegyverneky Zsófia saroktriplája után nulla hétre állt a negyedik percben. Az időkérés után aztán tizenkettő nullára is vezetett már a magyar bajnok, de a törökök a Prága elleni pénteki elődöntőben is elég lassan lendültek játékba. Ettől függetlenül nem bántuk, hogy az első kosarukat hét perc és 21 másodperc elteltével szerezték a csodálatosan védekező és rendkívül higgadt Sopron ellen.

SPORTTÖRTÉNELMI GYŐZELEM!

A Sopron Basket az első magyar kosárlabdacsapat (férfi és női vonalon együttvéve), amely megnyerte a sportág legrangosabb kupasorozatát. A klub történetének ez amúgya második európai kupasikere, 1998-ban ugyanis, az akkor második számú sorozatnak számító Ronchetti-kupában győzött a Sopron. A soproniaknak a mostani volt az ötödik szereplésük az Euroliga négyes döntőjében, egy második hely és három negyedik után tudtak győzni!

16–6 volt az első negyed a mieink javára, ami már önmagában is hihetetlen bravúr, a külső hatásokat figyelembe véve meg szinte hihetetlen. A folytatásban aztán a zöld-sárgák ragadtak be kissé, öt nullával kezdte a második etapot a házigazda. Hogy összetört volna Gáspár Dávid együttese? Dehogy, inkább visszaállította a különbséget tízre, miután a Salamancával szemben megnyert elődöntő hőse, Jelena Brooks a helyére küldött egy hárompontost. Határ Bernadett egy egyébként teljesen vétlen fault után megkapta harmadik személyi hibáját, a játékvezetők megvideózták az esetet, és helyes döntést hozva nem módosították sportszerűtlenre az ítéletüket.

A nagyszünetben ott tartottunk, hogy a legjobb magyar csapat 19 pontot tartotta a világsztárokkal teletűzdelt, elképesztő támadópotenciállal bíró Fenerbahcét, ám mivel tíz pontot akár két perc alatt is le lehet dolgozni ebben a sportágban, meg sem fordult a fejünkben, hogy ne lehetne visszaút a riválisnak.

Gabby Williams előtt viszont mindentől függetlenül meg kellett emelnünk a kalapunkat, mert amit védekezésben bemutatott Alina Jagupován, ahogyan szívta a vérét a földkerekség egyik legdominánsabb játékosának, azt öröm volt nézni, emellett támadásban is kreatívnak és ponterősnek bizonyult. Egy pontra is felzárkózott a Fenerbahce, de ekkor megint a Sopron percei következtek, Határ Bernadett például hihetetlenül rutinosan pozíciózott Amanda Zahui ellen, még éppen a megfelelő keménységgel, majd duplát szerzett.

Hétpontos előnnyel mehetett neki a záró tíz percnek a Sopron Basket, ez felülmúlt minden előzetes reményt, várakozást. Természetesen ebben a helyzetben ugyanakkor már senki nem elégedne meg a második hellyel, a döntő elvesztésével, a sportembereket nem ilyen fából faragták. Amit a saját térfelén mutattak be a soproniak, arról kizárólag szuperlatívuszokban írhatunk, mert egyszerűen emberfeletti volt, nem is létezik a földön annyi energia, amennyit mozgósítani tudtak a védekezés terén.

Könnyed spanyol győzelem a bronzmérkőzésen

Az elődöntőben az Euroliga-győztes Sopron ellen búcsúzó spanyol Salamanca az első negyedet, noha hét ponttal elveszítette a cseh USK Praha ellen, és még a félidőben is hátrányban volt, a harmadik játékrészre összekapta magát, és fordított. Olyannyira sikerült visszajönnie a meccsbe a spanyoloknak, hogy a harmadik felvonásban 12 ponttal is vezettek, az utolsó játékrészre pedig ebből nyolcat meg is őriztek.

Az utolsó tíz percben az USK Praha már nem tudott visszajönni a mérkőzésbe, sőt tovább nőtt a különbség, így a Salamanca 71–59-re tudta megnyerni a bronzmérkőzést.

3:24-gyel a vége előtt időt kért Víctor Lapena, ekkor az eredményjelzőn azt láthattuk, hogy a Sopron 55–50-re vezet, közelített tehát a körömrágós végkifejlet. Satou Sabslly a dudaszó előtt dobott nagyon nehéz triplát, három pontra hozta fel ezzel együttesét, de így is léptünk be az utolsó percbe. Fél perccel a vége előtt az egyenlítésért támadtak a hazaiak, nem sikerült betalálniuk, Fegyverneky Zsófiának odaütöttek. Az első büntető kimaradt, ám a második, na a második az nem. Nyolc másodperc volt hátra, néggyel mentek bámulatos lányaink, és a különbség nem csökkent, inkább még eggyel nőtt.

60–55 lett a vége, kezdődhetett az „isztambuli”, ahogyan a többtucatnyi soproni szurkoló skandálta. Briann January Határ Bernadett nyakában lógott, Laczka Miklós segédedző hitetlenkedve mosolygott, Gabby Williams örömében majd kiszaladt a világból. Történelmet írtak ezek a lenyűgöző hölgyek (meg a stábban, a vezetőségben dolgozó hölgyek és urak), nem a Fenerbahce szerezte meg a klub fennállásának első Euroliga-trófeáját, hiába adták neki szinte a kezdés előtt oda azt, hanem a Sopron Basket, és ezt senki soha nem felejti el, aki ezen a napon az Ülker Arénában járt.

A Sopron ötödik alkalommal jutott be az Euroliga négyes döntőjébe, amelyből háromszor a negyedik helyen, egyszer pedig a második helyen zárt, míg most, ötödik próbálkozásra felért a csúcsra.

A négyes döntő legértékesebb játékosa (MVP) a Sopron támadója, Gabby Williams lett, aki a hétvége alatt 14.5 pontot, 5 lepattanót, 4.5 gólpasszt és 3.5 labdalopást átlagolt.

(Fotó: SOPRON BASKET/Tóth Zsombor)
(Fotó: SOPRON BASKET/Tóth Zsombor)
(Fotó: SOPRON BASKET/Tóth Zsombor)
(Fotó: SOPRON BASKET/Tóth Zsombor)

A végeredmény. Euroliga-győztes:SOPRON BASKET (Jelena Brooks, Czukor Dalma, Stefanie Dolson, Fegyverneky Zsófia, Határ Bernadett, Briann January, Nevena Jovanovics, Sitku Zsuzsanna, Varga Alíz, Varga Sára, Gabby Williams, edző: Gáspár Dávid), 2. Fenerbahce Safiport (török), 3. Perfumerías Avenida Salamanca (spanyol), 4. ZVVZ USK Praha (cseh)

PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

10. perc: Gabby Williams-szel szemben történt egy szabálytalanság, a francia játékos egy büntetőt be is dobott, de többet nem kellett, hiszen véget ért a mérkőzés. EUROLIGA GYŐZTES A SOPRON! 60–55

10. perc: Időt kér Gáspár Dávid négy másodperccel a vége előtt.

10. perc: Időt kér Lapena!

10. perc: Fegyverneky Zsófia az elsőt kihagyta, a másodikat bedobta. Nyolc másodperccel a vége előtt négy pont a Sopron előnye! 59–55

10. perc: Szabálytalanság nyolc másodperccel a vége előtt a Fenernél, két büntetővel jöhet a Sopron!

9. perc: Satou Sabally állt bele a hármasba, jól is tette, mert bement, Gabby Williams-nek viszont ez nem jött össze a másik oldalon. 58–55

8. perc: Jagupova volt szabálytalan, Határ Bernadett azonban csak egyet dobott be a két büntetőből. 58–52

8. perc: Szépít a Fener, Olcay Cakir dobott egy kettest. 57–52

8. perc: ÚJABB KÉT PONTOS! Az utolsó három percen belülre lépve Briann January passza után Határ Bernadett szerzett egy kétpontost. 57–50

7. perc: Újabb szabálytalanság, bónuszban a Fenerbahce is, viszont Elizabeth Williams mindkét büntetőjét kihagyja, a lepattanó pedig Gabby Williams-é.

7. perc: Lapena időt kér 3.24-el a vége előtt.

7. perc: Jelena Brooks szedi össze a Sopron negyedik csapat faultját a negyedik negyedben.

6. perc: Jön a válasz a két büntetőre: Jagupova volt eredményes. 55–50.

6. perc: Fegyverneky Zsófia mindkét büntetőt bedobja. 55–48

6. perc: Olcay Cakir szabálytalansága után bónuszba kerül a Sopron, innentől kezdve minden fault után büntetőkkel jöhet a magyar csapat.

6. perc: Jagupova dobott egy kettest Elizabeth Williams passza után. 53–48

5. perc: Megtört a soproni csend is: a csereként érkező Briann January köszönte meg a bizalmat és dobott egy kettest. 53–46

4. perc: Megtört a gólcsend: Bria Hartley lopott labdát, Jagupovának passzolt, aki Olcay Cakirnak továbbított. A török játékos pedig bedobta a ziccert. 51–46

4. perc: Újabb fault a soproniaknál, ezúttal Czukor Dalma volt szabálytalan, majd Jelena Brooks ellen is fújnak egyet a bírók.

Zúg a hajrá Sopron a magyar szurkolóktól.

3. perc: Stefanie Dolson volt szabálytalan Elizabeth Williams-szel szemben, aki kettőből csak egy büntetőt tudott bedobni. 51–44

3. perc: OTT A HÁRMAS VÁLASZ! Gabby Williams 7:35-el a vége előtt dob egy hármast. 51–43

2. perc: Zahui dobott egy kettest. 48–43

Újabb technikai hiba, továbbra sem működik megfelelően a támadóidőt mérő óra.

2. perc: Sabally szabálytalankodott, a két büntetőből azonban csak egyet tudott bedobni Brooks. 48–41

2. perc: Érkezik a Fener válasza: Jagupova passza után Zahui dobott egy hármast. 47–41

1. perc: Briann January lopott labdát, és dobta be a ziccert. 47–38

1. perc: Rögtön faulttal kezd a Fener: Zahui volt szabálytalan Gabby Williams-szel szemben.

1. perc: Elkezdődött az utolsó negyed.

(Fotó: SOPRON BASKET/Tóth Zsombor)
(Fotó: SOPRON BASKET/Tóth Zsombor)

3. NEGYED

10. perc: VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED! 10 percre a történelmi sikertől a Sopron Basket, amely három játékrész után hét ponttal vezet a török Fenerbahce ellen.

A török tábor egy kicsit csendben maradt, így a soproniak is erőt meríthetnek, hiszen a magyar szurkolóktól hallható volt a „hajrá magyarok" kiáltás.

Kisebb technikai szünet következik, a támadóidőt jelző berendezés nem működött jól.

9. perc: Elszabadultak a hármasok! Zahui szinte azonnal válaszolt January dobására egy hármasára, azonban 21 másodperccel később Jelena Brooks is dobott egy triplát. 45–38

8. perc: JANUARY! Hiába a Fener kettese, Fegyverneky passza után Briann January dob egy hármast. 42–35

7. perc: Zahui a hármast nem tudta bedobni, de a támadólepattanó után a kétpontost sikerült neki. 39–35

6. perc: Fegyverneky Zsófia passza után Határ Bernadett dobott egy kétpontost, időt is kér a Fener edzője, Lapena. 39–33

6. perc: Határ Bernadett az elsőt kihagyja, a másodikat bedobja, így újabb egy ponttal nő a Sopron előnye. 37–33

6. perc: A Sopron innentől mindig a dobóvonalra állhat, ha a Fener szabálytalankodik. Így van ez Kayla McBride faultját követően is, amit Határral szemben követett el.

6. perc: Briann January dobhatott két büntetőt, az első kimaradt, a második bement. 36–33

6. perc: Két gyors fault török oldalon: előbb Cakir, majd Sabally vétett a szabályok ellen.

5. perc: Cakir a kettőből egyet bedob, két pont a különbség. 35–33

5. perc: Jagupova hármasa kimarad, de két büntetővel jöhet a Fener Jovanovics szabálytalansága után.

5. perc: A szabálytalanság után Gabby Williams dob kettest, így ismét három a különbség. 35–32

5. perc: A Fenernél is jön egy szabálytalanság: Jagupova faultolta Williamst.

5. perc: Cakir kihagyja a büntetőt, de a lepattanó után Határról ment ki a labda, így a Feneré a labda, ami után Brooks volt szabálytalan Jagupovával szemben.

5. perc: Újabb Cakir kétpontos, ráadásul Jovanovics dobás közben szabálytalankodik, így még egy büntetőt is dobhat a török. Gáspár Dávid időt kér. 33–32

4. perc: Jagupova dob egy kettest, Cakir adta a gólpasszt. Felszívta magát a Fenerbahce. 33–30

3. perc: Újabb török kosár, ezúttal Olcay Cakir volt eredményes. 33–28

2. perc: Olcay Cakir volt a szabálytalan Januaryval szemben, majd Gabby Williams passza után Jelena Brooks dob egy kettest. 33–26

2. perc: Jagupova passza után Bria Hartley dob hármast, már csak öt pont a különbség. 31–26

2. perc: Jagupova noha hibázott, a lepattanót Williams összeszedte, majd Olgay Cakir dobott egy kettest. 31–23

1. perc: Dolson mindkét büntetőt értékesíti. 31–21

1. perc: Az első fault is megszületett: Elizabeth Williams volt szabálytalan Stefanie Dolsonnal szemben dobás közben.

1. perc: Elkezdődött a harmadik felvonás, Satou Sabally pedig 12 másodperc alatt szerzett egy kettest. 26–21

Fegyverneky Zsófia eddig nagyszerűen teljesít: 4/4 a mezőnymutatója, négy lepattanót szerzett és egy büntetőt is bedobott.

2. NEGYED

10. perc: Véget ér a második negyed, így az első félidő is. Mindkét oldalon akadnak hibák, azonban a Sopron eddig összeszedettebben játszik, így nem meglepetés a tízpontos különbség a két fél között.

10. perc: Megtette hatását az időkérés: Gabby Williams dobott kettest, így ismét tíz van közte. 29–19.

10. perc: Ismét időt kér Gáspár Dávid, ezúttal 47 másodperccel a negyed vége előtt.

10. perc: Stefanie Dolson eladta a labdát, rosszul passzolt. Az ezt követő támadásból Jagupova dobott egy kettest. 27–19

9. perc: Brooks ráesett Zahuira, két dobással jöhet a Fener. Mindkettőt bedobta a törökök játékosa. 27–17

8. perc: Újabb soproni kétpontos. Gabby Williams szedett egy védekező lepattanót, majd felfutott és bedobta a ziccert. 27–15

8. perc: Bria Hartley túlizgulta, rossz passzával eladta a labdát.

8. perc: Elveszíti a labdát a Sopron, lejárt a támadóidő.

Kisebb videózást igényel az előző eset, de a játékvezetők nem változtatnak a döntésükön. Közben Gáspár Dávid lecseréli Határ Bernadettet, Stefanie Dolson érkezik a helyére.

7. perc: Határ Bernadett szabálytalankodott Kayla McBride-al szemben. A magyar centernek ez már a harmadik volt a mérkőzésen.

6. perc: Kerek négy perccel a negyed vége előtt ismét időt kér a Fenerbahce.

6. perc: Fegyverneky Zsófia szerzett labdát, Jelena Brooks pedig a támadás végén dobott egy hármast. Tíz pont közte. 25–15

6. perc: Három fault a soproniaknál, kettő a Fenernél.

6. perc: Amanda Zahui elveszítette a labdát, de a türelmét nem tudta megőrizni, és szabálytalan volt Határ Bernadettel szemben.

5. perc: Határ Bernadett szedett védekező lepattanót, elrontott egy felugrást, de leszedte a labdát, így újra próbálkozott, ekkor pedig már nem rontott. 22–15

5. perc: Jagupova végezhetett el két büntetőt Gabby Williams szabálytalansága után, mindkettőt bedobta ismét. 20–15

Számos magyar szurkoló buzdít a helyszínen a Sopronnak.

Többen elkísérték a Sopront a döntőre (Fotó: SOPRON BASKET/Tóth Zsombor)
Többen elkísérték a Sopront a döntőre (Fotó: SOPRON BASKET/Tóth Zsombor)

4. perc: Gabby Williams újabb pontot szerez, így ismét hét a különbség. 20–13.

4. perc: Elizabeth Williams hozta fel a labdát, és bedobta a ziccert. 18–13

4. perc: Nevena Jovanovics próbált rá egy hármasra, azonban nem sikerült, viszont Jelena Brooks támadólepattanót szedett. Jelena Brooks próbálkozott felugrással, de Sabally blokkolt.

3. perc: Megtört a soproni gólcsend, Briann January dobott egy kettest. 18–11

3. perc: Jagupova ezúttal nem rontott, mindkét büntetőjét bedobta. 16–11

3. perc: Újabb fault soproni oldalon: Stefanie Dolson volt szabálytalan Jagupovával szemben.

3. perc: Satou Sabally hárompontost rontott, míg a másik oldalon Gabby Williams nem tudott bedobni egy kettest. Továbbra is pont nélküli a Sopron a második felvonásban.

2. perc: A két büntetőből Jagupova egyet bedobott, a másodikat kihagyta. 16–9

2. perc: Olcay Cakir lopott labdát, majd Jagupovával szemben January szabálytalankodott. Gáspár Dávid időt is kért. Erőszakos letámadással operál eddig a Fener a második játékrészben.

2. perc: Támadó lepattanó után Elizabeth Williams szerzi a második negyed első kosarát. 16–8

1. perc: Dolson próbálkozott egy hármassal, de nem sikerült neki, míg a másik oldalon Jagupova rontott el egy kettest.

1. perc: Elkezdődött a második negyed.

(Fotó: SOPRON BASKET/Tóth Zsombor)
(Fotó: SOPRON BASKET/Tóth Zsombor)

1. NEGYED

10. perc: Az utolsó másodpercekben Kayla McBride próbálkozott egy hármassal, de nem sikerült neki, így 16–6-os eredménnyel zárul az első negyed.

10. perc: Kayla McBride próbálkozott, és dobott egy kettest. 16–6

9. perc: Olcay Cakir szabálytalankodott, majd ugrásból Fegyverneky dobott újabb kettest középtávolról. 16–4

9. perc: Az első büntető bemegy, a második nem. 14–4

9. perc: Határ Bernadett másodszor szabálytalankodik, büntetővel jöhet Satou Sabally.

9. perc: Stefanie Dolson faltját követően már négy van összesen a Sopronnak.

9. perc: Fegyverneky Zsófia állt bele a kettesbe, és dobott kosarat. 14–3

9. perc: Újabb jó védekezés, Kayla McBride nem tudta bedobni a kettest a felugrása után.

Jól néznek ki eddig a számok: 7/0 kettest, 5/1 hármast dobtak be a törökök eddig.

8. perc: Újabb falt török oldalon: Bria Hartley szedte össze a Fener második szabálytalanságát.

8. perc: Az első Fener kosár: Satou Sabally dobott egy hármast. 12–3

7. perc: Jelena Brooks lopta el a labdát, Fegyverneky Zsófia pedig kihasználta a ziccert. 12–0

(Fotó: SOPRON BASKET/Tóth Zsombor)
(Fotó: SOPRON BASKET/Tóth Zsombor)

6. perc: January is szabálytalan volt: Jagupova elé lépett oda az amerikai.

6. perc: Briann Januaryval szemben szabálytalankodott Bria Hartley, ami után a Sopron játékosa két büntetőt végezhetett el. Az első kimaradt, a második bement, tovább nő a magyar csapat előnye. 10–0

6. perc: Semmi nem jön össze a törököknek: előbb Olcay Cakir is kihagyott egy kétpontost. Kiszorított helyzetből kell próbálkoznia a Fener játékosainak, a Sopron kifejezetten precízen, és pontosan védekezik.

5. perc: Egy támadáson belül két támadólepattanó Határ Bernadettnél, amit aztán egy kétpontossal is megkoronáz a magyar center. 9–0

4. perc: Ismét egy sikertelen hárompontos kísérlet Fener oldalon, majd soproni részről January is megpróbálkozott, de a gyűrűn belülről jött ki a labda.

4. perc: Jön is az első időkérés: 6:39-el a negyed vége előtt a Fenerbahce vezetőedzője kérte ki első idejét. Van oka rá.

4. perc: Gabby Williams szedte össze a törökök támadása után a lepattanót, Fegyverneky Zsófia pedig a hárompontos vonalon kívülről próbálkozott, sikerrel. 7–0

3. perc: Gabby Williams szerzett labdát, vitte végig a pályán, és dobott egy kétpontost. 4–0

2. perc: Az első fault: Jagupovának ütöttek oda a soproniak.

1. perc: Megvan az első kosár, vezet a Sopron! 2–0

1. perc: Határ Bernadett hozza el a feldobást, de nem sikerül megtartania a Sopronnak a labdát, azonban a Fener nem tud pontot szerezni.

November eleje óta nem kapott ki hazai környezetben a Fenerbahce.

Ebben az idényben a Fenerbahce kétszer már megverte a Sopront: otthon 73–47-re, idegenben pedig 82-59-re nyertek a törökök.

Nem a legjobb az egymás elleni mérleg... A két csapat legutóbbi öt egymás elleni találkozójából csupán egyet nyert meg a Sopron, még 2019-ben, hazai környezetben 62–60-ra.

Több, mint tízezer néző előtt lép pályára a Sopron Basket. Korábban magyar női csapat még nem lépett pályára ennyi szurkoló előtt.

ELŐZMÉNYEK

A döntőt megelőzően az elődöntő két vesztese, a spanyol Salamanca, és a cseh USK Praha mérkőzött meg a bronzéremért, amelyet előbbi együttes szerzett meg, miután magabiztosan, 71–59-re diadalmaskodott.

Illusztris vendégek látogatták meg szombaton az Euroliga döntőjébe 2018 után másodszor bejutó Sopron Basketet. Előbb délután az Európa-kupában csak a csalódást keltő negyedik helyen végző török Mersin két amerikai játékosa tűnt fel az isztambuli négyes döntő csapatainak helyet adó szállodában. Egyikük az előző idényben néhány hónapon át az Atomerőmű KSC Szekszárdot erősítő DeWanna Bonner volt, míg másikuk a magyar bajnokot 2016 és 2019 között erősítő korábbi nagy kedvenc, a válogatottunkban is szereplő Yvonne Turner, aki boldogan ölelkezett össze régi barátaival, és vasárnap is a mieink sikeréért szurkol az Ülker Arenában. Akárcsak az a korábbi klasszis, akinek 11-es számú mezét visszavonultatták a soproniak, ám 2019-ben rövid időre visszatért a pályára, sőt az Euroliga final fourban is szerepet kapott. Honti Kata már a pénteki sikeres elődöntő után megígérte Török Zoltán ügyvezetőnek, hogy másnap ott lesz Isztambulban, és tartotta szavát, vele is találkoztak a magyar bajnok játékosai, miután visszaértek a hotelbe a kora esti edzésről. A tréning előtt Török a szálloda szomszédságába települő alkalmi piacról (ahol a kofák egymást túlkiabálva kínálták a zöldséget, gyümölcsöt, magokat, halat a népes vásárlóközönségnek) beszerzett nagy mennyiségű eperrel lepte meg a lányokat és a stábot. A másfél órás foglalkozás túlnyomó részében a taktika, bizonyos játékhelyzetek gyakorlása és az átmozgatás volt napirenden – ahogy véget ért, megkérdeztükLaczka Miklós segédedzőtől, hogy hazai pályán meg lehet-e verni a Fenerbahcét (a csoportkörben otthon 73–47-re, idegenben 82–59-re nyert a Sopron ellen), amely 12 pontos hátrányból jött vissza az elődöntőben legjobbját, a spanyol María Condét elveszítő cseh USK Praha ellen.

„Nagyszerű képességű sztárjátékosokkal áll fel a Fenerbahce, viszont van hullámzás a játékában– magyarázta a szakember. – Sokszor épp ennek köszönhető, hogy az egyéni képességek jobban előtérbe kerülnek, mint a csapatjáték, ezekben a pillanatokban kell megfogni az ellenfelet és előnyt kiharcolni, megragadni az adódó lehetőségeket. Alina Jagupova, Kayla McBride és Satou Sabally is világsztár a kezdő ötösben, ők hárman egymaguk is képesek eldönteni a meccset, ugyanakkor azt is tudjuk, kik azok a játékosok, akiktől talán egy kicsivel kevesebb várható, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lennének képesek bármikor betalálni. Tehát okosnak kell lennünk.”

Laczka úgy véli, mindkét együttesre terhet rakhat a várható telt ház és a pokoli hangulat. Az biztos, hogy a Feneren óriási nyomás lesz, mindenki azt várja tőle, hogy otthon megszerzi története első Euroliga-trófeáját. Ezért aztán hatalmas támogatást kap, ezt meg a Sopronnak kell elbírnia, amely, ha élvezni tudja a döntőt, precízen, és megalkuvás nélkül játszik, jó mérkőzésnek nézhet elébe. Talán még annál is jobban kell teljesítenie, mint a Salamanca elleni elődöntő első félidejében.

Magyar edző először – akkor még a Bajnokcsapatok Európa-kupájában – 1979-ben vezetett magyar csapatot a legrangosabb európai sorozat fináléjába. Szabó Ödön nem járt szerencsével a BSE élén, most, 43 év elteltével Gáspár Dávid is megpróbálkozhat vele.

(GYŐRI FERENC)

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SOPRON BASKET–FENERBAHCE, NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA DÖNTŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik