Női kosár Eb-selejtező: Goree Cyesha szép játékkal győzne Izland ellen

Vágólapra másolva!
2023.02.09. 09:14
null
Goree Cyesha 2021 novemberében a spanyolok ellen elvesztett szekszárdi meccsen 15 pontot szerzett (Fotó: Nemzeti Sport)
A honosított amerikai magasbedobó azt szeretné, ha a magyar női válogatott a szurkolóknak is élvezetes mérkőzésen érné el a kötelező sikert az Izland elleni csütörtöki Európa-bajnoki selejtezőn Diósgyőrben.

Hideg van Miskolcon, de csütörtök este alighanem forró légkörben játssza majd a magyar női válogatott az Izland elleni Európa-bajnoki selejtezőjét a C-csoportban. A 2021 októberében átadott DVTK Aréna már otthona volt néhány felejthetetlen összecsapásnak, igaz, csak klubszinten, a nemzeti együttes először lép pályára az impozáns csarnokban, a nem diósgyőri játékosok először érezhetik át, milyen nagyszerű majd’ kétezer szurkoló szeretetét és buzdítását élvezve kosárlabdázni.

„Hideg van errefelé, én főleg azért érzem annak a levegőt, mert nemrég még Londonban jártam, ahol 14 fok volt − mondta a Nemzeti Sportnak Goree Cyesha, a magyar válogatott honosított amerikai magasbedobója. Az Euroligában szereplő Atomerőmű KSC Szekszárd 29 éves erőcsatára az első négy selejtezőn imponálóan teljesített, 15.5 pontot, 7.8 lepattanót és 3.3 ­gólpasszt jegyzett átlagban, s a csütörtöki rivális elleni idegenbeli összecsapáson, 2021 novemberében Reykjavíkban 27 ponttal válogatottunk legeredményesebb pontszerzője volt.

− Kitűnő a csapatszellem, mindenki dolgozik, de ilyenkor azért szükséges néhány nap ahhoz, hogy felvegyük a ritmust. Nekem ez felfrissülés, kiszabadulni a klubélet mindennapjaiból. Furcsa gondolataim voltak az érkezéskor, eszembe jutott, amikor hat éve először jöttem a válogatotthoz, és mindenki engem figyelt… Most én figyelem a többieket, mert én vagyok már ebben a csapatban a legidősebb, csak Dubei Debóra és Studer Ágnes maradt az akkori a keretből, amikor bemutatkoztam az együttesben. Tudjuk, hogy várható a győzelmünk, de óriási előny lesz, hogy a DVTK Arénában játszunk, jó sanszunk van arra, hogy megfeleljünk az elvárásnak, azaz nagy különbséggel nyerjünk. Ezért is kell élvezni a meccs minden pillanatát.”

A júniusi, szlovén–izraeli közös rendezésű Eb-ről a nemzetközi szövetség az ukrajnai háború miatt kizárta Oroszországot és Fehéroroszországot, így az F- és az I-csoportból már csak a ­csoportelsők kerülnek az Eb-re, a csoportmásodikok biztosan nem. A maradék nyolc csoport második helyezettjei közül a legjobb négy csatlakozik a tíz csoportgyőzteshez és a két rendezőhöz – ha egyik rendező ország sem kvalifikálja magát a selejtezőből. Ha igen, akkor ez további csoportmásodikok kijutását jelentené. Izlandot 2021-ben 57 ponttal verte meg Székely Norbert szövetségi kapitány csapata Reykjavíkban, s ha mindkét hátralévő meccsét megnyeri, a C-csoport első helyén álló spanyolok mögött második lesz. Az Eb-szerepléshez a most várható újabb két sikerrel együtt – köszönhetően annak, hogy a többi csoport eredményei szerencsésen alakultak – elegendőnek tűnik ez a pozíció.

„Nem azzal kell foglalkozni, mi történik a többi csoportban, hanem magunkra figyelni – folytatta Goree. – A világ elitjébe tartozó spanyolok ellen helytálltunk, itthon kis szerencsével meg is verhettük volna őket, lehettünk volna csoportelsők is, ami mutatja az erőnket. A 2019-es Eb-re Turner Yvonne ment helyettem, de ezt korrektül megbeszéltük Norbival, akivel nagyszerű a kapcsolatom. Nekem az idei lenne az első Európa-bajnokságom, s így, hogy közeleg a karrierem vége, nagyon örülnék, ha ott lehetnék, átélhetném, milyen egy ilyen torna. Sokat segít a miskolciak szurkolói bázisa, a csarnok nagyszerű, olyan, mintha már az Eb-n lennénk. Reméljük, sokan lesznek, és a közönség is élvezi a meccset. Noha a győzelmünk garantálható, jó lenne nem gyürkőzős meccset játszani, hanem jó ritmusban, szép kosárlabdával nyerni.”

NŐI KOSÁRLABDA
EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
C-CSOPORT, 5. FORDULÓ
CSÜTÖRTÖK
17.00:
Magyarország–Izland (Tv: M4 Sport)
17.00: Románia–Spanyolország
6. (UTOLSÓ) FORDULÓ
VASÁRNAP
17.45:
Magyarország–Románia, (Tv: M4 Sport+)
20.45: Izland–Spanyolország

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország4
4

370–2348
2. Magyarország4
2
2
342–2416
3. Románia4
13
215–3335
4. Izland4
1
3
239–3585
Spanyolország már kijutott az Európa-bajnokságra.
A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Aho Nina, Kányási Veronika, Kiss Angelika (mindhárom DVTK-Hun-Therm), Dombai Réka, Dubei Debóra, Török Ágnes (mindhárom Serco Uni Győr), Goree Cyesha, Miklós Melinda, Studer Ágnes (mindhárom Atomerőmű KSC Szekszárd), Horváth Bernadett (Ludovika Csata), Kiss Virág, Wentzel Nóra (mindkettő NKA Universitas PEAC), Mérész Beatrix (Crema, olasz), Tóth Franka (E.ON ELTE BEAC), Varga Alíz (Sopron Basket)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik