Női kosár: a magyar válogatott szoros meccsen kikapott a spanyoloktól

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.06.09. 19:57
A magyar női kosárlabda-válogatott szoros meccsen szenvedett 65–63-as vereséget a spanyol válogatott elleni felkészülési mérkőzésen. A két csapat szombaton is összeméri tudását Sopronban.
Székely Norbert tanítványai felvették a versenyt az Eb nagy esélyesének számító spanyolokkal (Fotó: Koncz Márton, GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA NYÍLIK)
Székely Norbert tanítványai felvették a versenyt az Eb nagy esélyesének számító spanyolokkal (Fotó: Koncz Márton, GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA NYÍLIK)

Egészen Carlos Alcaraz sérüléséig a spanyol újságírók és a válogatott stábtagjainak egy része a Roland Garros elődöntőjének lázában égett, aztán ahogy jött a szomorú fordulat, azzal együtt elenyészett az érdeklődés. Nemzeti csapatunk a csütörtökön kezdődő Európa-bajnokság előtti utolsó előtti felkészülési mérkőzését a soproni Novomatic Arénában a legutóbbi öt kontinensviadalból hármat megnyerő Spanyolország ellen játszotta, s az utolsón is Miguel Mendez együttese lesz a rivális szombaton 17 órától. Volt olyan játékosunk, aki most lépett pályára először, merthogy kihagyta a szlovéniai túrát, és a két székesfehérvári összecsapást a portugálokkal szemben, méghozzá Goree Cyesha, aki a mieink honosított kosárlabdázója lesz az Eb-n. Goree a következő évadot Győrben kezdi, Szekszárdot hagyta el, amelynek reprezentánsa, az Atomerőmű KSC péntek reggel bejelentette, hogy a spanyolok elleni 12-es keretben is számításba vett Horváth Bernadett hozzá igazol. Válogatottunkat ugyan jelenleg sajnos nem érinti, de fontos hír, hogy a WNBA-s Minnesota Lynx által draftolt és ott is pattogtató Juhász Dorka a legutóbbi Euroligában harmadikként záró olasz Beretta Famila Schio profija lesz az európai klubidényben.

Hogy a leghűségesebb város apraja-nagyja megmozdult volna annak hatására, hogy lássa a magyar válogatottat, és persze a világ egyik vezető kosárlabda-hatalmának képviselőjét, azt erős túlzás lenne állítani, amikor legjobbjaink a kezdés előtt harminc perccel beszaladtak a parkettre, alig néhányan üdvözölték őket a lelátóról. Később azért még érkeztek, de így sem volt jó körülnézni…

A mérkőzés két hazai kosárral kezdődött, az elsőt Studer Ágnes szerezte, aki már a találkozó elején remek ritmust kapott el. Nem játszottak hibátlanul a felek, láthattunk néhány arcpirító hibát, de a védekezés intenzitására, a küzdőszellemre nem lehetett panaszunk. A negyed végén nagy tapsot kapott Ruff-Nagy Dóra háromnegyed pályás dobása, amely bepottyant a kosárba, csak sajnos időn túl engedte el kísérletét a győriek játékosa. Remekül tartotta magát Székely Norbert csapata, és bár a szövetségi kapitány alkalmanként felemelte a hangját, biztosan pozitívan értékelte, hogy a magyar válogatott hárompontos előnnyel mehetett be az öltözőbe a nagyszünetre (36–33).

Térfélcsere után több mint három percet kellett várni az első kosarakra, a spanyolok szerezték ezeket, előbb Cristina Ouvina, aztán Alba Torrens száguldott végig a pályán. Szerencsére sebtiben visszavettük a vezetést, a 27. percben Dubei Debóra csapatkapitány látványos triplájával négy pont volt az előnyünk (43–39). Jó megmozdulása után eladott labdával rukkolt ki Dubei, aztán a következő támadásnál sem sikerült megbecsülni a játékszert, így egyenlített, majd fordított a látogató.

Bár Spanyolország nem kvalifikált a tavalyi világbajnokságra, játékereje vitathatatlan, így nem festett rosszul, hogy a negyedik negyed harmadik percében csak négy ponttal állt jobban. Az Eb-re egyébként épp minket megelőzve jutottak ki a spanyolok, Szekszárdon és Huelvában is jobbnak bizonyultak, de mindkét összecsapás meglehetősen szoros volt. Három és fél perccel a végső dudaszó előtt Aho Nina gyorsindításos találatával 58–56-ra zárkóztunk fel, majd Goree büntetőivel egalizáltunk. Mehettünk a vezetésért, Goree-t ismét faultolták, újra bedobta mindkét lehetőségét, ám Torrensnek volt erre válasza. Dubei dupla ziccert rontott, aztán lefordult róla Torrens, aki a megítélt plusz egy büntetőt is bedobta. Kiss Virág kissé szerencsés triplája célba ért, és bő fél perccel a vége előtt gyakorlatilag a győzelemért támadhattunk, ám Lelik Rékát blokkolták. Az alapvonali bedobást követően Dubai homályt dobott, Torrens meg persze, hogy eredményes volt, így kettővel nyertek a spanyolok.

Összességében elégedettek lehettünk a látottakkal, de az első igazi vizsga csütörtökön jön Ljubljanában Szlovákia ellen.

KOSÁRLABDA
NŐI EB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Spanyolország 63–65
(14–20, 22–13, 9–13, 18–19)
Sopron, 500 néző. Vezette: Benczur, Tóth C., Györfy R.
MAGYARORSZÁG: STUDER 10, DUBEI 12/6, Lelik, Goree 8, Határ 9. Csere: Kiss V. 10/6, Aho N. 5/3, Ruff-Nagy 4, Varga A., Török Á. 3/3, Kányási 2, Horváth B. Szövetségi kapitány: Székely Norbert
SPANYOLORSZÁG: Ouvina 5/3, Conde 2, Cazorla 4, GIL 7, CARRERA 7. Csere: Casas 4, Domínguez, TORRENS 21/3, Ginzo 4, Pendande 2, L. Rodríguez 6/6, Quevedo 3. Szövetségi kapitány: Miguel Mendez
Az eredmény alakulása. 5. perc: 8–6. 8. p.: 8–12. 12. p.: 20–22. 15. p.: 25–25. 18. p.: 34–31. 24. p.: 36–37. 27. p.: 43–39. 32. p.: 47–50. 35. p.: 49–55. 38. p.: 60–58
MESTERMÉRLEG
Székely Norbert:
– Problémákat okozott nekünk a spanyol válogatott, de ezek java részét meg tudtuk oldani. Volt, amit kapásból, volt, amit úgy, hogy fel kellett rá hívni a figyelmet, és volt persze olyan is, amire nem tudtunk válaszolni. Partiban voltunk a világ egyik legjobb csapatával, nagyjából ült, amit elképzeltünk, de több következtetést nem akarok levonni, mert teljesen mindegy, mi történt most, csütörtökön más meccs vár ránk más rivális ellen. A játékunk hellyel-közzel szép, kíváncsi leszek, az Európa-bajnokságon melyik csapat tudja még ennyire szétszedni, mint a spanyol.
Miguel Mendez: – Kemény meccset játszottunk, néhány pillanatban jól kosárlabdáztunk, de általánosságban támadásban nem használtuk ki a lehetőségeinket, nem járattuk a labdát. A legfontosabb képességünk, hogy csapatként játszunk és a passzokat helyezzük előtérbe. A magyarok védekezése okozott nekünk nehézségeket, könnyű kosarakat szereztek, miután tudtak rohanni a nagy hibáink következtében, ám összességében örülök, mert nyertünk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik