Kosárlabda: felemásan rajtolt a női válogatott a 3x3-as vb-n

Vágólapra másolva!
2023.05.31. 09:12
null
Nem bírtak a magyar lányok az amerikaiakkal (Fotó: Girász Péter)
Egy nehezen kiharcolt győzelem és egy sima vereség jutott a női válogatottnak a kedden elkezdődő 3x3-as világbajnokságon.

Már az első meccsen izgulni kellett, pedig az tűnt a legkönnyebbnek a női válogatottnak a bécsi 3x3-as kosárlabda-világbajnokság nyitó napján. Az időnként feltámadó szél ellenére a kellemes, 20 fokos időjárás ideális volt a játékhoz a festői helyszínen, a belvárosi Rathaus­platzon, amelynek megközelítésekor már messziről hallani lehetett a főleg fiatalabb korosztályból összetevődő közönség izgatott sikongatását. Földi Attila szövetségi kapitány is érezhette úgy néhányszor a mongolok elleni első mérkőzésen, hogy sikítani tudna mérgében, főleg az elején, amikor javarészt az ázsiai együttes vezetett. A C-csoportban szereplő magyar válogatottnak borzasztóan meg kellett küzdenie a szinte kötelező győzelem megszerzéséért, de szerencsére a hajrában Papp Dia 20–19-nél, szűk két perccel a játékidő vége előtt bedobta a győztes kosarat, így megnyugodhattunk.

„Megint majdnem elizgultuk… Nem értem, miért görcsölünk” – summázta véleményét Földi, miközben csapata már a 2020-as tokiói nyári olimpia győztese, az Egyesült Államok elleni délutáni meccsre készült. Ekkorra már enyhült a szél, és a nap is erősebben sütött, ez láthatóan Cierra Burdickot zavarta a leginkább, hiszen a PEAC idény közben távozó magasbedobója napszemüvegben dobálgatott.

A bemutatáskor még jókedvű magyar lányok arcáról gyorsan lefagyott a mosoly, mert villámrajtot vettek az amerikaiak, néhány perc alatt 6–1-es előnybe kerültek. Az ellenfél könnyen szerezte pontjait, míg a mieink egymás után adták el a labdát és pontatlanul dobtak, de Papp Dia kosaraival így is feljöttek 6–4-re. Ezután is sok volt játékukban a hiba, többször ziccert dobhattak a tengerentúliak, főleg Leanne Harper. Az amerikai válogatott három perccel a vége előtt már tíz ponttal vezetett, és sajnos egyáltalán nem forgott veszélyben a sikere. A hajrában mégis izgulni kellett, mert huszonhárom másodperccel a vége előtt Hailey Van Lith ráesett Pappra, de szerencsére a magyar karmester nem sérült meg a 20–10-re elveszített mérkőzésen.

Biztos, hogy sokkal jobban kell teljesíteni két nap múlva a csehek és a kanadaiak ellen ahhoz, hogy a lányok elcsípjék a továbbjutást érő helyek egyikét. A csapat meglehetősen szomorúan huppant le a találkozó után a pihenőre, a korábbi vb-ezüstérmes Medgyessy Dóra próbálta biztatni a játékosokat, míg a mérkőzésre kiutazó új MKOSZ-elnök, Báder Márton a szerdán pályára lépő férfiválogatott klasszisával, Ivosev Tamással beszélgetett az erősebbik nem esélyeiről, mielőtt szóra bírtuk.

„Eljöttünk megnézni a lányokat, hiszen a szövetségnek és az országnak is kiemelten fontos a 3x3-as szakág, amely, ugye, olimpiai sportág lett – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Báder Márton.  – Nem kell csüggedni, tovább lehet még jutni a csoportból. A látottak alapján fantasztikusan megszervezte a nemzetközi szövetség a viadalt, jó a hangulat, szép helyen van a pálya, és nagy csatákat láthattunk.”

A férfiak szerdán mutatkoznak be, Csirke Ferenc szövetségi edző legénysége előbb Mongóliával, majd Svájccal találkozik.

Papp Dia: a védekezésen kell javítani a folytatásra

– Mi történt az amerikaiak elleni meccs utolsó percében?

– Sikerült fejbe rúgnia az ellenfél játékosának, aki elugrott a dobócselemre, majd rám esett. Most már jól vagyok.

– Hogyan értékelné az első napot?

– A mongolok ellen nagyon idegesen kezdtünk, érezhető volt az egész csapaton, hogy ez az első nap, az első mérkőzés, amelyen sajnos nem sikerült betartani a védekezésre vonatkozó taktikát. A támadással nem volt gond, és szerencsére ennek köszönhetően nyertünk. Az amerikaiak ellen gyorsan nagy hátrányba kerültünk, s megpróbáltunk felzárkózni, de a védekezéssel, az egymást közötti kommunikációval megint baj volt. Nem csüggedünk, van egy nap pihenő, aztán jöhetnek a csehek és a kanadaiak.

– Ebből a két meccsből legalább egyet muszáj megnyerniük a továbbjutáshoz...

– A cseheket mindenképpen, mondhatni, bármi áron meg kell vernünk, de a kanadaiak elleni győzelem is fontos lenne, mert már ők is nyertek meccset. Ráadásul mi a második összecsapáson kevés pontot dobtunk, így körbeverés esetén az sem mindegy, ha győzünk, akkor mennyivel.


 

3X3-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BÉCS
Nők, C-csoport.
     MAGYARORSZÁG–Mongólia 21–19, Egyesült Államok–MAGYARORSZÁG 20–10, Csehország–Kanada 20–18 – hosszabbításban, Kanada–Egyesült Államok 16–13, Csehország–Mongólia 21–10.      

Az állás: 1. Csehország 2 győzelem, 2. Kanada 1 (34 dobott pont), 3. Egyesült Államok 1 (33), 4. MAGYARORSZÁG 1 (31), 5. Mongólia 0.      
A magyar csapat további programja
Csütörtök: 
   MAGYARORSZÁG–Csehország, 11.25. MAGYARORSZÁG–Kanada, 15.00

A szerdai program
Férfiak, D-csoport:
MAGYARORSZÁG–Mongólia, 12.00 MAGYARORSZÁG–Svájc, 14.25

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik