Kosárlabda: Egy szövetség akkor működik jól, ha nincsenek botrányok – Báder Márton

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.04.20. 18:07
A honi szövetség májusi tisztújító küldöttgyűlésén egyedüli jelöltként induló korábbi 98-szoros magyar válogatott center a megválasztása esetén drasztikus változtatásokat nem tudna, és szerinte nem is szabad hirtelen alkalmazni, s úgy véli, a lényeg, hogy nyugalom legyen a kosárlabda-társadalomban, és mindenki biztosítottnak lássa a jelenét és jövőjét.

– Mikor jutott az az eszébe, hogy elinduljon a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöki posztjáért?
– Szép és kerek pályafutás áll mögöttem, ami rengeteg élményt adott – válaszolta a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjúban Báder Márton, korábbi 98-szoros magyar válogatott center, aki az egyedüli elnökjelölt az MKOSZ május 2-i küldöttgyűlésén, amely előtt szerdán kiderült, hogy a 13 éve regnáló Szalay Ferenc nem indul újra. – A sikerek miatt hálás vagyok a sportágnak, a szakembereknek, a vezetőknek, akikkel együtt dolgozhattam, és már nem aktív sportolóként is szeretnék tenni a magyar kosárlabdáért, a magyar sportért.

– Nyolc éve vonult vissza a játéktól, azóta milyen a kapcsolata a kosárlabdával?
– Hat éve a Szolnok szakmai igazgatójaként beleugrottam a mély vízbe, hiszen az akkor legsikeresebb férfiklubnál kezdhettem vezetőként dolgozni. Ezután a Budapesti Honvédnál láttam el vezetői feladatokat, utánpótlásban és a tavaly huszonegy év után újra az élvonalba feljutó felnőttcsapatnál. Ha megkérdezik, mivel foglalkozok, akkor azt válaszolom, sportvezető vagyok.

NÉVJEGY
Név: Báder Márton
Született: 1980. szeptember 23., Budapest
Magassága/testsúlya: 210 cm/117 kg
Posztja: center
Klubjai: Budapesti Honvéd (1998–2000), Albacomp (2000–2002), Krka Novo Mesto (szlovén, 2002–2004), Cibona Zagreb (horvát, 2004–2006), Manresa (spanyol, 2006), Panelliniosz (görög, 2007), BK Prostejov (cseh, 2008), Khimik Juzsnyij (ukrán, 2008–2009), Hemofarm Vrsac (szerb, 2009), Szolnoki Olaj KK (2009–2015)
Sportvezetőként (szakmai igazgató): Szolnoki Olaj KK (2017–2019), Budapesti Honvéd (2019–)
Kiemelkedő eredményei játékosként: 4x magyar bajnok (2011, 2012, 2014, 2015), 4x Magyar Kupa-győztes (2011, 2012, 2014, 2015), szlovén bajnok (2003), Európa-kupa ezüstérmes (2003), Európa-kupa bronzérmes (2009), EuroChallenge 4. helyezett (2012, 2014), 98x válogatott (2000–2012)
Kiemelkedő eredményei sportvezetőként: magyar bajnok (Szolnok, 2018), 2x Magyar Kupa-győztes (Szolnok, 2018, 2019), a B-csoport győztese (Honvéd, 2022)

– Mit jelentene önnek a szövetség elnökének lenni?
– Sportvezetőként a csúcs, hogy ha egy országos szövetségnek az elnöke lehet valaki, ezért is fogadtam el a jelölést, s szeretném kiérdemelni a küldöttgyűlésen a tagok és küldöttek bizalmát. Szövetségi elnöknek lenni felelős pozíció, ahol a rátermettséget a négyéves ciklus alatt kell bizonyítani.

– Mennyire lát bele a magyar kosárlabda működésébe, felépítésébe?
– Az utánpótlás- és a felnőttbajnokság menetébe már mélyebb betekintést nyertem az előző években, ugyanakkor tudom, a szövetségnek rengeteg dologgal kell foglalkozni, nemcsak hazai, hanem nemzetközi színtéren is. Sokrétű a feladat, vannak tervek, víziók, stratégiák, ott vannak az amatőrök, a profik, a versenyeztetés, a játékvezetés, a vidéki kosárlabda, a férfi- és női szakág, mindezekkel egyszerre kell foglalkozni. A Szolnok és a Honvéd szakmai igazgatójaként sokat láttam, jót és kevésbé jót egyaránt. Ez a munka nem jár sok dicsérettel, ellentétben azzal, amit játékosként átélhet az ember. Egy szövetség akkor működik jól, ha nincsenek botrányok, s nyugodtan lehet dolgozni – mint az előző években.

– Mik egy jó elnök erényei, ismérvei?
– Ha a szervezet, amit vezet, jól működik, vannak céljai, tervei, s ezek megvalósításán dolgozik. Én abban hiszek, hogy a feladatokat fel kell osztani, a szervezeten belül hozott szabályokat, kompetenciákat betartani, így egyszerűbb és kiszámíthatóbb a működés, ahol mindenki tudja, mi a feladata. A szövetség struktúráját jelenleg nem ismerem mélyrehatóan, de játékosként és vezetőként is sok embert megismertem, biztos vagyok benne, hogy lelkiismeretesen teszik a dolgukat, közös célért dolgoznak. A legfontosabb, hogy tisztában kell lenni a feladatokkal, amelyek a magyar kosárlabda érdekeit szolgálják. A Honvédban a szakmai filozófiám része, hogy kevesebb légióssal, magyar edzővel és magyar játékosokkal dolgozzunk, amellyel az egyesület mellett sportunkat is segítjük. Nyilván a szövetség elnökeként szerteágazóbb és többrétű lenne a feladatom. Jelenleg a Honvédnál dolgozok, amit nagyon szeretek, de ha bizalmat szavaznak nekem a küldöttgyűlésen, akkor főállású elnök szeretnék lenni. Ehhez szükség van egy átmeneti időszakra, amíg a vezetői munkámat nyugodt szívvel átadhatom az utódomnak.

– Magyarán a Honvédnál nem dolgozna tovább?
– Nem, teljes állásban a szövetség elnöke lennék, mert a kosárlabda érdekeit ez szolgálja.

– Rengeteg külföldi klubban játszott, látott-e olyat, amit elnökként mindenképpen idehaza hasznosítana?
– Légiósként a szövetségek munkájába és felépítésébe nem igazán láttam bele, de sok olyan elnök és szövetségi alkalmazott dolgozik Európában a korosztályomból, akik ellen, vagy akikkel együtt játszhattam, ezen kapcsolataimat szeretném kihasználni a vezetői munkában.

– Milyen változásokat tervez, ha megszavazzák önnek a bizalmat és mik a legfőbb tervei?
– Részletekbe egyelőre nem mennék bele, de tele vagyok ötletekkel és akad néhány terület, amin változtatni szeretnék. Egyeztettem Szalay Ferenccel, akivel sokat beszélgettünk a szeretett sportágunk múltjáról, jelenéről és a jövőjéről is. Drasztikus változtatásokat nem tudunk és nem is szabad hirtelen alkalmazni, a lényeg, hogy nyugalom legyen a kosárlabda társadalomban és mindenki biztosítottnak lássa a jelenét és jövőjét. Megválasztásom esetén a különböző szinteken dolgozó sportszakemberekkel mielőbb szeretnék leülni és megbeszélni a jövőt, ez vonatkozik minden területre, ami közvetlenül kapcsolódik a sportág és az utánpótlás helyzetéhez és fejlesztéséhez. Szeretném tudatosan megtervezett és felépített szakmai program keretében az utánpótlás-képzést és a szakemberképzést is fejleszteni. A női utánpótlás sikeres és jóval előrébb jár a férfinál, ezen tudunk javítani egy tudatos és időigényes koncepcióval, de reményeim szerint a fejlődést már rövid távon is lehetne érzékelni.

– Nyilván önnek is vannak bizalmi emberei, akikre számítana megválasztása esetén…
– Bodnár Péter közel harminc éve szolgálja a magyar kosárlabdát, biztos vagyok benne, hogy kiválóan tudnánk együtt dolgozni. Van egy tíztagú, szakmailag kifogástalan és sokrétű elnökség a fejemben, amely a jelenlegi elnökség egyes tagjai és új tagok elegye lenne és ha a tagság bizalmat szavazna nekünk, felelősséggel és becsülettel tudnánk szolgálni szeretett sportunk érdekeit.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik