Női kosár NB I: ismét versenyképes keret alakulhat Győrben

Vágólapra másolva!
2023.04.27. 13:00
null
Cziczás László szerint jövőre is versenyképes csapat lesz Győrben (Fotó: Földi Imre)
A női NB I második helyezettjének edzője szerint csapata nem egyszemélyes hadsereg volt az idény hajrájában, emellett úgy véli, a magyar válogatott nagy reményekkel várja az Európa-bajnokságot.

 

– Azt rebesgették, hogy alaposan megünneplik az idényzárást. Sikerült eleget tenniük az elvárásnak?
– Igen, úgy tudom, elég nagy ünneplést csapott a csapat, amiből már kimaradtam. A tulajdonosokkal tartott évzáró vacsora után a keményebbek belevetették magukat a buliba, amely tudomásom szerint nagyon jól sikerült, én szűk családi körben folytattam az estét – válaszolta a Nemzeti Sportnak Cziczás László, a női bajnokságban ezüstérmet szerző Serco Uni Győr vezetőedzője.

– A döntő második mérkőzésén nem jártak messze a Sopron Basket elleni párharcban az egyenlítéstől. Mi hiányzott a győzelemhez?
– Való igaz, hogy talán a második mérkőzésen álltunk kicsit közelebb a győzelemhez, de a Sopron kézben tartotta az összecsapást, s a legvégére fel­őrölt bennünket, megérdemelten nyert, ahogy a döntős párharcban is. Mindenkit elvitt ott a hangulat, eksztázisba került a csapat és a szurkolótábor is, az elmondások szerint olyan fantasztikus volt az atmoszféra, mint legutóbb a 2012-es bajnokcsapat idejében. Ennek tudható be talán, hogy valamivel forróbb volt a meccs, és bár úgy tűnt, közelebb vagyunk a sikerhez, a vége ugyanúgy tizenkét pontos vereség lett, mint az első soproni mérkőzésnek.

– A DVTK elleni elődöntő végletekig kiélezett háromfelvonásos csatába torkollott. Volt bármi jelentősége annak, hogy ön és segítője, Földi Attila a közelmúltban egyaránt irányította vezetőedzőként a miskolciakat?
– Semmi komolyabb, azon kívül, hogy szerettük volna bizonyítani, hogy nem véletlenül lehettünk mi is a nagy múltú klub edzői. Jó érzés volt bejutni a döntőbe, némi érdekessége is volt annak, hogy a diósgyőriekkel játszottunk, de nem mi voltunk a főszereplők, hanem a játékosok, arra voltunk büszkék, amit ők beletettek ebbe a párharcba.

– Aaryn Ellenberg parádés egyéni teljesítménnyel rukkolt ki a playoffban. Volt ennek hátulütője a csapat szempontjából a többiek vállalkozókedvét illetően?
– Nagyon jó csapatemberről beszélünk, akit szeretnek a társai. Minden csapatban vannak kiemelkedő kvalitású játékosok, ő is ilyen. Úgy alakítottuk ki a taktikát, hogy próbáltuk a felszínre hozni játékosaink erősségeit, semmiképpen sem egyszemélyes hadsereg volt a miénk. Lehet, hogy Aaryn dobta a legtöbb pontot, és döntő kosarakat szerzett, de amikor kiesett az együttesből a bajnokság MVP-je, azaz Beatrice Mompremier, utána is olyan mérkőzéseket nyertünk meg, amilyeneket nem is gondoltuk, méghozzá igazi csapatként. Varga Zsófinak ötödik centerből kellett előlépnie majdnem meghatározó játékossá, és nem csak ő lépett elő a háttérből, miközben nagyszerű kohézió alakult ki.

– Hosszú ideig problémát jelentett, hogy nincs szurkolói bázisa a kosárlabdának Győrben. Fenntartható az idei elődöntőben és döntőben tapasztalt nagy érdeklődés és nagyszerű hangulat?
– Rengeteg munkát tett a menedzsment abba, hogy ennyi néző beleszagoljon a kosárlabda miliőjébe. A nagy tétre menő mérkőzések persze vonzóbbak nézői szemszögből, de akik kint voltak a DVTK vagy a Sopron elleni meccseken, biztos, hogy nagyon jó szájízzel távoztak, és a későbbiekben is kijönnek a találkozóinkra akkor is, ha a kézilabda pozíciója megkérdőjelezhetetlen a városban.

– Tavaly két évre írt alá, tehát biztosan a klubnál marad. A hivatalos bejelentések ideje még nem jött el, de annyit áruljon el, igyekeznek együtt tartani a jól szereplő keretet?
– Mindenképpen, a vezetőség gőzerővel dolgozik a keret véglegesítésén. Szeretnénk egyben tartani a magot, úgy tudom, sikerül is, tehát bízhatunk benne, hogy ismét versenyképes csapat alakul.

– Megtalálta a számítását a klubnál?
– Érzem a megbecsülést, minden adva volt ahhoz, hogy csak a munkára koncentrálhassunk, mindent megkaptunk az idényben, amire szükségünk volt. Ezzel a kicsivel az elvárást is túlszárnyaló ezüstéremmel szerettük volna meghálálni a menedzsment fáradozásait. Az eredmény nem sikerült volna Földi Attila és Fűzy-Antolovics Adél kollégáim rengeteg munkája nélkül, vagyis az ő nagy sikerük is ez az évad.

– Hamarosan kezdődik a válogatott felkészülése az Európa-bajnokságra. Mennyi ideje maradt a kikapcsolódásra?
– Nem sok, egy hetet tölthetek a családdal. Mivel van egy nem kicsi kertünk, kertész leszek, igyekszem mindent elvégezni a ház körül, amit az elmúlt jó néhány hónapban nem tudtam megcsinálni. Rövid időre kikapcsolom a kosárlabda-üzemmódot, hogy május elsején újraindítsam.

– Milyen elvárást fogalmaz meg a válogatott segédedzőjeként a kontinensviadalra?
– Nagy reményekkel indulunk, Székely Norbert szövetségi kapitány is rendkívül optimista, hiszen ha minden igaz, nagyon erős keretünk lesz, remélhetőleg Határ Bernadett szolgálataira is számíthatunk. Ha tudjuk hozni az agresszív, a győzelmet mindenek fölé helyező mentalitást, szép nyarunk lehet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik