Rasmussen gyorsítaná női kéziseinket, de vannak kritikus pontok…

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2017.11.30. 13:50
null
Kim Rasmussen gyorsítaná női kéziseinket (Fotó: Tumbász Hédi)
Kim Rasmussen szerdán kihirdette a magyar női kézilabda-válogatott utazó keretét a pénteken kezdődő németországi világbajnokságra. A végső keretszűkítés különösebb meglepetést már nem hozott, a benevezendő 16 játékos utazik a vb-re, amely a második nagy torna lesz a dán szövetségi kapitány irányítása alatt. Tavaly első nekifutásra Európa-bajnoki 12. helyig vezette a nemzeti csapatot, és ugyan ezúttal is sérülések hátráltatták a keret kialakítását, a kontinensviadal eredményéhez képest általános elvárás az előrelépés, ami összhangban van a kapitány és a játékosok céljával is.

Dombi Luca, Erdősi Ildikó, Hornyák Dóra, Kiss Éva, Planéta Szimonetta, Szikora Melinda, Triscsuk Krisztina. Ők heten azok, akik egy évvel ezelőtt ott lehettek az Európa-bajnokságon, a mostani vb-keretben viszont nem kaptak helyet. A „bekerültek” közé Bíró Blanka, Háfra Noémi, Kovacsics Anikó, Mayer Szabina, Tóth Gabriella és Szöllősi-Zácsik Szandra tartozik. Bár a 16/17 fős névsorhoz képest a hat-hét változás soknak tűnik, valójában eget rengető döntések nem születtek a háttérben. Ha hadra fogható, Kovacsics és Zácsik ott lett volna a tavalyi keretben is, Erdősi pedig az idén is eséllyel pályázott volna a keretbe kerülésre, ha nem novemberre épül fel súlyos sérüléséből (így viszont már a bő keretbe sem fért oda).

Az kétségtelen, hogy Rasmussen érkezése óta egyfajta vérfrissítésen ment keresztül a válogatott, ám a kudarcos 2015-ös világbajnokság óta csupán Bulath Anita, Kovacsicz Mónika és Szamoránsky Piroska kopott ki végképp a keretből. Mindenki más – az említett Erdősit leszámítva – most is ott volt a bő névsorban, és minden bizonnyal még ekkora fluktuáció sem történt volna, ha két alapember, Szucsánszki Zita és Tomori Zsuzsanna nem marad túl az oldalvonalon mindkét esztendőben. A férfiválogatottnál az 1984–1985-ös korosztály után jelentkező „generációs szakadék” vagy hasonló a nőknél nem jelentkezik, Rasmussen érkezésével viszont a korábbinál is szélesebbre nyílt az olló a nemzeti csapat generációs eloszlását tekintve. Jelenleg a keret legidősebb (Görbicz Anita) és legfiatalabb tagja (Háfra Noémi) között 15 év korkülönbség van, és Rasmussen kiválasztottjait tekintve az biztosan állítható, hogy a dán edzőnél a kor csak mellékes, a keret kapuja mindenki számára nyitva áll. S ezen a ponton talán érdemes is áttérni a posztonkénti bontásra, hogy kikből és vajon milyen szempontok alapján dönthetett a kapitány.

KAPUSOK

Kezdjük is rögtön Rasmussen „legbevállalósabb” döntésével, az elmúlt években biztos pontot jelentő Kiss Éva kihagyásával. Egy évvel ezelőtt gyenge formája miatt Bíró Blanka kimaradt a keretből, tartalékként sem vette őt számításba a kapitány, tavasszal azonban magára talált, és az őszre olyan formába lendült, hogy valószínűleg keveseknél nem ő lenne az első számú kapus. A Janurik Kinga–Kiss Éva csatában – nemiképp talán váratlanul – nem az eddigi nemzetközi tapasztalat döntött, hanem a kapitány indoklása szerint az, hogy az érdi kapus a legjobb a hazai mezőnyben a gyors indításoknál. Ez kiegészíthető még azzal is, hogy Janurik nagyobb terhelésnek van kitéve, mint a Győrben többször Grimsbö mögé szoruló Kiss, és övé inkább a jövő. De ahogy fentebb is láthattuk, utóbbi aligha játszott szerepet a döntésben. Mindenesetre klubszimpátiától függetlenül alighanem minden magyar szurkoló a – Möbelringen-kupán olykor hiányzó – remek védésekért és hosszú indításokért szorít a vb-n, mert azt bevallhatjuk (és ezt az elmúlt évtized tornái alatt többször tapasztalhattuk), hogy a játék ezen szegmensében a mieink elmaradnak az elittől.

Bíró Blanka lett a válogatott első számú kapusa (Fotó: Tumbász Hédi)
Bíró Blanka lett a válogatott első számú kapusa (Fotó: Tumbász Hédi)

SZÉLSŐK

Az érdi balszélső, Gávai Szonja volt az egyik, aki a végső, szerdai keretszűkítésnél „esett ki”. A poszton szereplő Schatzl Nadine a Möbelringen-kupán mutatott, oroszok elleni játékával – amelynek köszönhetően a torna álomcsapatába is bekerült – nem hagyott kétséget afelől, hogy az őszi formaingadozása ellenére stabil pont lehet. A Norvégiában látottak alapján Görbicz Anita is szerepet kap a vb-n a vonal mellett, a bal szélre szükség esetén Kovacsics Anikó is odavezényelhető. A másik oldalon, akárcsak a tavalyi Eb-n, a rutinos Bódi Bernadett és a fiatal Lukács Viktória páros szerepelhet, és Rasmussen elvárása értelmében tőlük kellenek az indulások. A ferencvárosiak másik üdvöskéje, az elmúlt hónapokban a Bajnokok Ligájába is berobbant, még tinédzser Faluvégi Dorottya csak a bő keretig jutott, de az feltétlenül jó hír, hogy fiatal játékosok ilyen kiélezett harcot vívhatnak egy-egy pozícióért. Meghatározhatja a vb-t, hogy ezen a poszton sikerül-e felnőni az elithez, de ez alighanem sokkal inkább csapatjáték kérdése lesz, mint az egyéni képességeké.

IRÁNYÍTÓK

Ez az a poszt, amelyre sok szót nem érdemes fecsérelni, hiszen az október végén leadott bő keretben szereplő mindhárom játékos, Görbicz Anita, Kovacsics Anikó és Tóth Gabriella ott van az utazók között. (Szucsánszki Zita hivatalosan átlövőként került be a bő keretbe. A kapitány próbálgatta Pálos-Bognár Barbarát is, ám ő a bő keret hirdetése előtt megsérült.) De különben is: Görbiczé továbbra is az egyik legzseniálisabb kéz, amely kézilabdát fog, Kovacsics a Möbelringen-kupán látottak alapján jelenlegi válogatottunk talán legfontosabb játékosa, míg Tóth néhány évvel ezelőtt egészen biztosan a legnagyobb potenciállal rendelkező fiatal volt, és az elvárásokat remélhetőleg csak ideiglenesen tették zárójelbe sérülései.

ÁTLÖVŐK

A legtöbb fejtörést okozhatta volna Rasmussen számára, hogy miként sakkozzon az átlövőkkel és a védekező specialistákkal, ha Szucsánszki és Tomori egészséges. Ám a páros – akárcsak tavaly – ezúttal is hiányzik. Miután a bő keret egyetlen légiósától, Planéta Szimonettától a szélsőkkel való játékban és védekezésben többet vár a kapitány, a balkezes átlövők közül csupán Kovács Anna lesz bevethető, így valószínűleg dobó kézzel ellentétes oldalon számíthat játékpercekre Tóth Gabriella és a csapat legfiatalabbja, Háfra Noémi is. Utóbbi beválogatása talán a legnagyobb meglepetés, hiszen kimaradt többek között Triscsuk Krisztina és a sérülésből visszatérő Hornyák Dóra is, ám a Möbelringen-kupán kimondottan biztatóan, megilletődöttség nélkül játszott. A másik oldalon Klivinyi Kinga és Szöllősi-Zácsik Szandra révén adott a lövőerő, sőt a felkészülési tornán olykor még Szekeres Klára is fennmaradhatott támadásban, rá persze a védekezés szellemi vezéreként várnak kulcsfeladatok.

Szöllősi-Zácsik Szandra az NSO Tv-nek elmondta, nagyobb teher van-e rajta amiatt, hogy egyetlen klasszikus átlövőként tőle várják a távoli gólokat:


BEÁLLÓK

Mayer Szabina a keresztszalag-sérülése után ismét visszaküzdötte magát a keretbe, és a tavalyi Eb-hez képest Kisfaludy Anett és Mészáros Rea is maradt a csapatban – Dombi Luca kikopott –, bár egyiküknek sem lehet bérelt helye. A meccs/gól mutató (a válogatottban Kisfaludy: 22/25, Mayer: 44/60, Mészáros: 22/6) alapján is kitűnik, hogy támadásban Mayer van a legnagyobb hasznára a csapatnak, ám probléma, hogy folyamatosan cserélni kell. Csapatszinten ez jócskán lassítja az együttest (össze lehet hasonlítani a norvég vagy holland válogatottnál magukat gyakran indulásból megszóró beállókkal), ezért a poszt hosszabb idő óta kritikus a válogatottnál, mert nincs olyan beállónk, aki nemzetközi mércét nézve támadásban és védekezésben egyaránt hasznos lenne. A három „opcióval” Rasmussen alighanem a saját választási lehetőségeit akarta bővíteni, és a védekezőspecialista Mazák-Németh Csilla helyett inkább olyan játékost választott utazónak, aki védekezés-támadás esetén is képes több percen át helytállni. Hármójuk mellett ebben az esztendőben még a debreceni Sirián Szederke került képbe a poszton, ám ő sem tudott folyamatosan válogatott formát nyújtani klubcsapatában.

TOKIÓI SZEMMEL

Kim Rasmussen a tokiói olimpiáig kapott szerződést. Bár hazánkban – a lelátói támogatottság bázisa és az állami támogatások mértéke alapján joggal – a válogatotton folyamatos eredménykényszer van, így Rasmussen aligha a 2020-as olimpiát szem előtt tartva állítja össze aktuális keretét, ettől függetlenül érdemes figyelemmel kísérni, miként állunk „olimpiai építkezés” szempontjából. Még ha persze nagyon is tudatában kell lennünk az út megtétele fontosabb bármilyen ötkarikás ábrándozásnál.

Nos, a válogatott átlagéletkora 25.8 év, ami az elmúlt évek élmezőnyét alkotó válogatottakhoz képest átlagos. A brazilokon például érződik az „elöregedés” (27.4 év), a norvégokat néhány rutinos kulcsjátékos „húzza felfelé" (26.8), a hollandok hasonlóan állnak, mint mi, ám koreloszlást tekintve sokkal egységesebbek (25.8), míg az oroszoknál épp folyik az aktuális vérfrissítés Jevgenyij Trefilov keze alatt. Válogatottunk szempontjából Görbicz számára lehet a leginkább kérdéses, hogy belefér-e még egy olimpia, ám az ő játékintelligenciájával alighanem könnyedén kipipálható a hátralévő két és fél év. A tapasztaltabb korosztály számára ugyanakkor nagyon fontos lehet a válogatottnál kirajzolódó rövid távú jövőkép, és ebből a szempontból sokat adhat és sokat el is vehet a most kezdődő világbajnokság.

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT VB-KERETE – NÉVJEGYEK

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), MAYER Szabina (Alba Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (Budaörs)
Balszélső: SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

Tartalékok: GÁVAI Szonja (Érd), MAZÁK-NÉMETH Csilla (Siófok KC), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Győri Audi ETO)

A 28-AS KERET TOVÁBBI TAGJAI
Kapusok:
Kiss Éva (Győri Audi ETO), Szikora Melinda (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélső: Faluvégi Dorottya (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Átlövők: Kiss Nikolett (Érd), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine), Triscsuk Krisztina (Kisvárdai KC)
Beálló: Sirián Szederke (DVSC-TVP)
Balszélső: Hársfalvi Júlia (DVSC-TVP)

NŐI KÉZILABDA-VB (december 1–17., Németország)
CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Trier): Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay
B-csoport (Bietigheim): Norvégia, Svédország, Csehország, Magyarország, Argentína, Lengyelország
C-csoport (Oldenburg): Dánia, Oroszország, Brazília, Montenegró, Japán, Tunézia
D-csoport (Lipcse): Hollandia, Németország, Szerbia, Koreai Köztársaság, Kína, Kamerun

A magyar válogatott csoportmérkőzései a B-csoportban
December 2., szombat, 20.30: Norvégia–Magyarország (Tv: Sport1)
December 3., vasárnap, 18.00: Magyarország–Svédország (Tv: Sport1)
December 5., kedd, 14.00: Magyarország–Argentína (Tv: Sport1)
December 7., csütörtök, 14.00: Lengyelország–Magyarország (Tv: Sport1)
December 8., péntek, 18.00: Csehország–Magyarország (Tv: Sport1)
A csoportmérkőzések helyszíne: Bietigheim-Bissingen, EgeTrans Aréna

Az A- és B-csoport továbbjutóinak nyolcaddöntője Lipcsében lesz, az Arena Leipzigben. A negyeddöntők helyszínei Lipcse és Magdeburg, az elődöntők, a döntő és a bronzmérkőzés helyszíne Hamburg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik