Női kézi olimpiai sel.: kijutottak a svédek, nagyot léptek a norvégok

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.03.20. 20:14
null
Lagerquist (a képen középen) nem csak a gólszerzésben jeleskedett (Fotó: AFP)
Svédország női kézilabda-válogatottja 34–21-re megverte Argentínát, ezzel a Spanyolország elleni bosszantó döntetlen után korrigált a csapat, amely lényegében megváltotta a jegyét a tokiói olimpiára. Norvégiának minimum ötgólos győzelem kellett Románia ellen a podgoricai csoportban – Skogrand vezérletével épp öt góllal, 29–24-re nyertek... 

1. CSOPORT: A SVÉDEK MÁR RÉVBE ÉRTEK

A svédek már az első percben vezetést szereztek, és ezt az előnyt többé ki sem adták a kezükből az argentinokkal szemben. A szünetre kilenc, a mérkőzés végére tizenhárom gólos különbséget építettek ki (34–21).

KILENC HELY MÁR ELKELT

A tokiói olimpiára Japán (házigazda), Hollandia (világbajnok), Brazília (Pánamerikai Játékok győztese), Dél-Korea (ázsiai kvalifikációs torna győztese), Franciaország (Európa-bajnok) és Angola (Afrika-bajnok) jutott már ki korábban, hozzájuk csatlakozik további hat csapat a kvalifikációs tornákról. A győri négyesből Magyarország és Oroszország, míg a spanyol selejtezőről Svédország biztosította már a helyét.

A találkozó legeredményesebb játékosa a hét lövésből hétszer betaláló svéd Anna Lagerquist volt.

A svédek abban a tudatban léphettek pályára, hogy az esetleges sikerük biztos olimpiai kvalifikációt ér: mivel az eredetileg négyfős csoport – Szenegál végül nem vett részt – első két csapata továbbjut, a most legyőzött dél-amerikaiak már nem előzhetik meg őket.

A selejtezőtorna utolsó napján Argentína Spanyolországgal mérkőzik még, aki nyer, szintén olimpiai résztvevő lesz – és a döntetlen is a jóval esélyesebb a spanyoloknak kedvez.

3. CSOPORT: MAJDNEM MEGLETT A NORVÉGOKNAK

Norvégia egy hatgólos Románia elleni győzelemmel szintén biztosíthatta volna a helyét Tokióban, s bár ez nem jött össze, a viszonylag kényelmes helyzetet teremtő ötgólos siker igen. Pont ennyivel kaptak ki az első fordulóban Montenegrótól, így most már csak attól kell félniük, hogy egy esetleges körbeverésnél a románok nehogy kitoljanak velük.

A találkozót Románia kezdte jobban, ám az északiak 8–7-nél fordítani tudtak, innentől pedig nem is engedték ki a vezetést a kezeik közül. A szünetben két góllal 13–11-re mentek, majd a 39. percre ki is alakították a létfontosságú ötgólos különbséget (17–12). Innentől a végsőkig öt és hat gól körül „billegett” a norvég fór, az utolsó szó pedig Eliza Buceschié volt (29–24).

A norvégok győri légiósai közül Stine Oftedal négyszer, Kari Brattset háromszor, Veronica Kristiansen kétszer volt eredményes, míg a kapus Silje Solberg csupán két hetesre állt be – védeni egyiket sem tudta.

Norvégiának innentől kezdve annak kell szurkolnia, hogy Románia ha le is győzi a pénteken remeklő Montenegrót, öt gólnál kisebb különbséggel vagy pont öttel, de 30 találatnál kevesebbet szerezve tegye. Utóbbi két eset – az eddigi két meccs alapján – több mint bravúros lenne.

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
1. CSOPORT (LLÍRIA)
Svédország–Argentína 34–21 (17–8)
Ld: Lagerquist 7, ill. Pizzo 5
KÉSŐBB
Március 21., vasárnap
19.30:
Argentína–Spanyolország
KORÁBBAN
Spanyolország–Svédország 28–28 (13–13)

3. CSOPORT (PODGORICA)
Norvégia–Románia 29–24
(13–11)
Ld: Skogrand 12, ill. Neagu 11
KÉSŐBB
Március 21., vasárnap

16.00: Montenegró–Románia
KORÁBBAN
NorvégiaMontenegró 23–28 (12–13)

2. CSOPORT (GYŐR)
OROSZ CSAPAT–KAZAHSZTÁN 33–26 (17–16)
MAGYARORSZÁG–SZERBIA 31–23 (16–12)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik