nemzetisport.hu 2017.02.13 14:23 Frissítve: 2017.02.13 15:27

Női kézi BL: „Katasztrofális Buducsnoszt” – Adzsics távozik a történelmi vereség után?

Több szempontból is történelmi verést mért a Ferencváros a montenegrói Buducsnoszt Podgoricára a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjében, amely után az ellenfél edzője, Dragan Adzsics kilátásba helyezte, hogy távozik a vezetőedzői posztról.

 

Így örültek a ferencvárosi lányok a lefújás után (Fotó: fradi.hu)


Újabb skalpot gyűjtött be az FTC a BL-ben, ráadásul idegenben még veretlen a magyar csapat a szezonban a nemzetközi porondon. Ezúttal az előzetesen legkeményebbnek vélt mérkőzésen, a Buducsnoszt Podgorica „rettegett” csarnokában győzött Elek Gábor együttese. Az idézőjel használata már csak azért is indokolt, mert a Moracsa koránt sem tűnt a korábban megszokott oroszlánbarlangnak, a lelátón rengeteg volt az üres szék, és a hazai kemény mag sem volt jelen a mérkőzésen. Nem úgy a magyar szurkolók, akiknek a hangja sokszor tisztán hallható volt a közvetítésben.

 SZUCSÁNSZKI NEM IZGULT

„A mai napig előfordul, hogy túlizgulok egy-egy meccset, de most kifejezetten nyugodt voltam a kezdés előtt – mondta Szucsánszki Zita a fradi.hu-nak. – Lehet, az volt bennünk, hogy vereség esetén is a saját kezünkben maradt volna a sorsunk, de mindenképp jól jött, hogy felszabadultan, csapatként tudtunk kézilabdázni. Érdekes, már a melegítés közben azt láttam a Buducsnoszton, hogy mintha nem pörögne annyira, aztán a vezetésünknél veszekedtek a játékosok és a vezetőedző is, vagyis elképzelhető, hogy nincs minden rendben náluk az öltözőben, főleg, mióta úgy hírlik, hogy Dragana Cvijics és Cristina Neagu is elhagyja a csapatot. Azt is el kell mondani, hogy ezúttal a hangulat közel sem volt olyan pokoli, mint négy éve, most szinte hazai pályán érezhettük magunkat a szurkolóinknak köszönhetően."

Az FTC játékosai egy nap pihenőt kaptak, majd kedden folytatják a munkát. Legközelebb jövő hét szombaton lép pályára a csapat a BL-ben, amikor a Metzet fogadja. Egy újabb sikerrel és a Buducsnoszt szkopjei vereségével már két körrel a vége előtt biztossá válna a második hely.

Az elmúlt években nem volt megszokott, hogy az ellenfelek győzni járjanak Podgoricába, márpedig ez már a második hazai veresége volt a Buducsnosztnak, a Fradi előtt a Vardar Szkopje nyert a Moracsában. Erre legutóbb a 2012–2013-s szezonban volt példa, amikor a Győr és Larvik is legyőzte otthon a montenegróiakat. Ráadásul a 2007–2008-as idény óta nem fordult elő, hogy két hazai meccsen is több mint 30 gólt kapjon a mindig is a kemény védekezéséről ismert Podgorica.

Ha a végeredményt nézzük, akkor ez a nyolcgólos otthoni vereség dobogós a Buducsnoszt történetében, ennél jobban csak kétszer porolták el hazai környezetben a csapatot. A 2007–2008-as szezonban az Oltchim Valcea nyert 32–21-re, míg az 1997–1998-as szezonban a Valencia 40–26-ra a Moracsában.

„Nem is emlékszem olyan mérkőzésre, amelyen tizenkilenc gólt kaptunk volna egy félidő alatt – mondta a találkozó után a csalódott Dragan Adzsics. – Az FTC nagyon erős csapat, de nem csinált semmi váratlant, semmi olyat, amire előzetesen ne készültünk volna. Amióta a csapat edzője vagyok, ez volt a leggyengébb mérkőzésünk, senki nem számított ilyen teljesítményre, mint amit az első játékrészben mutattunk. Ugyanúgy készültünk a meccsre, ahogy az elmúlt években, de nem sikerült megvalósítani, amit elterveztünk, és tudjuk, hogy ki ezért a felelős – én. Az elkövetkező napokban egyeztetek a vezetőséggel, és bár sok mindent felépítettem az elmúlt tizenhét év során, azt fogom tenni, ami a klubnak a legjobb. Biztos vagyok benne, hogy a Buducsnoszt a jövőben is ott lesz Európa legjobb csapatai között.”

A montenegrói edző egyedül annak örülhetett, hogy a második félidőben pályára lépő fiatalok megállták a helyüket, így legalább nem lett még súlyosabb vereség a vége. Adzsics a második félidőben már nem küldte a pályára az idény végén távozó Cristina Neagut és Dragana Cvijicset, és ha egészséges, Katarina Bulatovics helyén is Djurdjina Malovics játszott volna.

Adzsics vállalta a felelősséget a kudarc után (Fotó: vijesti.me)

A Pobjeda című lap ébresztőt fúj a vasárnapi vereség kapcsán, és arra figyelmeztet, talán még jókor jött a pofon a csapatnak, hogy időben észbe kapjon, és összeszedje magát a szezon kulcsfontosságú szakaszára. Ellenkező esetben a final four elérése is veszélybe kerülhet.

Katasztrofális Buducsnoszt – ferencvárosi tánc a Moracsában” – írja beszámolójában a Cafe del Montenegro, amely kiemeli, hogy nagy formajavulásra lesz szükség a két hét múlva esedékes következő fordulóig, amikor a Vardar Szkopje otthonába látogat a csapat.

A Vijesti szerint rég nem látott szégyen esett meg a Buducsnoszttal, amelynek esélye sem volt a Ferencváros ellen, a látottak alapján nem fűznek nagy reményeket egy harmadik BL-trófea elnyeréséhez. A lap megemlíti, hogy nemcsak Adzsics a felelős a mutatott játékért, hanem a pályán levők is.

A Handball Montenegro arról ír, fájó volt nézni, ahogy a montenegrói védelem darabokra hullik az első félidőben. Támadásban csak szenvedtek a játékosok, miközben olyan sztárok játszottak a hazai csapatban, akiket több európai topklub is szeretne a keretében tudni.

Adzsics egyébként már jó ideje azt tervezi, hogy a következő szezontól csak (fiatal) montenegrói játékosokkal áll fel a csapat, akiket már azzal a céllal fog versenyeztetni, hogy készen álljanak a válogatottal a 2020-as olimpiai kvalifikáció során rájuk váró feladatokra.

NŐI KÉZILABDA BL
KÖZÉPDÖNTŐ, 1. CSOPORT, 3. FORDULÓ
BUDUCSNOSZT PODGORICA (montenegrói)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 25–33 (9–19)
Podgorica, 2000 néző. Vezette: Bethmann, Caferopulosz (görögök)
BUDUCSNOSZT: Zoqbi – Irman 1, K. Bulatovics 7 (3), Jaukovics 2, Cvijics, Neagu 3, Grbics 4. Csere: Batinovic (kapus), Achruk, Ramuszovics 4, Novovics, Pletikosic 2 (1), Agovics, Ujkics 1, Pavicsevics 1, Premovics. Edző: Dragan Adzsics
FTC: BÍRÓ – Lukács 3, Hornyák D. 2, SZUCSÁNSZKI 7, SNELDER 3, Pena 4, Schatzl 2 (2). Csere: Szikora (kapus), SZEKERES, Kovacsics 3, JOVANOVICS 4 (1), Mészáros 3, Faluvégi, Szarka, Zácsik 1, Monori 1 (1). Edző: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 2. perc: 0–2. 11. p.: 3–8. 21. p.: 6–13. 36. p.: 11–23. 45. p.: 15–25. 54. p.: 21–29
Kiállítások: 4, ill. 10 perc
Hétméteresek:
 6/4, ill. 4/4

AZ 1. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Vardar Szkopje (macedón) 7 6 1 219–180 +39 13
2. FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 7 5 1 1 209–189 +20 11
3. Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 7 4 3 193–177 +16   8
4. Metz (francia) 7 3 4 180–161 +19   6
5. Thüringer HC (német) 7 2 5 178–195 –17   4
6. Asztrahanocska (orosz) 7 7 163–240 –77   0

 

2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.

2021.09.18 17:27:23

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A megerősödött Krim sokáig tapadt, mint a pióca, de így sem tudta megakadályozni a biztos ETO-győzelmet.

2021.09.18 15:27:28

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Az első játékrészben nem működött jól a védekezés, de a szünet után szinte minden sikerült a zöld-fehéreknek.

2021.09.16 17:50:18

Kézilabda R. P.

A szünetben néggyel vezettek a franciák, de a második félidőben 21 gólt dobva győzött Ilics csapata.

2021.09.15 18:07:33

Kézilabda NAGY PÉTER (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

A magyar csapat jól kezdte a Montpellier elleni meccset, de végül örülnie kellett az egy pontnak.