Lidl az FTC friss élelmiszerpartnere
NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS 2022.01.19 21:30 Frissítve: 2022.01.20 23:34

Férfi kézi Eb: értékelés – szomorú, hogy kiestünk, de megérdemeltük

Tizenötödik helyen végzett válogatottunk a részben hazai rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon, s ez minden idők legrosszabb magyar Eb-szereplése. Ha elemezzük a három csoportmeccsen történteket, láthatjuk, hogy sajnos már kezdettől magunkban hordoztunk a kudarc lehetőségét.

 

Gulyás István (jobbra), Nagy László és Chema Rodríguez a tavalyi világbajnoksággal ellentétben ezen az Eb-n kevésbé dolgoztak összehangoltan (Fotó: Szabó Miklós)

ELHÚZTAK MELLETTÜNK A HOLLANDOK

Rosszabbul nem is kezdhette volna a félig hazai rendezésű Európa-bajnokságot a magyar férfi kézilabda-válogatott, mint tette Hollandia ellen. Első ellenfelünket ismertük a legkevésbé, amelyről Gulyás István szövetségi kapitány és Nagy László csapatvezető is úgy nyilatkozott, hogy sötét ló a mezőnyben.

Volt benne valami: nem sokkal az első negyedóra után már öt góllal vezettek ellenünk, de abból is lehetett sejteni a bajt, hogy a védelmünk egyszerűen nem tudta lekövetni a Luc Steins vezette villámgyors támadásokat, akinek 173 centimétere mellé elképesztő sebesség és mozgékonyság társul. Olyan alacsonyan van a súlypontja, hogy magas védőink egy ütemmel szinte mindig lemaradtak a PSG apró termetű irányítójától, és sajnos Mikler Roland sem kapta el a fonalat a kapuban.

És ha ez nem lett volna elég, bemutatkozott a magyar közönségnek a jobbátlövő Kay Smits, aki tizenegyszer vette be a kapunkat, és csak két lövést rontott. A magyar válogatott borzalmas első félidőt produkált, gyermeteg hibákkal, alig több, mint ötvenszázalékos lövéshatékonysággal és két kihagyott hetessel, az igazi csapást azonban a szünet után, a 35. percben kaptuk, amikor legjobb játékosunk, a beálló Bánhidi Bence egy támadásnál a földön maradt, megsérült a bokája, és bár lesántikált, hamarosan jelezte, nem tud már játszani a mérkőzésen. Sőt, mint később kiderült, a következő sem...

A hollandok közben végig tartották a magas tempót, Robin Schoenaker pedig szinte egymaga levédekezte a beállójátékunkat. A magyar csapatot olykor a hátán cipelő Lékai Máté briliáns megoldásaival ugyan az 57. percben visszakapaszkodtunk döntetlenre, de az utolsó percben kicsúszott a kezünk közül az esély, a végén pedig egy percen belül kaptunk két gyors gólt, így hárommal kikaptunk. Nemcsak a pontszerzés maradt el, de a gólkülönbségünk miatt is rosszabb pozícióból vártuk a folytatást, és mint kiderült, hiába kozmetikáztunk az eredményen a későbbiekben, a vert helyzetből már nem tudtunk felállni: a hollandok elleni kudarc végül a továbbjutásunkba került.

Bánhidi Bence bokasérülése és a kevés játékperce ellenére is igazolta Izland ellen, hogy világklasszis beálló (Fotó: Török Attila)

 

A PORTUGÁLOK LEGYŰRÉSE UTÁN BIZAKODTUNK

 
Most vagy sokszor – Szöllősi György jegyzete

A hollandoktól elszenvedett vereséget követően élet-halál kérdése volt Portugália legyőzése a második fordulóban. A mieink egyrészt egy nappal többet pihenhettek riválisuknál, másrészt sokkal nyugodtabban készülhettek az Európa-bajnokságra, mint Paulo Pereira tömeges koronavírus-fertőzéssel és sérülésekkel sújtott együttese – ez mégsem látszott meg az elején.

A Gulyás-érában először kellett megbirkóznunk kulcsfontosságú mérkőzésen Bánhidi hiányával, a sérült klasszisunk helyett a fürgébb, mozgékonyabb, de nemzetközi szinten sokkal tapasztalatlanabb Topic Petarral kezdtünk beállóban.

Újra beragadtunk a rajtnál, már az első labdánkat lelopták az erőnléti problémával küszködő portugálok, akik szépen kivárták, hogy körbelövöldözzük a kapujukat, s elhúztak három góllal. A húszezer magyar szurkoló által űzött-hajtott csapatunk a tét ellenére alárendelt szerepet játszott az első tíz percben, a rivális két irányítója, Fábio Magalhaes és a Pick Szegedben játszó Miguel Martins szétzilálta a védelmünket. Ezúttal sem tudtunk mit kezdeni a falunkra rárontó alacsonyabb játékosokkal, de szerencsére a túloldalon is hasonló volt a helyzet, mert Lékai Máté ugyan néha bele-belehibázott, ám az első perctől kezdve nagy kedvvel, jól játszott, és az ő teljesítménye „átragadt” a többiekre is. A két lövőnk, Máthé Dominik és Szita Zoltán végre elkapta a fonalat, át is vettük a vezetést, de – ahogy az egész tornán – most sem tudtuk leszakítani ellenfelünket, sőt a szünetre egygólos hátrányba kerültünk.

Az új budapesti arénában fantasztikus hangulatot teremtő hazai szurkolókon semmi sem múlott, az egy győzelemmel és két vereséggel a csoportkörben búcsúzó magyar válogatott azonban már az Európa-bajnokság kezdetétől magában hurcolta a kudarc lehetőségét (Fotó: Török Attila)

 

Ezen az Eb-n legszívesebben a második félidőre, pontosabban az utolsó tizenkét másodpercre emlékszünk vissza: ahogy időkérés közben Lékai határozottan, érthetően felvázolja, mi a teendő ilyen szituációban (30–30); ahogy ugyanő csaliként elviszi a védőket; ahogy Máthé 59:55-nél felemelkedik és a jobb alsóba zúdít – ott és akkor azt hittük, miénk a világ!

Közben tudtuk, hogy megint nem játszottunk jól, a portugálok több mutatóban is fölénk nőttek, mégis abban bíztunk, hogy ez a drámai siker, az eufória elég lesz ahhoz, hogy a csapat egyszer és mindenkorra átlépje saját árnyékát. Tévedtünk.

GYŐZELMI KÉNYSZERBEN, DE HIÁBA

Együttesünk úgy ment fel az Izland elleni utolsó csoportmeccsünkre, hogy legalább két góllal győznie kell, mert bár döntetlen esetén is maradt volna még esély a továbbjutásra, az azonban csak a későbbi portugál–holland találkozón dőlt volna el.

Jó jel volt, hogy Bánhidi Bence vissza tudott térni, sőt, még összedrótozott bokával is csapatunk legjobbjának bizonyult. A két gárda szinte már hagyományosan remek mérkőzést játszott egymással, az első negyed órában csak úgy potyogtak a gólok, mindkét oldalon kilenc-kilenc.

A rivális szélsőjátéka ezúttal is kiemelkedő volt, arra talán jobban kellett volna készülnünk, bár a védekezésünk sajnos még az utolsó hazai Eb-meccsünkre sem állt össze.

Meglepetésre az övék sem volt olyan hatékony, mint korábban a portugálok vagy a hollandok ellen, a beálló elleni védekezésük pedig kifejezetten gyenge volt, ott rendszeresen megfogtuk őket. Ennek egyik oka az lehetett, hogy a kapura forduló Bánhidit kevesen tudják szabályosan megállítani.

A találkozó végig nyílt volt, két egyenlő erejű fél csapott össze – a leggyengébb pont a két spanyol játékvezető volt –, viszont az izlandiaknak volt egy ütőkártyájuk velünk szemben: fegyelmezettebbek voltak. Míg mi többször is értékes időt veszítettünk azzal, hogy a közönségnek integetve ünnepeltük a góljainkat, az izlandiak újra és újra igazolták, hogy ők játszani jöttek: gyors középkezdéssel már a nyakunkon is voltak, és általában be is találtak. Apropó, hazai szurkolók: rajtuk most sem múlt semmi, újra fantasztikus hangulatot teremtettek a telt házas, húszezres népligeti csarnokban.

A találkozó végét most sem bírtuk, hiába kerültünk emberelőnybe az utolsó két percre, Máthé Dominik hetest hibázott, Bóka Bendegúz ugyan betalált, de a vonalra lépett az utolsó egyenlítési lehetőségünknél, és törölték a gólját. Szomorú ezt kimondani, de lássunk tisztán: sajnos megérdemelten estünk ki a hazai Európa-bajnokságon már a csoportkörben. Emiatt pedig már márciusban, a második fordulóban be kell kapcsolódnunk a világbajnoki selejtezősorozatba.

EZ TÖRTÉNT A B-CSOPORTBAN (BUDAPEST)
1. 13.20.30MAGYARORSZÁG–Hollandia28–31
1. 14.20.30Portugália–Izland
24–28
1. 16.18.00Portugália–MAGYARORSZÁG
30–31
1. 16.20.30Izland–Hollandia29–28
1. 18.18.00Izland–MAGYARORSZÁG31–30
 1. 18.20.30Hollandia–Portugália 
32–31

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
  1. Izland 3 3 88–82 +6 6
  2. Hollandia 3 2 1 91–88 +3 4
  3. MAGYARORSZÁG 3 1 2 89–92 –3 2
  4. Portugália 3 3 85–91 –6 0

A TORNA TELJES ADATBANKJA A FOLYTATÁS MENETRENDJÉVEL ITT!

EURÓPA-BAJNOKI BIZONYÍTVÁNY – ÍGY LÁTTUK MI ÉS ÍGY LÁTTÁK OLVASÓINK A MAGYAR VÁLOGATOTT SZEREPLÉSÉT  

KAPUSOK

MIKLER Roland
Védés/lövés: 12/54 (22%)
Játékidő: 1:08:55
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.66
Tíz lövésből egyet tudott megfogni a hollandok ellen, ezért már az első félidő közepén cserét kért. Meccsről meccsre javuló tendenciát mutatott, de sokszor kiszolgáltatott helyzetbe hozta a védelem, és ezúttal elmaradtak a bravúrok tőle. Nem élete tornája volt, de neki már nem kell bizonyítania.

SZÉKELY Márton
Védés/lövés: 19/67 (28%)
Játékidő: 1:36:38
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.58
Jó döntést hozott, amikor tavaly nyáron az északmacedón Eurofarm Peliszterhez igazolt, látszik, hogy bíznak benne klubjában. Csapatunk legjobbja volt a nyitányon, védéseivel meccsben tartott minket, a folytatásban is stabilan teljesített. Igazolta jó formáját, és hogy mindig lehet számítani rá.

JOBBSZÉLSŐ

RODRÍGUEZ Pedro
Gól/lövés:
9/11 (82%)
Gólpassz/technikai hiba: 1/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 2/–
Kiállítás: –
Játékidő: 2:26:53
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.76
A legtöbb időt töltötte a pályán a mieink közül, és nem neki róható fel, hogy a majd' két és fél óra alatt csupán 11 lövésig jutott. Védekezésben viszont hiányérzetünk van vele kapcsolatban, főleg Izland ellen kaptunk sok gólt az oldalán, és zavaró emberként a két labdaszerzés is kevés tőle.

JOBBÁTLÖVŐK

ANCSIN Gábor
Gól/lövés: 3/6 (50%)
Gólpassz/technikai hiba: 1/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –
Kiállítás: –
Játékidő: 48:13
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.66
Alig vállalkozott, pedig az egyiptomi világbajnokságon is bizonyította, hogy képes a vezérszerepre. A hat kapura lövés annak ellenére kevés tőle, hogy 50 percet sem töltött a pályán. Remek fizikai adottságokkal rendelkezik, mégsem használta ki testi erejét, és ki sem állították.

MÁTHÉ Dominik
Gól/lövés: 17/34 (50%)
Gólpassz/technikai hiba: 7/4
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –
Kiállítás: –
Játékidő: 2:08:15
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.81
Szokatlanul sokat rontott, négy hetest hibázott és a távoli zónákból is pontatlanul tüzelt. A portugálok ellen nyerőember volt, kiélezett helyzetben vette a hátára a csapatot, de Izlanddal szemben már csak 40 százalékos lövőteljesítményt produkált. Túlságosan magával ragadta a hangulat...

IRÁNYÍTÓK

HANUSZ Egon
Gól/lövés:
2/2 (100%)
Gólpassz/technikai hiba: 7/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
Kiállítás: –
Játékidő: 36:47
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.76
A hét gólpasszra nem lehet panasz, a 2/2-es mutatóra annál inkább. Habár Lékai Máté cseréjeként kevesebb mint 40 perc jutott neki, mégsem láttuk tőle azokat az egy egyezéseket, betöréseket, fineszes megoldásokat, amikre képes. Még csak 24 éves, ha a Bundesligában megerősödik, övé a jövő.

LÉKAI Máté
Gól/lövés:
17/25 (68%)
Gólpassz/technikai hiba: 9/5
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –
Kiállítás: 4
Játékidő: 2:09:38
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.64
Több mint két órát volt pályán, Máthé Dominikkal holtversenyben 17 góllal a legeredményesebb játékosunk lett. Jól szervezte a játékot, remekül mozgatta a többieket, és a portugálok elleni nyerő figurát is ő eszelte ki. Rá különösen igaz, hogy az hibázik, aki dolgozik. Rajta nem múlt semmi.

BEÁLLÓK

BÁNHIDI Bence
Gól/lövés:
9/11 (82%)
Gólpassz/technikai hiba: 2/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/2
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 50:39
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.85
Fájós derékkal, összedrótozott bokával is kiemelkedett a mezőnyből az izlandiak elleni sorsdöntő találkozón. Az elzárásait tanítani kellene, a lefordulásainál pedig nincs az a védő, aki szabályosan szerelni tudná. Azt már sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha nem sérül meg. Világklasszis.

ROSTA Miklós
Gól/lövés:
1/1
Gólpassz/technikai hiba:
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
Kiállítás: –
Játékidő: 14:59
A Nemzeti Sport osztályzata:
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.87
Alig jutott neki játékperc, így a teljesítménye sem értékelhető, pedig Bánhidi kiesése miatt nyugodtan kaphatott volna több lehetőséget is. Ugyanez a probléma klubjában, a Pick Szegedben is, az edző nem bízik benne, így viszont nem lesz könnyű felnőnie a feladathoz.

SIPOS Adrián
Gól/lövés:
1/0
Gólpassz/technikai hiba: –
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/–
Kiállítás: 14 perc
Játékidő: 1:46:37
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.20
Nem tudta hozni azt a formát, letisztult védekezést, amit az elmúlt két világversenyen megszoktunk tőle, így sem az ő, sem a védelem teljesítményével nem lehetünk elégedettek. Bár a higgadtság az egyik legfőbb jellemzője, most olykor mintha ő is ideges lett volna.

TOPIC Petar
Gól/lövés:
7/6
Gólpassz/technikai hiba: 3/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/–
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 1:16:07
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.97
Bár az egyiptomi világbajnokság óta biztatóan teljesített, ezen az Európa-bajnokságon inkább azt lehetett látni, még nem áll készen arra, hogy egy teljes meccsen keresztül átvegye Bánhidi szerepét. Voltak jó periódusai, de ennél többet várunk tőle is.

BALÁTLÖVŐK

BODÓ Richárd
Gól/lövés:
18/10
Gólpassz/technikai hiba: 4/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 1:10:47
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.43
Hollandia ellen megmutatta, mekkora gólokat tud lőni, ha belelendül, és a védelemben sem mozgott rosszul, olykor kifejezetten hasznosan játszott, de figyelembe véve a képességeit és a tapasztalatát, sokkal több van benne. Határozottabb játékot szeretnénk látni tőle.

LIGETVÁRI Patrik
Gól/lövés:

Gólpassz/technikai hiba: –/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/1
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 45:29
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.97
A teljesítményére rányomta a bélyegét, hogy kevés lehetőséget kapott, támadásban semmit, és szerepéhez képest a védekezésben sem eleget. Sipossal egyébként jól megértik egymást, Bánhidi kiesett, a hátsó alakzat azonban egyik meccsen sem muzsikált jól.

SZITA Zoltán
Gól/lövés:
17/9
Gólpassz/technikai hiba: 7/3
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 1:51:36
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.70
A hollandok ellen szinte eltűnt, alig lehetett észrevenni, hogy a pályán volt, de a portugálokkal és az izlandiakkal szemben már jó teljesítményt nyújtott. Nem ment neki igazán a lövés, de később bátran vállalkozott, és a védelemben is hasznosan játszott. Volt már jobb és lesz is jobb.

BALSZÉLSŐ

BÓKA Bendegúz
Gól/lövés:
7/6
Gólpassz/technikai hiba: –/4
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/–
Kiállítás:
Játékidő: 2:07:18
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.24
Ezen a Eb-n megint háttérbe szorult a csapat szélsőjátéka, de ha lehetősége nyílt rá, a szokott precizitásával értékesítette a helyzeteit. Értékelését befolyásolja, hogy Izland ellen kétszer is vonalra lépett ziccerben, pedig akkor óriási szükség lett volna azokra a gólokra.

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

GULYÁS István
A kinevezése óta ez volt a harmadik világverseny, amelyen stábjával a magyar válogatottat vezényelte, és eddig egyértelműen ez volt a leggyengébb – illetve az egyetlen gyenge tornájuk. Bár a tavalyi világbajnokságon – ha szükség volt rá – Chema Rodríguezzel és Nagy Lászlóval kifejezetten jól nyúltak bele a meccsekbe, ezen a téren azonban most mintha visszaléptek volna, kevésbé dolgoztak összehangoltan, és a csapat ezért a vártnál kevesebb segítséget kapott a kispadról. Hollandia ellen a saját bevallása szerint sem tudták kihúzni az együttest a negatív spirálból, de Portugáliával és Izlanddal szemben sem volt olyan határozott a szakmai stáb az időkéréseknél, mint megszoktuk tőle, és a lelkesítő beszédek is hiányoztak, ami pedig mindig nagy erénye volt ennek a hármasnak. Valószínűleg a hazai pálya tétje őket is nyomta kicsit, bizonyítani akartak, a nyitányon láthatóan idegesek voltak, így nemcsak a csapatnak, a stábnak is rendezni kell a sorait.
A Nemzeti Sport osztályzata: 4

 

Lidl az FTC friss élelmiszerpartnere
2022.05.21 23:29:43

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az idén is kalkulálható, ha nem is három, hanem kettő, a végletekig feszült, fordulatos összecsapás, a teljes kézilabdás év méltó lezárása, csúcsra járatása. Általában ez a fő érv mindenféle playoff, ráadás mellett. Az ellenérv pedig úgy szól, hogy mesterségesen gerjesztett izgalom ez, olyan, mintha a maratoni futás mezőnyét 42 kilométerhez érve arra köteleznék, várják be egymást, aztán az utolsó, nem egészen kétszáz méternek veselkedjenek neki egyszerre, hadd szórakozzon a nép.

2022.05.20 18:02:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Az FTC 22 góllal nyert a Vác ellen • Kovács Anna és Triscsuk Krisztina is pályafutása utolsó meccsét játszotta.

2022.05.18 22:06:33

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A vezetőség a BL-ben idén nem várta el a négy közé jutást.

2022.05.17 16:36:22

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), VARGA ÁDÁM (percről percre)

A Veszprém ugyan kikapott Dániában, de nem forgott veszélyben a továbbjutása.

2022.05.09 14:50:45

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az Éles Kézisuliból nőtt ki a fiatal magyar játékosokra építő, MK-döntős Fejér-B.Á.L. Veszprém.