Férfi kézilabda Eb-sel.: Bővül a család! – Chema Rodríguez

Vágólapra másolva!
2023.04.27. 09:28
null
A magyar férfi kézilabda-válogatottat irányító Chema Rodríguez törekszik arra, hogy fiatal játékosokat építsen be a keretbe, ugyanakkor a rutinosabbakra is számít (Fotó: Török Attila)
Csütörtökön a vendéglátó Litvániával csap össze a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely tele van újonccal, de a szövetségi kapitány szerint ez nem indokolja sem azt, hogy változtasson a taktikáján, sem azt, hogy lejjebb adjon a céljaiból.

Ennyi újonc régen bizonyíthatott tétmeccsen a magyar férfi kézilabda-válogatottban, a kapus Nagy Martin, a jobbszélső Imre Bence, a jobbátlövő Ónodi-Jánoskúti Máté, a beálló Szrnka Levente és a balszélső Molnár Robin is pályára léphet Litvánia és Grúzia ellen. Tét már nincs, hiszen csoportelsőként kijutottunk a jövő évi Európa-bajnokságra, és a két ellenfél sem annyira acélos, hogy ne lenne esélye ellene a fiatal csapatnak is.

Szita Zoltán, a válogatott balátlövője
A válogatottban mindig felszabadult a légkör, most nagyon sok új játékos is van, akik még motiváltabbak, a csapatnak pedig bizonyítania kell, hogy nem hiába végzett a csoport élén. A címeres mez az címeres mez! A klubomban több poszton is játszottam az idény során, de úgy érzem, ettől nem kopott meg a teljesítményem balátlövőként, sőt alig várom, hogy az eredeti posztomon játszhassak. Bevallom, eleinte zavart, ha más posztra állítottak be Szegeden, de most már úgy vagyok vele, ennyivel is több lettem, sokat tanultam, hiszen több poszton is volt lehetőségem bizonyítani. Ezt már nem vehetik el tőlem.

„Mindig azt mondom, a válogatott egy család, de azt sosem mondtam, hogy kis család – mosolygott Chema Rodríguez szövetségi kapitány, amikor Telkiben beszélgettünk vele, mielőtt az együttes elutazott volna Litvániába, az első, csütörtöki összecsapásra. – Folyamatosan próbálunk új játékosokat bevonni, és szerencsések vagyunk, hogy vannak mellettük tapasztaltak is. Ezt a Krakovszki testvérek példája bizonyítja, akik nemrég még idegesek voltak, amikor először jöttek a válogatotthoz, most meg már ők is segíthetnek az újoncoknak, akik edzéseken nagyon jók, de szokniuk kell a rendszert.”

A szövetségi kapitányt az sem aggasztja, hogy a keretben nincs tapasztalt szélső: ketten újoncok (Imre Bence, Molnár Robin), míg ketten csak néhányszor voltak a válogatottban (Krakovszki Bence és Zsolt). Szerinte a tehetség fontosabb, mint a kor, és akik itt vannak, megérdemlik a lehetőséget, akárhány évesek. Az pedig szerinte relatív, ki számít tapasztaltnak és ki öregnek, hiszen ő például még negyvenévesen is játszott…

„A játékrendszeren és a stíluson nem tervezek változtatni, csak kisebb módosítások lehetnek az új játékosok miatt, akik láthatóan még izgulnak, mint az első válogatott meccse előtt mindenki. Biztosan hibáznak is, de szokniuk kell a nemzetközi légkört” – tette hozzá Chema Rodríguez, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenfeleknek fontos a találkozó, ők ugyanis még harcolnak a második kijutó hely megszerzéséért.

Csütörtöki ellenfelünkkel, Litvániával egyébként már tizenkétszer találkoztunk, és tízszer mi nyertünk, legutóbb 1996 októberében szenvedtünk vereséget tőle. A tavaly októberi, első Eb-selejtezős csoportmecset 36–23-ra nyertük meg Érden, abból a csapatból most csak Lékai Máté, Szita Zoltán, Ligetvári Patrik és Hanusz Egon van a keretben

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE AZ UTOLSÓ EB-SELEJTEZŐKRE
Kapusok:
Andó Arián (Balatonfüredi KSE), Nagy Martin (VfL Gummesbach – Németország), Palasics Kristóf (HSA NEKA)
Jobbszélsők: Imre Bence (Ferencvárosi TC), Krakovszki Zsolt (HSA NEKA)
Jobbátlövők: Ilic Zoran (Telekom Veszprém), Ónodi-Jánoskuti Máté (Ferencvárosi TC)
Irányítók: Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock – Lengyelország), Hanusz Egon (TVB Stuttgart – Németország), Lékai Máté (Ferencvárosi TC)
Beállók: Rosta Miklós (OTP Bank-Pick Szeged), Szrnka Levente (Fejér B.Á.L.-Veszprém), Szűcs Bence (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged)
Balszélsők: Krakovszki Bence (HSA NEKA), Molnár Robin (OTP Bank-Pick Szeged)

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
A 6. CSOPORT TOVÁBBI PROGRAMJA
Április 26., 16.00, Tbiliszi:
Grúzia–Svájc
Április 27., 18.00, Klaipeda:
Litvánia–Magyarország
Április 30., 18.00, Tatabánya:
Magyarország–Grúzia
Április 30., 18.00, Winterthur:
Svájc–Litvánia

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG44

150–1068
2. Svájc42
2110–1224
3. Grúzia41
3106–1182
4. Litvánia41
3102–1222

A csoport első két helyezettje, valamint a nyolc selejtezőcsoport legjobb négy csoportharmadikja jut ki a 2024. január 10–28. között sorra kerülő németországi Európa-bajnokságra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik