Csak nyernek és nyernek – a norvég kézilabdatitok nyomában

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2021.01.20. 10:30
null
A 2020-as női kézilabda Eb-n a norvég válogatott újra a csúcsra jutott (Fotó: Imago Images)
Ebben az évezredben két Európa-bajnokságot leszámítva minden kontinenstornát a norvég női kézilabda-válogatott nyert meg, nem beszélve a világbajnoki és olimpiai aranyakról. Az északiak nem csodatévők és persze nem is hibátlanok, de azért van, amit lehet és érdemes is eltanulni tőlük, vagy legalább megpróbálni megérteni, mitől ilyen eredményesek. Utóbbira tettünk kísérletet.


Üzenet jön Rasmustől a női kézilabda Eb döntőjének napján késő este.
– Láttad? Megnyertük!
– Pff, oda ne rohanjak, mindig ez van.
– Miről beszélsz? Három teljes évig egy szál érmet sem nyertünk!

NEM SORSKÉRDÉS A SIKER

Ezért nehéz a Rasmushöz hasonló, a sport iránt kicsit is érdeklődő norvégokkal női kézilabdáról beszélgetni. Az elődöntő környékén elkezdenek aktívan érdeklődni egy-egy világverseny iránt, de a fináléra már kimondottan kíváncsiak: az ötmillió norvég közül jellemzően minden harmadik-negyedik bekapcsolja a tévét egy-egy vb vagy Eb döntőjére, hogy aztán vagy elégedetten dőljön hátra az aranyérem után, vagy legyintsen, hogy sebaj, majd jövőre összejön.

De aztán mindenki halad tovább a maga dolgával, mert a hó nem fogja eltolni magát a bejárat elől, és a pinnekjötthöz, a karácsonyi sült báránybordához is be kell most már szerezni a hozzávalókat. Nem élet és halál kérdése a kézilabda, nem is sorsfordító nemzeti ügy (Rasmusnek például a dán legenda, Anja Andersen a valaha volt kedvenc játékosa, noha alighanem a saját felhozatalból is tudna választani), mindössze annyi történik, hogy a pályán szorgos honfitársak közössége pontosan, szépen, lelkesen és sikeresen végzi a dolgát mindenki örömére, márpedig a norvégok kedvelik az ilyesmit, ha már egyszer a szó szerinti túlélésre is a szorgalom és a csapatmunka volt a garancia évszázadokig a zord északi viszonyok között.

ÉLETKOR? AZ CSAK EGY SZÁM!
A norvég kézilabdázók esetében tökéletesen igaz a mondás: az életkor csak egy szám. Miközben a decemberi Eb-n a magyar keretben mindössze négy mezőnyjátékos volt idősebb 28 évesnél (és ketten közülük legnagyobbrészt csak védekezésben kaptak szerepet), a norvégok hat legeredményesebb gólszerzője közül öt legalább 29 esztendős – ebben a korban egy magyar játékos állítólag már „kifelé megy” a sportágból.
Az északiak cserébe 25 évesnél fiatalabb kézilabdásból egyet (az őstehetség Henny Reistadot) neveztek a bő, húszas keretbe, míg a tizenkilenc magyar közül kilencen (a keret fele) voltak fiatalabbak 25 évesnél… És még a norvég mércével meglepően gyorsan felépített, most 21 éves Reistad is fokozatosan illeszkedett be a válogatottba az utóbbi években, miközben olyan fizikai munkát végzett, hogy szinte nem is emlékeztet a két évvel ezelőtti önmagára.


És az elmúlt tíz női kézilabda Eb közül nyolcat, legutóbb a december közepén véget érő dániai tornát is megnyerő északiak sikereinek éppen ez az egyik kulcsa: hogy alapvetés, hogy mindenki teszi a dolgát a legjobb tudása szerint a közös cél érdekében, függetlenül egyéni érdekektől, sérelmektől, igényektől. Azt sem lehet elhallgatni, hogy a játékosok vállán is másféle teher nyugszik, illetve nem nyugszik. Egy norvég a rátartiságig büszke a hazájára, de nem tekinti a címeres mezben nyújtott sportteljesítményt a hazaszeretet fokmérőjének, így mondjuk egy svédek elleni meccsen sem tinédzserkorból éppen csak kinőtt lányokra hárul a feladat, hogy revánsot vegyenek az 1814-es kieli békediktátumért és a csaknem százéves svéd uralomért.

Így aztán, ha valami mégsem a tervek szerint alakul a pályán, a játékosok nem a nemzetre hoztak szégyent, hanem csak elveszítettek egy kézilabdameccset, következésképpen nincs okuk rettegni a kudarctól, és a közben és utána rájuk zúduló népharagtól. A „csak tedd meg, amire a legjobb tudásod szerint képes vagy, a többi nem érdekes” alapelve egyébként is ennek a kultúrának a sarokköve – így pedig felszabadultan, bátran kézilabdázni is sokkal könnyebb.


MENNYISÉGBŐL MINŐSÉGET

Persze az sem árt, ha közben a képességeid is kiemelkedőek.Eddig hat norvég játékost választottak a világ legjobbjának (Trine Haltvik, Cecilie Leganger, Gro Hammerseng, Linn-Kristin Riegelhuth, Heidi Löke, Stine Oftedal), amiben nem az az érdekes, hogy ezzel övék a vonatkozó rekord, hanem hogy mind másik vidékről, más egyesületből indult, bizonyítékául annak, hogy országszerte találhatóak kis nevelő-klubok, amelyekből el lehet jutni a csúcsra. És van is kikből kiválasztani a tehetségeket: lassan száz éve mindig nagyjából kétszer annyi az igazolt női, mint a férfi játékos.

A mennyiségből ugyanakkor minőséget is elő kell állítani, és a norvégoknál ennek is megvan a maga rendje. Először is korosztályos szinten nem akarnak többet annál, mint egészséges sportembereket nevelni: egy tizennégy-tizenöt éves norvég kézilabdás palánta jellemzően csak háromszor edz egy héten, bár akkor igen komolyan, de nem tapossák ki a maximumot a gyerekekből, csak annyira terhelik őket, amennyire akkor szükséges. Nem az eredményekre fektetik a hangsúlyt, hanem arra, hogy mindenki pályára kerüljön és fejlődjenek a képességei, ne csak azok játsszanak folyton, akik abban az életkorban éppen a többiek előtt járnak. Így a végén sokkal több képzett kézilabdázó közül válogathatnak, akik mindannyian megütik a megfelelő szintet, ha nem is egyforma ütemben fejlődtek.

MEGVÁRJÁK, AMÍG BEÉRIK

És felnőttkorban sem siettetnek semmit. Eleve jellemzően nem vetik oda a legtehetségesebb fiatalokat egy-két korosztállyal feljebb, nagyobb, erősebb, már kialakult fizikumú ellenfelek közé (akikkel mégis megtették, mint Nora Mörk vagy Amanda Kurtovic, azoknak az egészsége is csorbát szenvedett utóbb), hanem szépen megvárják, amíg beérnek, addig türelmesen építgetik őket. Heidi Löke és Kari Brattset például elmúlt már 24 éves, mire egyáltalán bemutatkozhatott a felnőttválogatottban, ehhez képest később az egyik a világ legjobb beállója lett néhány évre, a másik meg nagyjából most az.
És mivel a játékosok nincsenek korán kizsigerelve és „lelakva”, jócskán kitolódik a pályafutásuk vége (lásd a vonatkozó keretes írást): az Eb-keret három norvég beállója közül Löke 38, Marit Malm Frafjord 35, Brattset csaknem 30 esztendős. (Ezen a poszton a magyaroknál Helembai Fanny volt messze a legöregebb a maga 24 évével.) Persze, éppen a tudatos építkezésnek köszönhetően az északiak nincsenek is rászorulva arra, hogy a felnőttszinttel amúgy összehasonlíthatatlan korosztályos sikerek után megváltóként várt tinédzserekkel tömködjék be a keret hiányosságait: az A-válogatott mellett évente négyszer a 18-20 tagú, folyamatosan változó összetételű B-csapatot is összeterelik néhány napra, amely a nagyokéval megegyező taktikával és szisztémában készül, soraiban bármikor beugrásra kész húsz és harminc év közötti játékosokkal.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!


És maguknak a játékosoknak is van türelmük kivárni, mire felérnek a csúcsra. Egy norvég kézilabdázó eleve nem úgy kalkulál, hogy néhány aktív éve alatt kell annyit keresnie, amennyit csak lehet (egy-két élklubot leszámítva nincs is pénz a sportágban), így nem is akarja kizsigerelni és megszedni magát. Ellenkezőleg: előbb és sokat foglalkozik a kézilabdázás melletti-utáni életével. Kari Brattset például előbb befejezte a főiskolát mint szakképzett csontkovács (még el is igazolt szülővárosából, Fredrikstadból Oslóba, hogy közelebb legyen a sulihoz), és csak utána lett világklasszis, de Heidi Löke is olimpiai, világ- és Európa-bajnokként tartott testnevelésórákat egy kisvárosi iskolában.


Szóval megvan a megfelelő hozzáállás és kultúra, és adva van a játékosanyag is – már csak csapatot kell csinálni. Azt, ugye, sokféleképpen lehet, de az állandóság és a türelem semmiképpen sem rossz kiindulópont.

TAKTIKA? SEMMI EXTRA!
Azt gondolnánk, hogy egy húsz éve a világ tetején ücsörgő válogatott taktikai variációk utánozhatatlanul széles tárházával, szakmai bűvésztrükkök sorával emelkedik ki az elitből, ám a norvég női kézilabdázás esetében mi sem áll távolabb az igazságtól. Még a boldogult emlékezetű Karl Erik Böhnt sem vádolhatta senki azzal, hogy virtuóz stratéga lett volna (cserébe mindenkinél jobban értett ahhoz, hogy kihozza a maximumot a játékosaiból), és általában is közismert, hogy a norvégok felállt védőfal elleni támadásnál például nem rendelkeznek különösebben nagy eszköztárral – de nincsenek is rászorulva, mivel az akcióik hetven százalékát még az előtt befejezik, hogy a felállt védőfallal találkoznának.

Ami pedig a védekezésüket illeti, nos, legyen elég egy történet. Thórir Hergeirsson és segítői rendszeresen ellátogatnak Győrbe, hogy megnézzék az ott légióskodó játékosaikat, végigüljenek néhány edzést, majd kicsit beszélgessenek a kézilabdázóikkal, és persze az edzőkkel is. Az egyik ilyen beszélgetéskor a norvég kapitány, mellesleg a modern sportági történelem legsikeresebb edzője, a legnagyobb komolysággal és őszinteséggel köszönte meg az ETO-stábnak, hogy megtanítják a játékosait a nyitott védekezés fortélyaira, merthogy ez a norvég iskolába amúgy egyáltalán nem fér bele…


Márpedig a norvégok állandóság terén elég erősek. Amióta Thórir Hergeirsson 2001-ben, még másodedzőként dolgozni kezdett a női válogatott mellett, a magyar nemzeti csapat 11 alkalommal cserélte le a szövetségi kapitányát, míg a norvég egyetlenegyszer, amikor Hergeirsson átvette a sikerei csúcsán leköszönő legenda, Marit Breivik helyét, hogy folytassa a megkezdett munkát. Ami pedig a türelmet illeti, azzal kezdtük, hogy a norvég válogatott az elmúlt három évben nem állt dobogóra sehol, mégsem tört ki világvége, ahogy akkor sem, amikor 2004-ben még az olimpiáról is lemaradt – Marit Breivik így is királyi kitüntetéssel fejezte be edzői pályafutását alig négy évre rá. (Mellesleg a teljes csapatot kiutaztatta az athéni játékokra, hogy a játékosok a saját szemükkel lássák, miről maradtak le. Fél évre rá az Eb-t veretlenül nyerték meg, akárcsak a következő, már olimpiai kvalifikációt adó kontinenstornát, majd magát az olimpiát is.)

Persze, Norvégia különleges ország, sok szempontból szerencsés történelmi, gazdasági és sportéletbeli fejlődéssel, és sem az itteni viszonyokat irigyelni, sem a módszereket szolgaian utánozni nem érdemes, már csak azért sem, mert a magyar kézilabdázás is rendelkezik felbecsülhetetlen értékekkel, nem beszélve az évtizedek alatt felhalmozott szaktudásról. Mégis – talán van, ami tanulsággal szolgálhat nekünk is. Elvégre nyolc Eb-, három vb- és két olimpiai aranyérem aligha a véletlen műve.

ERŐNLÉT? MINDENNEK AZ ALAPJA!
Közhely, hogy a norvég válogatott gyors, rohanós kézilabdát játszik, amint az is, hogy a világversenyek hajráját, a két héten belül lejátszott hetedik-nyolcadik meccset jobban bírja erővel, mint a legtöbb rivális, ezekhez pedig értelemszerűen kiemelkedő erőnlét szükségeltetik. Nos, a norvégok valóban már fiatal kortól kezdve nagy hangsúlyt fektetnek a fizikai állapot fejlesztésére, amihez igencsak értenek is. (Magyarországon eközben a közelmúltig nem is volt a kézilabdaedzők oktatásának része a sportágspecifikus erőnléti képzés.)
A felnőtteknél aztán központilag kiadott irányelvek szerint folyik a klubokban az erőnléti munka, és a játékosok el is végeznek minden kiadott feladatot. Ez egyrészt a végtelen norvég profizmusnak köszönhető (mindenki tisztában van vele, hogy jobb játékos lesz minden lefutott kilométerrel és kinyomott fekvőtámasszal), másrészt a néplélekben gyökerező feladattudatnak (amit meg kell csinálni, azt magára valamit is adó norvég megcsinálja és pont), meg hát az sem mindegy, hogy aki a válogatott összetartást megelőző fizikai felmérésen nem produkálja az elvárt eredményeket, annak ki sem kell csomagolnia a bőröndjét, amellyel érkezett. Ha ugyanis nincs megfelelő erőállapotban, nem lesz a csapat hasznára a torna végjátékában, amikor igazán szükség volna mindenkire.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. január 16-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik