Női kézi-vb: kemény edzések, étrendváltás és legfőképpen a bizalom – Szemerey erre vezeti vissza az átalakulását

Vágólapra másolva!
2023.12.03. 16:44
null
Szemerey Zsófi érzi a bizalmat, és ez sokat számít neki (Fotó: IHF)
A Mosonmagyaróvárhoz hasonlóan Szemerey Zsófi is remek idényt fut, a kiváló teljesítménye mellett feltűnő, hogy milyen átalakuláson ment át az utóbbi időszakban. A magyar női kézilabda-válogatottal jelenleg a világbajnokságon szereplő kapus mindezt elsősorban lelki tényezőkre vezeti vissza, nem győzve hangsúlyozni, klubjában milyen támogató közeg veszi körül.

A Kamerun elleni csoportmeccsen Szemerey Zsófi kezdett a kapunkban, és végül az IHF kimutatása szerint 12 védéssel és 40 százalékos hatékonysággal zárt. A jó teljesítmény nem meglepő, a 29 éves kapus végig egyenletesen teljesített az ősszel Mosonmagyaróváron.

Ez a negyedik idényem Mosonmagyaróváron, sokat köszönhetek Gyurka Jánosnak és Stranigg Ferencnek, rengeteg munka van benne, hogy minden téren megváltoztam, ezúton is szeretném nekik megköszönni a segítséget” – kezdte Szemerey a Nemzeti Sportnak a vasárnapi szünnapon a Helsingborg tengerparti részén fekvő csapathotelben.

Valóban, a külső szemlélő számára is látványos átalakuláson esett át az utóbbi időszakban, így arról kérdeztük, mire vezeti mindezt vissza.

A lelki tényezőkkel van leginkább összefüggésben, hogy jobban érzem magam a bőrömben. A legfontosabb a bizalom, ha egy játékos érzi, hogy igazán számítanak rá, az nagy lökést tud adni. Sikerült megnyugodnom, mert tudtam, hogy a vezetők, az edzők és a társak is maximálisan megbíznak bennem. A társak visszajelzéseiből nagy önbizalmat tudtam meríteni” – emelte ki, majd rátért az egyéb összetevőkre.

Az elején arra volt szükségem, hogy gluténmentes étkezésre váltsak, pedig nem vagyok gluténérzékeny. A vízilabdázókkal és a cselgáncsozókkal is dolgozó Haris Éva étrendjét kezdtem el követni, és a mai napig is eszerint étkezem. Magamon is érzem, hogy gyorsabb lettem, de a kapuban ez nem olyan látványos, mintha mezőnyjátékos lennék” – folytatta Szemerey, majd kiemelte az MKC-nál végzett kemény erőnléti edzéseket is.

Óváron az elején megkaptam, hogy többet kell ennem, ami elengedhetetlen is volt a sok erőnléti edzés mellett. A klubomban folyamatosak a mérések, és rendszeresen kapunk plusz feladatokat, amelyeket heti kétszer-háromszor kötelező elvégeznünk. A Győr legyőzése után biztos jól esett volna mindenkinek ünnepelni, de másnap már edzésünk volt. A fizikai állapotunk is nagyban hozzájárult az őszi jó eredményekhez.”

Az olimpia nagy motivációt jelent a számára (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Az olimpia nagy motivációt jelent a számára (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Extra motivációként pedig ott lebeghet előtte a válogatottság és az olimpiai szereplés kiharcolásának esélye.

Minden sportolónak a legnagyobb vágya, hogy kijusson az olimpiára, nekem is óriási motivációt ad – jelentette ki. – Régebben volt egy kisebb betegségem, amely visszavetett, ám a váltásnak köszönhetően magam mögött hagytam. Most tényleg boldog vagyok, minden kerek körülöttem! Ezért is remélem, hogy a világbajnokság igazán jól fog sikerülni nekünk. A csapat nagyon együtt van, nem teherként éljük meg, hogy már két hete össze vagyunk zárva.”

Előzetesen az egyik legnagyobb harc éppen kapusposzton lett volna a csapatba kerülésért, azonban Szikora Melinda és Janurik Kinga is kiesett sérülés miatt. Ezzel kapcsolatban Szemerey elmondta, mindketten megérdemelték volna, hogy itt legyenek, rengeteg dolgozott érte mind az öt, a bő keretben szereplő kapus.

Sokan nem is tudják elképzelni, mennyi munkát kell beletennünk azért, hogy a szövetségi kapitány felfigyeljen ránk és meghívót kapjunk. Remélem, a lányok minél hamarabb felépülnek, és egy egészséges versenyben fog eldőlni, ki kerül be a poszton. A verseny mindegyikünkből még többet hozhat ki. Blanival jól kiegészítjük egymást, és Anna is rendkívül pozitív kisugárzású, fiatal játékos. Tatai Péter személyét szintén fontos kiemelni, megkönnyíti a munkánkat, hogy sokat kommunikál velünk.”

A vb igazán majd hétfőn kezdődik a mieink számára, a Montenegró elleni „csoportdöntő” pedig a középdöntőbe továbbvitt pontok mellett már a nyolc közé jutásért (és ezzel együtt az olimpiai selejtezős helyért) vívott harc szempontjából is kulcsfontosságú lesz.

Pikáns meccsre készülünk, tudjuk, hogy a montenegrói játékosokat nagyon viszi a vérük. Kemény összecsapásra számítunk, nem szabad hagynunk, hogy lepofozzanak minket, fel kell vennünk nekünk is a kesztyűt agresszivitásban, ezzel fogjuk tudni megállítani őket. Ha ez sikerülni fog, nem lehet probléma!”

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
CSOPORTKÖR

A B-CSOPORT (Helsingborg) PROGRAMJA
11.30. 18.00 Montenegró–Kamerun 25–11
11.30. 20.30 MAGYARORSZÁG–Paraguay
35–12
12.02. 18.00 Paraguay–Montenegró 26–41
12.02. 20.30 MAGYARORSZÁG–Kamerun 39–20
12.04. 18.00 Kamerun–Paraguay
12.04. 20.30 Montenegró–MAGYARORSZÁG
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 2 2 74–32 +42 4
2. Montenegró 2 2 66–37 +29 4
3. Kamerun 2 2 31–64 –33 0
4. Paraguay2238–76–380

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI KERETE
Kapusok:
Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Bukovszky Anna (Praktiker-Vác), Szemerey Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC)
Jobbszélsők:
Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikolett (Buzau – Románia)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs Handball), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (Debrecen)
Beállók: Bordás Réka (FTC), Füzi-Tóvizi Petra (Debrecen), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (Dánia, Norvégia, Svédország, november 29.–december 17.)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport, Göteborg:
Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B-csoport, Helsingborg:Montenegró, Paraguay, Kamerun,MAGYARORSZÁG
C-csoport, Stavanger:Norvégia, Ausztria, Grönland,Dél-Korea
D-csoport, Stavanger:
Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E-csoport, Herning:Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F-csoport, Herning:Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G-csoport, Frederikshavn:Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H-csoport, Frederikshavn:Hollandia, Kongó, Argentína. Csehország

A TOVÁBBI PROGRAM
KÖZÉPDÖNTŐ

I. csoport, Göteborg (A-B-ág): december 7., 9., 11.
II. csoport, Trondheim (C-D-ág): december 6., 8., 10.
III. csoport, Herning (E-F-ág): december 7., 9., 11.
IV. csoport, Fredrikshavn (G-H-ág): december 6., 8., 10.

Negyeddöntők (Trondheim, Herning):december 12., 13.
Elődöntők, helyosztók (Herning):december 15.
Döntő, helyosztók (Herning):december 17.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik