Felébredni a sokkból – Nagy Péter jegyzete

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.02.16. 00:05

Miközben a magyar férfi kézilabda-válogatottnak a januári, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon ezüstérmet jósoló dán szakíró, Rasmus Boysen arról elmélkedett legutóbb, hogy vajon szükség van-e 16 csapatra a férfi Bajnokok Ligájában, a magyar szempontból 15. helyezéssel záruló Eb-szereplést követően Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke a sikertelenség egyik okaként éppen arról beszélt, hogy két stabil BL-résztvevőnk, a Pick Szeged és a Telekom Veszprém a hazai porondon nincs versenyhelyzetre késztetve, tehát lényegében nemzeti együttesünk érdeke is, hogy mindkettő minél több, minél keményebb nemzetközi mérkőzést játsszon – minél több magyarral a soraikban.

Két és fél héttel a rendezés szempontjából sikeres kontinensviadalt követően folytatódik a kézilabdázás európai elitsorozata a férfiaknál, a földrész szövetsége pedig rögtön elő is állt a szokásos év eleji erősorrendjével. Az EHF újságírói által készített listán a veszprémiek a negyedik, a szegediek a kilencedik helyre kerültek. Az indoklás meglehetősen érdekes, hiszen a bakonyiak esetében éppen azt fejtegetik, hogy a gárda képes lesz-e meglovagolni az Európa-bajnokság alatt és azóta hazánkban uralkodó kézilabdalázat (?), míg a Tisza-partiaknál az lesz a legfontosabb, hogy a kontinenstorna okozta sokkból felrázzák valahogy a játékosaikat.

Jól emlékszem, amikor David Davis, a veszprémiek tavaly nyáron menesztett, az északmacedón Vardar jelenlegi spanyol vezetőedzője egyszer zokon vette, amikor az ehhez hasonló erősorrendekről kérdeztük, mondván, totális hülyeség, és olyanok készítik, akik lehet, hogy nem is láttak még életükben kézilabdát... Most kicsit egyetértek vele.

Nemigen látom az összefüggést, hogy a koronavírus-járvány által meglehetősen befolyásolt januári Eb-nek milyen vetülete van a klubcsapatokra, főleg a magyarokéra. Tény, hogy a Veszprémnek több játékosa szerepelt a záró hétvégén (Rodrigo Corrales, Rasmus Lauge és Jorge Maqueda révén három játékos érmet is nyert), de ettől se jobb, se rosszabb csapat nem lett a december óta tartó BL-pauza során, ahogy a szegediek sem mentek keresztül minőségromláson azért, mert több kézilabdázójuk nem ért el hangzatos sikereket az elmúlt hónapban.

A csoportkör március eleji zárásáig hátralévő négy fordulóban a Szeged és a Veszprém is jó eséllyel pályázik arra, hogy kiharcolja az egyből negyeddöntőt érő első két hely valamelyikét a nyolcasában, így a magunk részéről meg vagyunk győződve arról, hogy az európai férfi klubtavasz magyar szempontból sokkal több örömre ad majd okot, ellentétben az Eb-vel.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik