Női kézi Eb: későn jött a román feltámadás, holland bronzérem

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.16. 15:33
null
Hollandia szerezte meg a bronzérmet (Fotó: AFP)
Hollandia szerezte meg a bronzérmet a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokságon, miután a harmadik helyért rendezett mérkőzésen négy góllal legyőzte Romániát. Ambros Martín együttese Cristina Neagu hiányában sokáig szenvedett támadásban, a második félidőben már nyolcgólos hátrányban is volt, a hajrára mégis visszajött, és ha ekkor kicsit pontosabb, még az egyenlítéshez is közel kerülhetett volna. 

Furcsa volt, hogy ezúttal nem láttuk bemelegíteni a két csapatot a pályán a kezdés előtt, ezt máshol tették meg, ugyanis fiatal zenészek foglalták el a helyüket. A Montbéliard-ban és Nancyban is látott koreográfia szerint először a norvég zeneszerző, Edvard Grieg Peer Gynt darabjából a „Hegyi király csarnokában” című klasszikus részt adták elő, amely a kontinenstorna egyik hivatalos zenéje is, majd jött az elmaradhatatlan Örömóda.

Mindkét csapatnak ez volt nyolc nap alatt az ötödik meccse, jól mutatta a sorozatterhelés nyomait, hogy míg az egyik kapu mögött az ellenünk megsérülő Cristina Neagu ült felpolcolt lábbal, addig a túloldalon az elődöntőben kidőlő Jessy Kramer és Martine Smeets figyelte kívülről a mérkőzést. Utóbbi helyén a döntő előtt mozgósított Inger Smits játszott a hollandoknál a bal szélen, pedig neki eredetileg a balátlövő a posztja. De ez már egy ilyen Eb a narancssárga mezeseknek, hogy mást ne mondjunk, beállóban rutinos játékos hiányában szinte végig kényszermegoldást kellett alkalmaznia Helle Thomsennek.

A középdöntőben a hollandok nyertek öttel, és ezúttal is hamar egyértelművé vált, hogy nekik áll a zászló. Támadásban látványosan szenvedtek a sok technikai hibát is vétő románok, Ambros Martínnak négygólos hátrányban kellett időt kérnie. Tess Wester 47 százalékkal védett a holland kapuban az első félidőben, ő is nagyban hozzájárult a románok gyengélkedéséhez. Amikor nagy nehezen sikerült begyötörnie egy gólt a románoknak, gyors középkezdésből általában akkor is érkezett a holland válasz. Lois Abbingh mellett Estavana Polman járt az élen a gólszerzésben.

A szünetig hétgólos előnyre tettek szert a hollandok, majd a második félidőben nyolccal is vezettek (a 45. percben 21–13-ra), ekkor kevesen gondolták volna, hogy még van visszaút a románoknak. A kapitány Valentina Ardean-Elisei vette hátára a románokat, szélső létére átlövésből és betörésből is gólt szerzett, míg a kapuban a siófoki Denisa Dedu kapta el a fonalat. Thomsennek vissza kellett küldenie Nycke Grootot és a meccs legjobbjának megválasztott Abbinghot is, ugyanis a románok szívós küzdelemben visszajöttek három gólra (19–22). Többször támadhattak a közte kettőért is, de rendre belehibáztak, így végül Hollandiáé lett a bronzérem (20–24).

A hollandoknál a 33 éves irányító, Maura Wisser utolsó válogatott meccsét játszotta.

Így ünnepeltek a hollandok

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
BRONZMÉRKŐZÉS
Románia–Hollandia 20–24 (8–15)
Ld: Ardean-Elisei 6, ill. Polman 7, Groot 5

DÖNTŐ
Oroszország–Franciaország 21–24 (12–13)

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország
2. Oroszország
3. Hollandia
4. Románia
5. Norvégia
6. Svédország
7. MAGYARORSZÁG
8. Dánia
9. Montenegró
10. Németország
11. Szerbia
12. Spanyolország
13. Szlovénia
14. Lengyelország
15. Csehország
16. Horvátország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik