H. Á. 2022.01.24 22:53 Frissítve: 2022.02.08 13:43

Kerékpár: busznak ütközött, meg kell műteni Egan Bernalt

Az olasz országúti kerékpáros-körverseny, a Giro d'Italia címvédője, a kolumbiai Egan Bernal hazájában edzés közben egy menetrend szerinti, álló, az útra belógó busznak ütközött. A 25 éves kerékpárost a balesetet követően egy bogotái kórházba szállították, csapata szerint állapota stabil és folyamatosan eszméleténél volt, ugyanakkor képviselője arról számolt be, hogy a térdkalácsa, vagy a combcsontja is eltörhetett az első gyors vizsgálatok alapján.

 

Bernal (balra a földön) és a busz behorpadt hátulja (Fotó: twitter.com/chasquidep)

A 2019-es Tour de France-on és a 2021-es Giro d'Italián is összetett győzelmet arató kolumbiai kiválóság helyi idő szerint hétfő reggel ütközött a forgalmi sávba belógva álló, menetrend szerinti busszal. A balesetről beszámoló cyclingnews szakportálon megjelent a közösségi médiában terjedő, egy, az ütközés után készült fotó, amelyen jól láthatóan behorpadt a busz hátulja, míg Bernal a földön fekszik a hátán. 

A sportolót egy bogotái kórházba szállították, s csapata, az Ineos Grenadiers közlése szerint Bernal folyamatosan eszméleténél volt a balesetet követően, állapota pedig stabil. Ezt támasztják alá egybehangzó kolumbiai sajtóértesülések is, amelyek arról szólnak, hogy Bernal állapota nem súlyos.

Hétfőn kora este aztán a kerékpáros képviselője, Xiomara Guerrero elmondta, az első gyors vizsgálatok alapján egyelőre nem lehet kizárni, hogy Bernal térdkalácsa és/vagy combcsontja tört el a balesetben.

Mindenesetre ha a kerékpáros képviselőjének igaza van, és valóban eltörött Bernal térde vagy combcsontja, úgy legalábbis kérdéses, hogy ott lehet-e a február 10-én kezdődő Tour de la Provence rajtján, ahol korábbi tervei szerint az idei idényét kezdte volna, amelynek csúcsát számára a Tour de France-on való indulás jelenti.

FRISSÍTÉS, 22.30

Az első alaposabb vizsgálatok során kiderült, hogy a korábbi hírekkel ellentétben súlyosabb sérüléseket is elszenvedett Bernal: a klinika közleménye szerint „nyaki csigolya- és mellkasi trauma, mozgásszervi és az alsó végtagok traumája érte a sportolót. Az első vizsgálatok alapján a sérüléseit műteni kell, amire az elkövetkező órákban sort is kerítünk” – áll a 25 éves kerékpárost kezelő intézmény közleményében.

Közben a helyi rendőrség is megszólalt az ügyben: a testület szerint az út szélén lehúzódva álló buszt társai könnyedén kikerülték, de Bernal egyszerűen nem vette észre, így nekicsapódott a hátuljának.

Az első vizsgálatok eredményeinek tükrében gyakorlatilag kizárható, hogy Bernal ott legyen a február 10-i Tour de la Provence rajtján, sőt, jelenleg az is kérdéses, hogy a Tour de France-on elindulhat-e, bár a visszatérésének lehetséges időpontjáról csak később lehet érdemben beszélni.

2022.05.09 19:34:16

Kerékpár ŐRI B. PÉTER

ALAPVONAL. Az eufória, hogy itt lehetek, láthatom élőben a világ legjobb kerékpározóit, mindent felülírt. Mert különben nem nagyon érthető, mi a csuda jó abban, hogy ott állsz a tömegben, bizony lökdösődnöd is kell, néhány másodpercre látod a bringásokat, szinte semmit információd sincs, ez azonban egyáltalán nem érdekel, ott vagy, jó értelemben véve őrjöngsz, tapsolsz, kiabálsz.

2022.05.03 10:58:02

Kerékpár nemzetisport.hu

A Magyar körverseny történetének eddigi legerősebb mezőnye sorakozik rajthoz a május 11-én kezdődő ötnapos viadalon. (x)

2022.05.06 13:20:54

Kerékpár CS. M., R. P., GY. F.

A holland kerekes óriási hajrával ért fel elsőként a Visegrádi várhoz. Fetter a 112., Peák a 167. lett.

2022.05.05 23:44:25

Kerékpár THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A három nap többet adhat rólunk a világnak, mint száz oldal a bedekkerben.