Kerékpár: Valter tudja, hogy hibázott, de szuper versenyt futott

Vágólapra másolva!
2023.03.05. 12:32
null
Valter (balra) „benyúlása” nem sikerült, a portugál még megelőzte a célig (Fotó: Getty Images)
Mint eszámoltunk róla, az országúti kerékpáros magyar bajnok Valter Attila az ötödik helyen végzett a szombati Strade Bianchén, ami után még a verseny napján a közösségi médiában osztotta meg tapasztalatait a Jumbo-Vismánál futott első egynaposáról. Volt is miről mesélnie, a célba érve ugyanis több versenyzőtársa is arról beszélt, az ő hibája miatt nem sikerült elcsípni az 51 kilométerrel a vége előtt megszökő győztest, Tom Pidcockot.

Az INEOS-Grenadiers 23 éves kiválósága, Tom Pidcock ritkán látható bravúrt hajtott végre azzal, hogy 51 kilométerrel a verseny vége előtt megtámadta a főmezőnyt a Strade Bianchén, és a szökevények nyomába eredt, akiket utol is ért, majd 23 kilométerrel a vége előtt őket is leszakítva nagyszerű szökéssel nyerte meg a versenyt.

Valter Attila szinte végig az élbolyban tekerve az ötödik helyen ért célba az új csapatában, a Jumbo-Vismában teljesített első egynapos viadalán – végig aktív volt, sok akcióban vett részt, csapattársával Tiesj Benoottal ellentétben. Igaz, a célba érkezés után például a hatodikként záró szlovén Matej Mohoric arról beszélt, hogy éppen Valter folyamatos támadásai miatt nem sikerült megfogni Pidcockot, s később a magyar bringás is elismerte, amit Benoot is mondott: hibáztak, mert nem volt jó közöttük a kommunikáció.

„Az utolsó hatvan kilométerig viszonylag eseménytelenül telt a nap, azon kívül, hogy egy kicsit közelebbről megnéztem a hetedik szektor melletti árkot. De szerencsére csak egy rövid kitérő volt. Az igazi menés Pidcock támadásával kezdődött, ahol még elég népes volt a mezőny, talán itt követtem el az első hibám, hogy nem mentem utána egyből. Meg kell szokjam, hogy ez nem az a mez, amiben utazhatsz a mezőnyben, cselekedni kell, amikor történés van. Igyekeztem a következő meredeken ellépni és felugrani a kis élbolyra, ami részben sikerült is. Bettiolt utolértem, majd ketten üldöztünk egy rövid ideig, de egy vízmosásba leesett a láncom, így újra a „főmezőnyben” voltam” – írta közösségi oldalán Valter a futam estéjén, s kitért arra, hogy amikor már csak hatan üldözték Pidcockot, akkor is hibázott – ő és Benoot is, mert nem kommunikáltak egymás között megfelelően, így végül elmaradt a Jumbo győzelme.

„A legjobb hat között voltunk már és még mindig ketten a csapatból! Tiesj teljesen más ütemben versenyzett, mint én, sokkal okosabban és taktikusabban támadott, míg én a felfelékben bíztam. Hibáztunk, mert nem ismerjük még egymás versenyzési stílusát, az utolsó percek hevében pedig már nem tudtuk megfelelően lekommunikálni ezt. Azért hívhatjuk ezt hibának, mert a világ legjobb csapatában versenyzünk és bennünk volt a győzelem!” – írta Valter.

Ahogy egyébként a tavalyi Strade Bianchén – ahol Valter negyedik lett –, úgy az idei kiírás során sem volt látható, hogy az utolsó kilométeren, vagyis a hajrá végén mi történt Valterék csoportjával, mivel a közvetítő Eurosport a célban lihegve ünneplő Pidcockot mutatta, amíg a többiek a helyezésekért hajráztak a 14-16 százalékos emelkedőn… Szerencsére egy, a Twitterre feltöltött nézői videóból kiderült: az utolsó nagy emelkedő alján Valter indított újabb támadást, ám hamar jött a kontratámadás Benootéktól, majd – s ez már látszott a tv-közvetítésben – a végén még a portugál Rui Costa is lehajrázta a célvonal előtt a magyar bajnoki trikót viselő Valtert, aki így az ötödik helyen zárt.


ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
STRADE BIANCHE (Siena–Siena, 184 km)

1. Tom Pidcock (brit, INEOS Grenadiers) 4:31:41 óra
2. Valentin Madouas (francia, Groupama FDJ) +20 mp hátrány
3. Tiesj Benoot (belga, Jumbo-Visma) +22 mp h.
4. Rui Costa (portugál, Intermarché-Wanty) +23 mp h.
5. Valter Attila (Jumbo-Visma) +23 mp h.

74. Fetter Erik (EOLO-Kométa) +9:26 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik