POZSONYI SZILÁRD
2023.08.22 23:51 Frissítve: 2023.08.23 22:40

Őrségváltás előtt – Pozsonyi Szilárd jegyzete

 

Csak két nemzet mondhatja el magáról, hogy a legutóbbi kilenc olimpia valamelyikén aranyérmet szerzett a női kajak négyese, Németország és Magyarország. Ha azt is hozzátesszük, hogy eddig összesen tíz alkalommal szerepelt a kategória az ötkarikás műsorban, még inkább megsüvegelendő. Ha pedig azt is, hogy a tizedik alkalom az 1984-es Los Angeles-i játékok volt, amelyet politikai okokból hazánk és Kelet-Németország is bojkottált, bámulatos teljesítmény.

 
Csipes Tamara szerint a lehető legjobb négyes állt össze

Sajnos az egymás elleni örökmérleg nem nekünk kedvez, bár az egyenlítésért emberfeletti sorozatban van a mindenkori magyar női négyes, Londonban, Rióban és Tokióban is a dobogó felső fokára állhatott, így már csak egy diadallal marad el a németektől.

A két ország a világbajnokságokon sem szerénykedett, mi például csaknem negyven éven keresztül minden egyes vb-ről éremmel tértünk haza – 1983-ig kell visszamenni az időben, hogy „magyarmentes” pódiumot lássunk. Egészen 2022-ig, ekkor ugyanis a Japánban aranyérmes négyes tagjai egytől egyig kihagyták a versenyszezont, így a mieink Fojt Sára, Pupp Noémi, Kőhalmi Emese, Gazsó Alida Dóra felállásban vágtak bele a halifaxi vébébe.

Hatodikok lettek.

Mielőtt azonban bárki egy legyintéssel úgy döntene, hogy az aranykornak vége, tisztázzuk: az említett versenyzők egyező sorrendben 19, 25, 21 és 23 évesek – azaz egyedül Pupp nem indulhatna a korosztályos (!) világbajnokságon. Nem mellesleg Gazsó és Kőhalmi egyaránt kétszeres felnőttvébégyőztes... Az eredmény drasztikus visszaesése csupán természetes velejárója, hogy nem egy-két beülőben kellett változtatni, hanem négy klasszis helyére jelöltek ki négy feltörekvő tehetséget. Tanulniuk kell. Ráadásul Kozák Danuta, Csipes Tamara és Hadvina Dóra a legutóbbi olimpiai bajnok formációból továbbra is aktív.

Idén Duisburgban egyedül a válogatóversenyek előtt megbetegedő Kőhalmi nem állhat rajthoz az új generációból, a többieknek egyaránt olimpiai számban szavazott bizalmat a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba – Fojt és Pupp K–2 500 méteren, Gazsó egy másik ígéretes fiatallal, a húszévesen felnőtt Európa-bajnok Rendessy Eszterrel és két „veteránnal”, Csipessel és Hadvinával négyesezik 500-on. Ez az összeállítás sokkal jobban tükrözi majd, hogy hosszú távon mire lehetnek képesek az ifjak, akik előtt irigylésre méltó lehetőség nyílt testközelből megtanulni a klasszisoktól, mitől lesz a magyar négyes „a” magyar négyes.

Persze nem lesz mindenkiből Kozák Danuta vagy Kovács Katalin, varázsütésre semmiképp, de jó kezekben vannak a magyar lapátok. Ugyanakkor beszéljenek helyettem inkább a következő napok eseményei a világbajnokságon.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.08.25 23:49:54

Kajak-kenu nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Egy kivételével mindenkit megelőztek, az ezüst örömteli bravúrnak számít.

2023.08.22 23:51:58

Kajak-kenu nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY.Jó kezekbe kerültek a magyar lapátok a női kajak négyesnél.

2023.05.10 20:29:27

Kajak-kenu nemzetisport.hu

A szegedi világkupán 59 ország versenyzői szállnak vízre.

2023.05.06 16:36:02

Kajak-kenu nemzetisport.hu

A királyszámban az olimpiai, világbajnoki címvédő Kopasz Bálint mégsem állt rajthoz.