I. SZ., MTI 2021.06.04 14:45 Frissítve: 2021.06.04 16:24

Kajak-kenu Eb: a Csipes, Medveczky páros és Kopasz aranyérmes

A Csipes Tamara, Medveczky Erika kajak kettes 1000 méteren, Kopasz Bálint kajak egyes 500 méteren szerzett aranyérmet a poznani kajak-kenu Európa-bajnokság pénteki versenynapján.

Eb-t nyert a Csipes Tamara (kékben), Medveczky Erika páros Poznanban (Fotó: Földi Imre)

A kora délutáni finálés blokk rögtön egy fölényes magyar sikerrel indult. Csipes Tamara és Medveczky Erika rajt–cél győzelmet aratott a kajak kettesek 1000 méteres számában úgy, hogy gyakorlatilag leiskolázták a mezőnyt. A honvédos egység már az elején elhúzott hét riválisától, 500 méterhez tisztán elsőként érkezett, majd a táv második felében elképesztő, több mint háromhajós előnyt dolgozott ki magának. A fölényét jól mutatja, hogy a másodikként célba érő spanyol duó több mint öt másodperccel gyengébb időt evezett.

„Nálunk az olimpiai A-keretes versenyzőknek egy ilyen ezer métert kisujjból ki kell rázni. Jó pálya volt, bár zavart, hogy megint oldalszél van, úgy tűnik, ez egy ilyen év. Emiatt technikailag nem esett jól, de egyébként jó pálya volt” – értékelt az M4 Sportnak nyilatkozva az olimpiai bajnok Csipes Tamara.

A folytatásban a Noé Bálint, Gál Péter, Dombvári Bence, Kulifai Tamás összeállítású kajak négyes másodikként zárt a fehéroroszok mögött. A végső győztes a rajttól az élen haladt, csak a magyar és a orosz egység tudott vele lépést tartani, s bár a hajrához közeledve rövid ideig úgy tűnt, Dombváriék támadást indítanak az aranyért, a fehéroroszok visszaverték ezt, és végül magabiztosan diadalmaskodtak. A magyarok tisztán másodikként értek a célba az oroszok előtt.

„Ez egy új formáció, konkrétan egyszer tudtunk eddig összeülni, ehhez képest remek ez az eredmény” – mondta Kulifai.

„Ha technikailag nem is, de taktikailag szerintem kihoztuk ebből a pályából a 99 százalékot, és ez nem egy elveszített arany, hanem egy megnyert ezüst” – fogalmazott Dombvári.

A győriek 26 éves kenusa, a párosban Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes Balla Virág is nagyszerűen versenyzett 500 méter egyesben, de az ukrán Ludmila Luzannal nem tudta felvenni a küzdelmet. Utóbbi kenus óriási tempót diktált végig, és fölényes győzelmet aratott. Balla végig a fehérorosz Alena Nazdrovával vívott nagy csatát az ezüstért, és végül – 13 ezredmásodperces különbséggel – sikerült is ezt megkaparintania.

„Természetesen jobban örülök, mintha bronz lett volna a vége, a célban úgy éreztem, harmadik vagyok. Világversenyen talán négy éve versenyeztem legutóbb ebben a számban, nagyon elszoktam már tőle. A páros szempontjából hasznos, hogy ki tudtam próbálni a rajtgépet, ami teljesen más, mint amit otthon megszoktunk, és a szelet is sikerült letesztelnem” – nyilatkozott Balla.

Ugyancsak fél kilométeren a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenu kettes a visszalőtt első rajt után négy-öt riválisával végig harcban volt a dobogóért, de a rendkívül szoros befutó után végül negyedik lett az orosz-német-ukrán trió mögött.

Az utolsó pénteki döntő, a férfi kajak egyesek futama is magyar éremesélyt kínált, s Kopasz Bálint élt is ezzel. A Győri Graboplast VSE 23 éves sportolója látszólag könnyedén lapátolva már féltávnál biztosan vezetett, a hajrában pedig még tovább növelte előnyét. Az ellenfelek végig csak a hátát nézhették, magabiztos győzelme jó előjel a szombati, 1000 méteres döntő előtt.

A többi finálét szombaton és vasárnap rendezik.

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.

2021.09.19 08:24:44

Kajak-kenu V. Á.

Csipes mellett a Hajdu, Fekete páros, a női kenu négyes, valamint a női kajak négyes is ezüstérmes lett • Aranyérmes a kajak kettes vegyes páros.

2021.09.06 23:05:42

Kajak-kenu CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ez a vérre menő rivalizálás a legnagyobb román-magyar sportbarátságot szülte. A legendás Wichmann Tamás, Ivan Patzaichin duettet, olyan kapcsolatot, amelynek hőfoka az aktív pályafutás befejezése után sem csökkent.

2021.08.27 19:56:55

Kajak-kenu CS. B.

Bodonyi Dóra kihagyja a versenyt, s a kvartettben Gazsó Alida Dóra fogja helyettesíteni.