Nem borult a papírforma, tucatnyi gólt ütve elődöntős az amerikai válogatott

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2022.09.01. 15:53
null
Huszák Alexandra (18) (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid).
A magyar női jégkorong-válogatott a Dániában zajló elit-világbajnokság negyeddöntőjében 12–1-es vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól. A mieink szombaton az 5–8. helyért zajló rájátszásban folytatják.

JÉGKORONG
NŐI ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
EGYESÜLT ÁLLAMOK–MAGYARORSZÁG 12–1
(1–0, 9–0, 2–1)
Herning, KVIK Aréna, 923 néző. Vezette: Tijana Haack (német), Samantha Hiller (amerikai) – Marie-Pierre Jalbert (kanadai), Justine Todd (kanadai)
EGYESÜLT ÁLLAMOK:
Hensley (Frankel) – Stecklin 1, Harvey (3) / Keller (1), Harmon / Barnes (1), Dunne 1(2) / Guilday (1) – Brandt 1 (2), KNIGHT 1 (1), BILKA 3 (2) / Carpenter (1), HEISE 3 (1), KESSEL (5) / Eden, Pannek 1, Coyne (2) / Zumwinkle, Scamurra, Compher / Roque 1 (1). Szövetségi kapitány: John Wroblewski
MAGYARORSZÁG:
Németh A. – Németh B., Odnoga / Kiss-Simon, Mayer / Baker, Knee (1) / Márton A. – Gasparics, HUSZÁK(1), Seregély / Dabasi, METZLER 1, Jókai-Szilágyi K. / Szamosfalvi, Horváth I., Rónai / Strobl, Pázmándi. Szövetségi kapitány: Pat Cortina
Gól: Heise (01:36 – Dunne, Kessel), Heise (21.25: Kessel, Dunne), Bilka (22:09 – Brandt), Pannek (24:02 – Kessel, Coyne), Roque (25:20 – Kessel, Coyne – emberelőny), Dunne (30:14 – Barnes, Heise), Bilka (32:39 – Knight, Harvey), Stecklin (35:17 – Kessel, Harvey), Harvey (35:49 – Bilka, Knight), Heise (38.00 – Carpenter, Roque), Knight (43:00 – Bilka, Brandt), Bilka (54:42 – Keller, Guilday), ill. Metzler (52:51 – Huszák, Knee – ee.)
Kapura lövések:
69–10.
Gól – emberelőnyből:
2/1, ill. 3/1
Kiállítások: 6 ill. 4 perc

MESTERMÉRLEG
Pat Cortina: – A mérkőzésre egyben kell tekintenünk, de az első és a harmadik harmadban nyújtott teljesítményünkkel elégedett vagyok. A csapatra inkább igaz, hogy harcolt, minthogy játszott. A második játékrészben alig tudtunk kijönni a saját harmadunkból, és ez meg is látszik az eredményen. Idő kérdése volt, hogy elkezdjenek bemenni az amerikai lövések, hiszen az első harmadban is szinte végig az ellenfél támadott. Hiába alakult így a találkozó, igyekeztünk élvezni, és mindenképp pozitívum, hogy sokat tudunk majd tanulni ebből a meccsből. Jó irányba halad a csapat, de nagyon hosszú út áll még előttünk.

ÖSSZEFOGLALÓ

„Tudtuk, hogy a magyarok keményen küzdenek majd és fizikailag erőteljes hokit játszanak majd ellenünk, de azzal amit az első húsz percben mutattak, rendesen meg is leptek bennünket. Ettől függetlenül, vagy ennek ellenére, nekünk egyszerű a feladatunk: még jobban fel kell gyorsulnunk a folytatásban, hogy további gólokat szerezzünk” – fogalmazott a mérkőzés első harmadának egyetlen gólját szerző amerikai Taylor Heise az első 20 perc utáni szünetben.

Mi tagadás, igaza volt...

Az első harmadban remekül küzdő magyar válogatottat a második játékrészben felőrölte az amerikai, amelyik valóban sebességet váltott, s egymás után ütötte a gólokat, meg sem állva kilencig a harmadban, összesen pedig tízig. Heise mesterhármasig jutott, Hillary Knight pedig a női világbajnokságok történetében a valaha volt legtöbb pontot szerző játékos lett a találkozó 33. percében. A hetedik amerikai találatnál szerzett gólpasszával megelőzte a 86 világbajnoki pontig jutó kanadai legendát, Hayley Wickenheisert.

A záró felvonásban aztán ismét megnyugodtak a tengerentúliak, bár azért Knight két gólpassz után gólszerzőként is feliratkozott a meccs jegyzőkönyvébe, majd jött az est legszebb pillanata – legalábbis magyar szempontból mindenképpen. Az 53. percben ugyanis Jókai-Szilágyi Kinga lövése után a kipattanót Huszák Alexandra az amerikai kapuba lőtte, megszerezve a magyar női jégkorong-válogatott első világbajnoki negyeddöntős találatát – a 12–1-es végeredményt öt perccel a vége előtt a harmadik gólját szerző Hannah Bilka állította be. A találkozó után bő egy órával a nemzetközi szövetség hivatalos honlapján megjelent a találkozó hivatalos jegyzőkönyve, amelyben Huszák Alexandra helyett Metzler Reginának adták a magyar gólt – nehéz vitatkozni ezzel, ahogy az ellenkezőjével sem lehet nem egyetérteni...

Az Egyesült Államok a papírformának megfelelően bejutott az elődöntőbe, a mieink számára pedig még mindig nincs vége a világbajnokságnak: a folytatás szombaton következik az 5–8. helyért folyó rájátszásban – mint utóbb kiderült, a csehektől meglepetésre kikapó finnek ellen.

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet.

Vége a mérkőzésnek. Nem meglepetés, hogy az Egyesült Államok jutott a négy közé. A mieink legjobbja Metzler Regina lett! Az amerikaiaknál Bilka a legjobb. Külön elismerés jár Hillary Knightnak, aki a mai meccsen a 87. pontját szerezte világbajnokságon, s ezzel a női vb-k történetének legeredményesebb pontszerzője lett, megelőzve a 86 pontig jutó legendás Hayley Wickenheisert.

60. perc: A végén még egy magyar támadás-féle, de Dabasi nem jut lövéshez.

59. perc: Még egy Révész-védés a végén, Bilka lövését hatástalanította.

57. perc: Révész! Nagyszerű mozdulattal védi Heise középről leadott löketét. Aztán Carpenter lövését is bravúrral hárítja.

55. perc: Puff, ismét 11 közte. Bilka is mesterhármasig jut. Keller kiugratását vágja be a bal alsóba, 12–1.

54. perc: Hivatalosan Huszák a gólszerző.

53. perc: GÓÓÓÓÓL! Metzler, vagy Huszák?! Jókai-Szilágyi lőtt balról a palánktól, a kipattanó Metzler elé kerül, aki kapura fordul, majd érkezik Huszák is, és szinte egyszerre lőnek, a pakk pedig a kapuvas mellett be is csúszik a kapuba! 11–1!


53. perc: Révész szép védéssel mutatkozik be, Zumwinkle korongszerzése után Compher lövését fogja a lepkéssel.

52. perc: Mi is kapust cserélünk, Révész Zsuzsa váltja Németh Anikót, aki kereken 50 védést mutatott be.

52. perc: Emberelőnybe kerültünk, az öt gólpasszig jutó Amanda Kesselt zavarják ki.

50. perc: Most Zumwinkle lövését tornázza oldalra Németh Anikó.

49. perc: Barnes lövését spárgázva hárította Németh.

48. perc: Odnoga tört kapura jobbról szép cselekkel, de lövésre már nem maradt érkezése, felborították a védők.

46. perc: Harvey próbálkozott középről, Németh Anikó védett.

45. perc: Amíg el nem felejtjük: az amerikaiak kapust cseréltek, Frankel véd a folytatásban, neki ez a világbajnoki bemutatkozása.

43. perc: Bilka lövése megpattan egy védőn, majd Hillary Knight elé kerül a pakk, miután Bilka már a kapu mögül készíti vissza neki, s kapásból be is bombázza a jobb alsóba. 11–0.

41. perc: Folytatjuk, és elhozzuk a korongot.

A középső felvonásban 32 lövés ment Németh Anikó kapujára, 7 Hensleyére.

40. perc: Mondjuk, hogy kijött a két csapat közötti különbség a második 20 percben...

39. perc: Ott a tizedik. Heisi mesterhármast szerzett. Gyors ellenakció, 2 az 1 ellen, ki is használja, Németh Anikó kiszolgáltatott volt, esélye sem volt a védésre.10–0.

36. perc: Harveynak még nem volt gólja – eddig... Knight teszi vissza neki a pakkot a kékre, lő is, a korong megpattan, így becsapja Németh Anikót, s a kapuba hull...9–0.

36. perc: Stecklin is feliratkozik a gólszerzők közé. Jaj, szegény Németh Anikó... csúnyán bevéd egy távoli lövést.

35. perc: Németh! Coyne lő balról a palánk mellől, Anikó lepkéssel hárít.

33. perc: Bilka is meglövi a második gólját... Knight teszi neki vissza a korongot, aztán jól takarja Németh Anikó kilátását, így könnyen lő a kapu jobb oldalába, 7–0.

32. perc: Harvey próbálkozott kétszer is, de Németh a helyén volt.

31. perc: Meg is büntetik... Dunne középről a kékről lő, Zumwinkle beleteszi az ütőjét, ezzel Némethet megzavarja, 6–0. A gólt végül Dunne-nak adják.

31. perc: Jó két perc volt, de nem sikerült a szépítés, kiegészültek az amerikaiak.

30. perc: Knee, aztán Baker lövését is blokkolják az amerikaiak...

30. perc: Megint Mayer, de most passzol, Hansley pedig ráül a pakkra Jókai-Szilágyi lövése után.

29. perc: Jókai-Szilágyi löketét kapja le a lepkéssel Hansley, aztán Mayer lövését is hárítja.

29. perc: Öt a három ellen támadhatunk! Gasparicsot viszi földre Pannek két percért.

28.perc: Gasparics lövését tolta oldalra Hansley, aztán Odnoga kísérletezik a kékről, ez meg a lepkésben tér nyugovóra.

28. perc: Emberelőnybe kerültünk! Scamurrát küldik ki gáncsolás miatt. Szamosfalvit borította fel.

26. perc: Nem kellett két percet tölteni a padon Kiss-Simonnak. Kessel keresztpassza után Roque közelről kapásból lő, 5–0.

25. perc: Kiss-Simont küldik ki két percre magas botért.

25. perc: Ez még gyorsabb... Remekül végigjátszott figura végén Pannek közelről pattintja be a negyedik amerikai gólt. 4–0.

23. perc: Ez gyors volt... Barnes távoli lövése után a kapu mögül visszapattanó korongot Brandt teszi vissza Bilkának, ő meg nem hibázik közelről. 3–0

22. perc: Heise második gólját szerzi.. Kessel passza után a jobb oldali bedobó ponttól bombáz védhetetlenül a rövid felsőbe, 2–0.

21. perc: Az amerikaiaké a pakk a bedobás után, Németh pedig 15 másodperc után véd is egyet.

Az első harmadban a kapura lövések számát tekintve óriási az amerikai fölény: 18–1.

20. perc: Egészen kiválóan teljesít a magyar válogatott eddig, az amerikaiak mindössze egyetlen gólt szereztek az első harmadban..

19. perc: GASPARICS!!! Remekül csípte el Barnes passzát a támadóharmadban, de lövését Hensley kapus védeni tudta.

18. perc: Odnoga előzte meg a kapunk mögött szerelte Brandtot szépen.

17. perc: Mayer szorítja palánkra Dunne-t a kapu mögött, majd Szamosfalvi indulhatna meg, de miután betört a támadóba, szerelik.

16. perc: Baker! Óriási blokkot mutat be Carpenter lövését követően.

15. perc: Zumwinkle passza után Barnes lövése zúg a bal alsó sarok mellé.

15. perc: Ezúttal Keller távoli lövését fogta Németh kapus. Eddig egészen remekül védekezik válogatottunk.

14. perc: Harvey magas lövését fogja a lepkéssel Németh Anikó.

12. perc: Pannek kapott egy jó visszajátszást az alapvonalról, kapásból lőtt is, Németh védett.

10. perc: Közben sikerült kivédekezni a hátrányt, egyetlen amerikai lövést jegyezhettünk fel, Németh fogta a Stecklin lövése után megpattanó pakkot.

Ismerős a Kessel név? Nem véletlenül, az amerikai szélső Amadna Kessel bátyja Phil a 2006-os NHL-srafton ötödikként kelt el, a Pittsburgh Penguinsszel kétszeres NHL-bajnok, a 2014-es téli olimpiai torna legjobb csatára.

8. perc: Kessel lövése csúszott mellé, és közben emberhátrányba kerülünk. Kiss-Simon volt szabálytalan.

7. perc: A mieink egyelőre nem nagyon tudnak kijönni a saját harmadukból, cserélni sem nagyon tudunk. Közben Eden, majd Harmon is lő, Németh véd mindkétszer.

6.perc: Harmon lövése Szamosfalvi lábáról vágódik fölé.

6. perc: Dabasi emelte be a korongot balról a harmadba, Hensleynek kellett oldalra tolnia.

5. perc: Újabb amerikai lövés, kijön Némethről, a koronggal Gasparics iramodna meg, de elakad a Haack játékvezetőben.

4. perc: Eden lövése megpattant, de Németh így is védeni tudta.

2. perc: Az első amerikai lövés be is akadt. Knight szerzett korongot a semleges zónában, majd Heisének játszotta, aki bement a támadóba, és középről ki is lőtte a kapu jobb oldalát, 1–0.

1. perc: Elhoztuk a korongot.

A mieink keretéből kimaradó három játékos – a két sérült mellett a harmadik számú kapus Bogáti Bianka sem öltözött be – meze kint van a kispad fölött kifeszítve.

A mieink fehérben, az amerikaiak sötétkékben játszanak majd.

A bemelegítéssel már végeztek a felek – mondjuk az amerikaiak nem is tolták túl a dolgot, jó 7-8 perccel a rendelkezésre álló idő vége előtt bevonultak az öltözőbe...

A magyar válogatottból Kreisz Emma és Hayley Williams sérülés miatt maradt ki. Előbbinek a térdével, utóbbinak a lábfejével van problémája.

ELŐZMÉNYEK

Az esélytelenek nyugalmával korcsolyázhat ki a jégre a magyar női jégkorong-válogatott az Egyesült Államok ellen, – ne legyenek illúzióink, a magyar lányok is tisztában vannak vele, hogy nem ők az esélyesek. Ezt alátámasztandó egy tény: a Egyesült Államok női válogatottja még soha nem veszített el rájátszásbeli meccset a világbajnokságon – leszámítva persze a finálét.Az esélytelenek nyugalmával korcsolyázhat ki a jégre a magyar női jégkorong-válogatott csütörtök délután négykor, ugyanis ellenfele a – Kanadával holtversenyben – a világranglista élén álló Egyesült Államok lesz. A tengerentúliak hibátlanul nyerték meg csoportjukat a vb-n, így a B-csoport harmadik helyezettje, Magyarország lesz az ellenfelük a negyeddöntőben.

Már önmagában szenzációs az a tény, ami hétfőn biztossá vált, hogy bennmarad a magyar válogatott az elitben, de némi német segítséggel kedden tovább íródott a sportág női szakágának történelme. A kedd esti mérkőzésen az órán 59:59 állt, és Németország megszerezte azt a gólt Dánia ellen, amely neki a bennmaradást, nekünk pedig a továbbjutást jelentette. A magyar csapat természetesen a helyszínen szurkolta végig a riválisok találkozóját, és egy emberként ugrott talpra a végletekig kiélezett párharc utolsó pillanatában esett gólnál.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik