Kilencedszer hazai jégen! Szerencsét hoz-e a 13-as rendezés?

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2013.04.08. 17:13
null
Két éve szomorúan ünnepelhetett a sportaréna (Fotók: NS-archív)
Immár kilencedszer játszik hazai jégen a magyar jégkorong-válogatott világeseményen, ezúttal a Papp László Budapest Sportaréna ad otthon a divíziós 1/A-s világbajnokságnak, amely lényegében a sportági másodosztály küzdelmeinek felel meg. Cseppet sem túlzás kijelenteni: az április 14-én rajtoló eseményhez egyik korábbi sem ér fel, tekintve, hogy az elmúlt évben átszervezésre került a lebonyolítás. Így hat hasonló erejű válogatott ütközik meg egymással. Nincsenek előre leosztott lapok, valóban öt ki-ki meccs vár a résztvevőkre. Köztük a rendező magyar együttesre, amely ha nem is számít abszolút favoritnak a feljutást illetően, nem eleve esélytelenül bocsátkozik csatába!

Két évvel ezelőtt készített összeállításunk tanulsága a mai napig érvényes: rendezőként több sikerélményben lehetett részünk, mint kudarcban. A képet valamelyest árnyékolja azonban a legutóbbi, 2011-es torna, amelyben a sorstól nagy lehetőséget kapott a magyar válogatott, és amellyel végül hajszállal ugyan, de nem tudott élni.

Amit Szuper érezhetett, azt a védők már tudták
Amit Szuper érezhetett, azt a védők már tudták

Múltidézőnk során röviden elevenítsük fel az akkor történteket, kiegészítve a tavalyi vb-n szerzett tapasztalatokkal, ahol már a mostanihoz hasonló erősségű mezőnyben mérettük meg magunkat.

2011 – CSAK EGY MECCS KELLETT VOLNA

Az utolsó olyan torna volt a két évvel ezelőtti, amelyen a másodosztályban nem két egymás alá, hanem egymás mellé rendelt csoportba osztották be erősorrend alapján a résztvevőket. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy tornánként kis túlzással két favorit csatázott egymással a feljutásért érő egyetlen helyért, további kettő adott esetben pontokat csenve tőlük a mérleg nyelve lehetett, míg a kiesés ellen küzdő, azért egymással megütköző két válogatottat a többiek vagy ripityára, vagy csak nagyon megverték. A Japánt sújtó természeti katasztrófa miatt az egyik fajsúlyosabb gárda már eleve kiesett a képből – az ázsiaiak lemondták a részvételt, nem indultak el a vb-n –, így a rendező magyar válogatottnak egyetlen igazán erős riválisa akadt, az olasz.

Döbbenet az olasz meccs túlórájában: nincs magyar feljutás
Döbbenet az olasz meccs túlórájában: nincs magyar feljutás

A döntőnek beillő, utolsó fordulós találkozóig mindkét csapat hozta a kötelezőt, de míg az olaszok jellemzően nem verték tönkre ellenfeleiket, csak annyit adtak ki magukból, amennyi a győzelemhez feltétlenül kellett, előnyük tudatában azonnal takarékra helyezve magukat, a rendező magyarok az utolsó pillanatokig és leheletükig küzdöttek, így meghálálva a telt házas arénának a lelkes biztatást. Egyedül a Dél-Korea elleni meccs abszolválása okozott némi nehézséget, amit csak a hajrában tettünk biztossá, egy véleményesen szabályos góllal. Az 56. percben Kóger Dániel emelte picit magasabbra a botját. Azzal lett 4–3, a vége pedig közte három.

Honosított csatárunknál, Sikorcin Ladislavnál eltört a mécses
Honosított csatárunknál, Sikorcin Ladislavnál eltört a mécses

Az olaszok ellen sajnos magunkat hoztuk nehéz helyzetbe azzal, hogy kétgólos előnyt „adtunk” az ellenfélnek. Nem először fordult elő velünk ilyen a sportág történetében, de nyugodtan tágíthatjuk a kört a magyar sport egészére. A 10. percben a jövő reménységének tartott, a bizalmat a szakvezetőségtől megkapó hálóőr, Hetényi Zoltán át is adta a helyét a rutinos Szuper Leventének. Szorgos munkával csak sikerült azonban utolérnünk az ellent, és túlóráig vinni a mérkőzést. Hatvanpercnyi játék után ismét iksz volt, kezdődhetett minden elölről, vagyis pontosan mégsem… A hosszabbításban ugyanis a kezdéshez három a négy ellen álltunk fel, és nem sikerült kibekkelnünk az emberhátrányt: 56 mp alatt eldőlt a túlóra, a mérkőzés, de a feljutás is…

A vb után a mindig snájdig kinézetű Ted Sator távozott a válogatott éléről – fehérvári klubedzőként már korábban elfogyott körülötte a levegő –, és helyét a Volán aktuális szakvezetője, Kevin Primeau vette át, aki tanácsaival, meglátásaival már akkortájt segítette a szakmai stáb munkáját.

MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG

2011, DIVÍZIÓ 1-ES VB (BUDAPEST)
A TORNA VÉGEREDMÉNYE
1. Olaszország (feljutó) 4 3 1 15–5 11
2. Magyarország 4 3 1 29–11 10
3. Dél-Korea 4 1 1 2 11–18 4
4. Hollandia 4 1 3 16–18 3
5. Spanyolország (kieső) 4 1 3 6–25 2
A magyar válogatott eredményei: –Hollandia 7–3, –Dél-Korea 6–3, –Spanyolország 13–1, –Olaszország 3–4 – h.u.

2012 – FELJUTÁS VAGY KIESÉS? BRONZÉREM!

Az átszervezésnek köszönhetően, amely esetünkben a tavalyi, ljubljanai vb-n lépett életbe, nagyon megoszlottak a várakozások a torna előtt. A feljutástól a kiesésig minden lehetőség felvetődött, nem ok és alap nélkül. Bár a feljutást végül a két favorit, az A-csoporttól így csupán egy évre elköszönő házigazda Szlovénia, valamint Ausztria behúzta, a mieinknek cseppet sem kellett szégyenkezniük. Annál is inkább, mert EBEL-barátaink azóta a téli olimpiára is kvalifikálták magukat. Így bizonyítva, nem véletlen kifutott eredmény volt tőlük a tavalyi.

Akad törlesztenivalónk a britekkel szemben
Akad törlesztenivalónk a britekkel szemben

Az már sokkal inkább figyelmeztető, hogy a csoportból az ukránok pottyantak ki a harmadosztályba, akikkel a 2008-as, szapporói csoda alkalmával a feljutásért voltunk nagy csatában, és ha a rendező japánok elleni meccsünkön megadják a házigazdák amúgy szabályos gólját, akkor nincs semmiféle feljutást eredményező csoda. Helyettünk Ukrajna lehetett volna ott a 2009-es, svájci vb-n.

De a régmúltból térjünk vissza a közelmúltba. A nemzetközi vérkeringésbe visszatérő Japánt biztosan győztük le, és a lendület kitartott Ukrajna ellen is. A házigazda szlovénok viszont ismételten kifogtak rajtunk, majd letörve, fáradtan mehettünk bele a másnapi, Ausztria elleni meccsbe. Az erőviszonyok addigra már kirajzolódtak, lényegében a győztes feljutónak érezhette magát. Két harmadon át jól tartottuk magunkat, a záró felvonásban azonban négy gólt kapva és egyet sem szerezve kiütéses vereséget szenvedtünk. Zárásként a britek elleni fiaskó már nem osztott, de nem is szorzott. Hacsak nem annyit, hogy idei első ellenfelünknek szép emlékeket hagytunk magunkról.

MAGYARORSZÁG–JAPÁN

Sofron az utóbbi években meghatározó játékossá nőtte ki magát
Sofron az utóbbi években meghatározó játékossá nőtte ki magát

Primeau és a Volán kapcsolata már az EBEL-szezon elején elfáradt, így a novemberi olimpiai előselejtezőn már nem ő irányította a válogatottat. Ideiglenesen a másodedző, Diego Scandella lett megbízva a budapesti torna papírformájának igazolásával, a hollandok azonban másként gondolták, és saját jégen adtak fricskát nekünk. Scandella megbízatása így nem lett véglegesítve, a szövetség pedig némi keresgélés után Rich Chernomaz kezébe adta az irányítást, akinek a taktikát, a kiválasztást és az összeállítást illetően is rendkívül rövid idő alatt rendkívül határozott elképzelései alakultak ki. A februári lengyelországi tornán három sikerrel és tornagyőzelemmel bemutatkozó szakember a Papp László-sportarénában először kaphat majd ízelítőt a magyar szurkolói virtusból. Reméljük, kiválasztottjai is legalább olyan jól teljesítenek majd a jégen, mint a telt házas publikum.

MAGYARORSZÁG–NAGY BRITANNIA

2012, DIVÍZIÓ 1/A-S VB (LJUBLJANA)
A TORNA VÉGEREDMÉNYE
1. Szlovénia 5 5


17–9
15
2. Ausztria 5
3 1 1 24–16 10
3. MAGYARORSZÁG 5 2
3 15–18
6
4. Japán 5
1 1 1
2 13–14
6
5. Nagy-Britannia 5
1
1
3 14–22
5
6. Ukrajna 5

1 1
3 12–16
3
Szlovénia és Ausztria feljutott, Ukrajna kiesett.
A magyar válogatott eredményei: –Japán 5–1, –Ukrajna 3–1, –Szlovénia 1–4, –Ausztria 2–7, –Nagy-Britannia 4–5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik