H. Á. 2022.07.30 19:51 Frissítve: 2022.07.30 21:19

Jégkorong: ismét kikapott Dániában a női válogatott

Az augusztus második felében megrendezendő világbajnokságra készülő magyar női jégkorong-válogatott a pénteki 2–1-es vereség után szombaton is vereséget szenvedett a dánoktól: Pat Cortina csapata 3–2-re kapott ki a vb házigazdájától.


Gasparics (pirosban) szerezte az első magyar gólt (Fotó: Földi Imre, archív)

A dánok egy csoportban szerepelnek majd a mieinkkel a vb-n, így közvetlen riválisnak számítanak, ráadásul az elmúlt két évben ez már a nyolcadik összecsapás a két válogatott között – eddig három magyar és a péntekivel együtt már négy dán siker az utóbbi időszak mérlege.

Nem kezdődött valami fényesen a mérkőzés a mieink számára a rödvorei jégcsarnokban: a 78 – vélhetően a hazaiaknak szurkoló – néző azt láthatta, hogy a dánok az első percekben beszorították a mieinket, alaposan megdolgoztatták a magyar kapuban ezen a mérkőzésen a válogatottban debütáló  16 éves Révész Zsuzsát, a negyedik percben a kapuvasat is eltalálták. Hat és fél perc után már pontosabban céloztak, miután a magyar védelem ismét nagyon bizonytalan volt, s egy a védőharmadban elvesztett korong utáni kavarodás végén Josefine Jakobsen megszerezte a vezetést – a korong Révészről lepattanva csorgott be kapuba. Fél perc múlva a magyar védelem ismét a saját alapvonalán vesztett korongot, s ezt ezúttal Silke Lave Glud büntette, 2–0, oda... A folytatásban szerencsére újabb dán gól már nem következett, a védelem valamelyest stabilizálni tudta magát, s a harmad második felében már a mieink is eljutottak lövésekig.

A szépítés viszont csak a szünet után sikerült: egy áthúzódó dán kiállítás miatti emberelőnyt Gasparics Fanni használt ki, amikor szép korongjáratás után lőtt középről a dán kapu jobb oldalába – mindössze 24 másodperccel a kezdőbuli után. Ettől lendületet kapott a magyar válogatott, s ugyan a dánok egy újabb kapuvassal veszélyeztettek, az ötödik perc végén sikerült az egyenlítés. Mayer Fruzsina remek passzal Hayley Williams ugrott ki ziccerben, s szépen be is lőtte a pakkot a dán kapus lepkés kesztyűje mellé. A harmad közepén Horváth Imola kiállítását nem tudta kivédekezni a magyar válogatott, így a záró harmadra a házigazdák fordulhattak előnnyel, miután egy kavarodás után Lilli Friis-Hansen betalált, 3–2.

Akik aztán az utolsó játékrész elején ismét a kapuvasat találták telibe, s ahogy az első harmadban, úgy most is beszorították a mieinket, ezúttal viszont sikerült megóvni a kaput az újabb góltól, ám egyenlíteni sem sikerült, pedig szép számmal akadtak lehetőségei a mieinknek is, ám végül a második dániai mérkőzésen is vereséget szenvedett a csapat.

A főpróba tehát nem sikerült jól a mieinknek, ám ha az előadás során háromról négyre jutna a magyar válogatott a világbajnokságon – vagyis a tavalyi vb után idén is nyerne a dánok ellen Pat Cortina csapata, az szinte biztos bennmaradást jelentene.

JÉGKORONG
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Dánia–Magyarország 3–2
(2–0, 1–2, 0–0)
A magyar gólszerzők: Gasparics, Williams

2022.06.05 10:03:59

Jégkorong DÉNES SZILÁRD, KOHÁN GERGELY

„Imádok hokizni, de már a saját hosszú távú és a családom érdekeit is szem előtt kell tartanom.”

2022.05.29 18:05:34

Jégkorong H. Á.

A harmadik harmad vége előtt Kanada 48 másodperc alatt egyenlített, a ráadásban Sakari Manninen döntött.

2022.05.25 23:37:45

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Hazánk együttesei közül még egy sem indult ebben a sorozatban.

2022.05.15 23:01:09

Jégkorong CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Érthető módon, hiszen olyan jelenség verte ki a biztosítékot Romániában a korábbiaknál jóval nagyobb durranással, amellyel évtizedek óta együtt él a többségi nemzet törpekisebbségbe szoruló jégkorongos társadalma. Mondhatni pragmatikusnak tetsző belenyugvással, tekintve, hogy a székelyföldi hoki nélkül gyakorlatilag nem létezne e sportág a keleti szomszédban.