Jégkorong: „Korai a döntés” – Vas János a vb törléséről

Vágólapra másolva!
2020.11.20. 11:01
null
A 159-szeres válogatott Vas János úgy véli, fél évvel a világbajnokság rajtja előtt korai volt döntést hozni a törlésről (Fotó: Dömötör Csaba)
Sem a játékosok, sem a magyar szövetség nem számított rá, hogy november közepén törlik az idény világbajnokságait, de a negatívumok között találni pozitívumot is – ha nagyon keressük.

 

NEHÉZ IDŐK

Vas Márton, a szövetség általános igazgatója:
„Nehéz időket élünk, sajnos ez lesz a második idény férfi-világbajnokság nélkül, mint ahogy az ifjúsági fiúké is elmarad. Reméljük, a női elit-vb-t megtartják, és nem maradunk tavasszal is esemény nélkül. Az élet így sem áll meg, hiszen mindkét válogatottunk versenyben van az olimpiáért, ezért ugyanúgy folytatjuk a munkát. A férfi felnőtt- és U18-as együttes kapcsán pedig felvettük a kapcsolatot több országgal, amelyek hasonló helyzetbe kerültek, azon dolgozunk, hogy megfelelő kihívást jelentő mérkőzéseket találjunk minden csapatunknak.”

Nem passzol a hokihoz, hogy társadalma leforrázva álljon, mégis ez a helyzet, miután a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) – két csúcseseményét leszámítva – az összes világbajnokságát törölte a 2020–2021-es idényből, szám szerint huszonnyolcat.

Meglepődött a bejelentésen a magyar tagszövetség is, amely ugyan kapcsolatban állt az IIHF-fel, ám döntésre csak januárban számított, úgyhogy most csak pislognak az edzők és játékosok. Van mit feldolgozni, mert amíg női válogatottunk tagjai még reménykedhetnek abban, hogy egyévnyi csúszással 2021 tavaszán felléphetnek első elit-vb-jükön, a férfiaknál másodszor is elkaszálták a Ljubljanába tervezett divízió 1/A-vb-t, ami azt jelenti, hogy 564 napos, több mint másfél éves kényszerszünet keletkezik a legutóbbi és a következő tétmérkőzésünk között! Jelen tudásunk szerint a két végpontot az olimpiai kvalifikáció idén februárban sikerrel vett utolsó előtti és a jövő augusztusra tolt utolsó köre jelenti – merthogy közben lett volna két vb, amelyet töröltek.

Mindez több gondot is felvet. Az egyik legnagyobb, hogy vannak olyan klasszisaink, akiknek aligha lesz már sok vébéjük, és most kettőn nem vehetnek részt.

JÖN A CÍMVÉDŐ

Vas János nem maradt feladat nélkül sem decemberig, sem jövő augusztusig, hiszen a klubidény pörög tovább, a DVTK is játszik pénteken a szlovák élvonalbeli Extraligában, méghozzá a címét háromszor megvédő Banská Bystricával, amely viszont az ősszel meglepően gyengén szerepel: tíz bajnokijából mindössze hármat nyert meg, a legutóbbi ötből négyet is elbukott. Kevés sikere egyikét persze a Jegesmedvék ellen szerezte októberben, úgyhogy lenne miért visszavágni, főleg hogy a mieink a legutóbbi fordulóban a rekordbajnoktól, a Slovan Bratislavától kaptak ki simán, így odalett hármas sikersorozatuk.

„Nekem nem az jutott eszembe, hogy velem mi lesz, hanem önmagában az, hogy megint elmarad a vébé –  kezdte a 36 éves, 15 vb-t megjáró és 159-szeres válogatott Vas János, aki a 2008-as és 2015-ös feljutásunkban is részes volt.  – Természetesen nem voltunk a döntnökök között, ezért a határozat meglepett mindannyiunkat, a játékosokat biztosan, szerintem még a szövetséget is. Fél évvel vagyunk a vébé rajtja előtt, reményeim szerint tavasszal nem lesz harmadik hulláma a járványnak, hanem a tél végére kontrollálni tudjuk. Ezért is gondolom, hogy korai a döntés, főleg hogy napról napra változik a helyzet. Bízom benne, van még visszaút, ha javulnak az állapotok.”

A második probléma, hogy új szövetségi kapitányunk, az elit-vb-ezüst­érmes, Spengler- és Victoria-kupa-, valamint Bajnokok Ligája-győztes, svájci és német élvonalbeli bajnok kanadai Sean Simpson az idén szeptember 14-i kinevezése után majdnem egy évet maszatolhat edzőmérkőzésekkel. Ezt persze nézhetnénk onnan is, hogy még több ideje lesz a saját képére formálni a csapatot, ám a pandémia miatt összevissza tologatott bajnokik és pótlások miatt kérdés, hogy decemberben és februárban milyen keretet hívhat össze, ráadásul egy ilyen önéletrajzú szaktekintély nem a sörmeccsekért él… Az pedig csapás csapás hátán, hogy az U20-as és U18-as vb-k is mentek a levesbe, és az ifjúsági fiúk e tekintetben ugyanúgy dupláznak, mint a felnőttek, tehát az utánpótlás-fejlesztés sem lehet optimális.

„Újra kell tervezni, ki tudja, hányadszor, úgyhogy le a kalappal mindenki előtt, hogy alkalmazkodik, és ezen nemcsak a magyar jégkorong szereplőit értem, hanem valójában mindenkit, mert mindenhol ez a helyzet – folytatta Vas János, aki jó szokásához híven optimista maradt. – Ha abból indulunk ki, hogy nekünk augusztusban lesz a következő tétmérkőzésünk, igen, Simpsonnak több ideje lehet, és mivel nagyon profi, a szakmai stábbal biztosan kitalálja, hogyan lesz a legjobb.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik