Jégkorong: a három vereséggel rajtoló Kanada lett a világbajnok

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.06.06. 21:58
null
Kanada nyerte meg a 2021-es jégkorong-világbajnokságot (Fotó: AFP)
A világbajnokságot három vereséggel kezdő Kanada hosszabbítás után legyőzte Finnországot a Rigában megrendezett jégkorong-világbajnokság döntőjében, és huszonhetedszer szerezte meg az aranyérmet.

 

A 27. vb-elsőségére hajtó Kanada és a negyedszer a trónra vágyó, címvédő Finnország ötödik alkalommal játszotta egymással a világbajnokság döntőjét. 1994-ben, 2007-ben és 2016-ban az észak-amerikaiak, 2019-ben az észak-európaiak nyerték meg az aranyéremért vívott összecsapásukat.

A két csapat a csoportkör utolsó fordulójában már összecsapott egymással, és a finnek túlóra után legyőzték a kanadaiakat.

A finálé első játékrésze is teljesen kiegyenlített volt, mindkét csapat nyolcszor találta el a kaput, de amíg Jussi Olkinuora hibátlanul védett, Darcy Kuemper baja meggyűlt Mikael Ruohomaa próbálkozásával. A kanadaiak a második harmadban egyenlítettek Maxime Comtois góljával, majd úgy tűnt, Adam Henrique még ebben a játékrészben fordít. Csakhogy a videózás után kiderült, szabálytalan körülmények között született meg a gól, így 1–1-gyel várták a csapatok a záró harmadot.

Az utolsó periódus 6. percében előbb a kanadaiak előtt adódott hatalmas helyzet az üresen maradó finn kapu előtt, néhány másodperccel később viszont az európai csapat játékosai örültek Petteri Lindbohm góljának. Hét perccel később Henrique immár szabályos gólt szerzett, ami az egyenlítésre és a túlóra kiharcolására volt elég.

2–2 után jött a ráadás húsz perc három a három elleni játékkal. Hiába a fáradtság, az addig sem lassú játék még inkább felgyorsult, és a hetedik percben kettő az egyben ugrottak ki a kanadaiak. A fináléban a harmadik gólpasszát jegyző Connor Brown Nick Paullal játszott össze, és Olkinuorának esélye sem volt.

A vb-t három vereséggel kezdő Kanada visszavágott a csoportkörös vereségért, és huszonhetedszer szerezte meg a világbajnoki címet. A rendes játékidőt tekintve a tornán veretlen Finnországnak a 2019-es diadala után ezúttal is az ezüst jutott – nyolcadszor.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, RIGA
DÖNTŐ
Finnország–Kanada 2–3 (1–0, 0–1, 1–1, 0–1) – hosszabbítás után
G: Ruohamaa (9.), Lindbohm (46.), ill. Comtois (25.), Henrique (53. – emberelőny), Paul (67.)

KORÁBBAN
A 3. HELYÉRT

Egyesült Államok–Németország 6–1

A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Kanada
2. Finnország
3. Egyesült Államok
4. Németország
5. Orosz csapat
6. Svájc
7. Csehország
8. Szlovákia
9. Svédország
10. Kazahsztán
11. Lettország
12. Dánia
13. Norvégia
14. Nagy-Britannia
15. Fehéroroszország*
16. Olaszország*
*Mivel nem rendezték meg a divíziós világbajnokságokat, a fehéroroszok és az olaszok jövőre is az elitben szerepelnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik