Hab a tortán – S. Tóth János jegyzete

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.03.19. 23:02

Nem tudom, ki hogy van vele, de ha a Fradi és a hoki kerül szóba, nekem a mai napig a Kereszty, Mészöly, Havrán, meg a Szajlai, Hudák, Miletics, és hogy ki ne felejtsem, a Mayer, Dobos, Pindák trió jut eszembe. Hogy a Budapest Jégkorong Akadémia elleni Erste Liga-elődöntő hetedik meccsén a Ferencváros 3–0-s győzelméhez egy góllal és egy gólpasszal hozzájáruló Kulmala, Nagy Gergő, Turbucz hármas fogat egy szép napon azonos polcra kerül-e a régi idők legendáival, most még nehéz megjósolni. Annyi azonban bizonyos, hogy (az FTC felnőtt keretének többi tagjával együtt) ők is beírták a nevüket a klubtörténet aranykönyvébe. Részesei voltak ugyanis a Ferencváros harmincadik bajnoki címének, ami azt is jelenti, hogy a következő idényben már a Fradi jégkorongozóinak mezét is három aranycsillag díszíti majd az egyesületi címer fölött – éppúgy, mint a futballistákét.

A ferencvárosiak nemcsak sorozatban ötödik bajnoki aranyukra lehetnek büszkék, hanem arra is, hogy egy igencsak zaklatott alapszakaszt követően értek a csúcsra. A bajnokság és a liga közös történetében korábban nem fordult elő, hogy egy mindössze ötödik helyre rangsorolt csapat koronáztasson meg végül az anyaországi mezőny legjobbjaként. Ám a „hosszú menetelésnek” még nincs vége, hétfőn újra jégen lesznek a fradisták, hiszen a 2021–2022-es idényből még hátra van a hab a tortán, vagyis az Erste Liga fináléja. Ráadásul sosem látott szereposztásban, tudniillik a zöld-fehérek ellenfele egy, döntősként „első bálozónak” számító alakulat, a Gyergyói Hokiklub lesz. A székely gárda is hétmeccses csatában verekedte be magát a fináléba – hogy Erdélyországban mit jelentett a Gyergyó és a Brassó csatája, azt jól jelzi, hogy a mindent eldöntő összecsapást elindító jelképes korongbedobást Novák Károly Eduárd sportminiszter vállalta magára. Noha Gyergyószéken a nemzeti sportként elkönyvelt hokinak hetvenöt esztendős története van, a Gyergyói HK mindössze ötéves múltra tekint vissza – a Progym csődje után, 2018 tavaszán karolta fel és építette újjá a romokon a sportágat egy, a székelyföldi gyökereire büszke üzletemberekből álló vállalkozói kör. Csapatmunka volt ez a javából, de egy nevet talán mégsem illetlenség kiemelni: 2020 októbere óta irányítja a szakmai munkát Szilassy Zoltán, akinek elperelhetetlen érdemei vannak a Gyergyó felemelkedésében.

A 48 éves tréner a 44 esztendős Fodor Szabolcs ellen vezeti csatába a gyergyóiakat. Minimum négy, maximum hét alkalommal ádáz ellenfelek lesznek, hogy aztán májusban vállt vállnak vetve, Kevin Constantine szövetségi kapitány szakmai segítőiként már mindketten azért dolgozzanak, hogy az idény megkoronázásaként (hab a tortán 2.0…) a magyar válogatott megkapaszkodjon a világbajnoki elitben.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik