S. TÓTH JÁNOS
2023.03.19 23:02 Frissítve: 2023.03.19 23:37

Hab a tortán – S. Tóth János jegyzete

Nem tudom, ki hogy van vele, de ha a Fradi és a hoki kerül szóba, nekem a mai napig a Kereszty, Mészöly, Havrán, meg a Szajlai, Hudák, Miletics, és hogy ki ne felejtsem, a Mayer, Dobos, Pindák trió jut eszembe. Hogy a Budapest Jégkorong Akadémia elleni Erste Liga-elődöntő hetedik meccsén a Ferencváros 3–0-s győzelméhez egy góllal és egy gólpasszal hozzájáruló Kulmala, Nagy Gergő, Turbucz hármas fogat egy szép napon azonos polcra kerül-e a régi idők legendáival, most még nehéz megjósolni. Annyi azonban bizonyos, hogy (az FTC felnőtt keretének többi tagjával együtt) ők is beírták a nevüket a klubtörténet aranykönyvébe. Részesei voltak ugyanis a Ferencváros harmincadik bajnoki címének, ami azt is jelenti, hogy a következő idényben már a Fradi jégkorongozóinak mezét is három aranycsillag díszíti majd az egyesületi címer fölött – éppúgy, mint a futballistákét.

A ferencvárosiak nemcsak sorozatban ötödik bajnoki aranyukra lehetnek büszkék, hanem arra is, hogy egy igencsak zaklatott alapszakaszt követően értek a csúcsra. A bajnokság és a liga közös történetében korábban nem fordult elő, hogy egy mindössze ötödik helyre rangsorolt csapat koronáztasson meg végül az anyaországi mezőny legjobbjaként. Ám a „hosszú menetelésnek” még nincs vége, hétfőn újra jégen lesznek a fradisták, hiszen a 2021–2022-es idényből még hátra van a hab a tortán, vagyis az Erste Liga fináléja. Ráadásul sosem látott szereposztásban, tudniillik a zöld-fehérek ellenfele egy, döntősként „első bálozónak” számító alakulat, a Gyergyói Hokiklub lesz. A székely gárda is hétmeccses csatában verekedte be magát a fináléba – hogy Erdélyországban mit jelentett a Gyergyó és a Brassó csatája, azt jól jelzi, hogy a mindent eldöntő összecsapást elindító jelképes korongbedobást Novák Károly Eduárd sportminiszter vállalta magára. Noha Gyergyószéken a nemzeti sportként elkönyvelt hokinak hetvenöt esztendős története van, a Gyergyói HK mindössze ötéves múltra tekint vissza – a Progym csődje után, 2018 tavaszán karolta fel és építette újjá a romokon a sportágat egy, a székelyföldi gyökereire büszke üzletemberekből álló vállalkozói kör. Csapatmunka volt ez a javából, de egy nevet talán mégsem illetlenség kiemelni: 2020 októbere óta irányítja a szakmai munkát Szilassy Zoltán, akinek elperelhetetlen érdemei vannak a Gyergyó felemelkedésében.

A 48 éves tréner a 44 esztendős Fodor Szabolcs ellen vezeti csatába a gyergyóiakat. Minimum négy, maximum hét alkalommal ádáz ellenfelek lesznek, hogy aztán májusban vállt vállnak vetve, Kevin Constantine szövetségi kapitány szakmai segítőiként már mindketten azért dolgozzanak, hogy az idény megkoronázásaként (hab a tortán 2.0…) a magyar válogatott megkapaszkodjon a világbajnoki elitben.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.06.05 18:20:14

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A magyar drukkerek mintha azt üzennék ezzel az eredménytől teljesen független buzdítással: nem baj, hogy bucira vernek, mi így szeretünk benneteket... Nem veszik figyelembe, hogy nagyon megváltozott idehaza a jégkorong helyzete, egyre jobb az infrastruktúra, egyre több pénz került be a sportág vérkeringésébe, a mostohagyerek-szerepről már régen nem lehet beszélni.

2023.05.24 00:36:53

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Olyan közel kerültünk, hogy meghosszabbítsuk élvonalbeli tagságunkat, mint korábban még soha.

2023.05.22 19:23:41

Jégkorong nemzetisport.hu

Sofron Istvánék 3–1-re is vezettek, mégsem sikerült nyerniük Ausztria ellen.

2023.05.19 14:07:42

Jégkorong nemzetisport.hu

A világelső házigazda a harmadik harmadban öt gólt ütött a magyar hokiválogatottnak, így 7–1 lett a vége.