Nemzetisport.hu 2012.06.21 20:30 Frissítve: 2015.03.30 02:37

C. Ronaldo elődöntőbe fejelte Portugáliát

Vajon a cseh labdarúgó-válogatott meg tudja-e ismételni az 1996-os bravúrját, és legyőzi Portugáliát a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság negyeddöntőjében, vagy Cristiano Ronaldóék továbbjutással örvendeztetik meg a születésnapját tegnap ünneplő Paulo Bento szövetségi kapitányt? – tettük fel a kérdést a mérkőzés előtt. Nos, ha nem is tükörsimán, de győztek a sokkal több helyzetet kialakító portugálok, következhet a bővebb körű ünneplés.

A szurkolók jó előre felkészültek a mérkőzésre (Fotó: Action Images)

 

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

KÉPGALÉRIA

TEKINTSE MEG FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ KÉPGALÉRIÁNKAT!

Jó 16 évvel ezelőtt Ruud Gullit bevezette a „szexi futball” kifejezést, amelyre az akkor nyáron Angliában látott portugál válogatott látványosságra törekedő futballja ihlette. Nos, a szexi portugálok (akikről bővebben itt olvashat) pechjükre összeakadtak a nem annyira szexi, de a futballban akkor sikeresebb csehekkel (róluk pedig itt tudhat meg többet), és vereséget szenvedtek tőlük. Ebből meríthetnek erőt az esélytelenebbnek vélt csehek most is.

„Tudjuk, hogy a portugál középpálya és csatársor nagyon veszélyes – így Michal Bílek, a cseh szövetségi kapitány a mérkőzés előtt. – Ezt jól az eszünkbe véstük, így aztán sokkal többet kell a védekezésre koncentrálnunk. Nem játszhatunk úgy, mint az oroszok ellen, akiknek tered adtunk, és ki is végeztek minket. Na, ebből nem kérünk. A selejtezők során csapattá formálódtunk, pedig nincsenek nagy sztárjaink. Ha győzünk a portugálok ellen, az a csapatszellem diadala lesz.”

BEHARANGOZÓ
Bílek ’96-tal példálózik, Bento máris szerenádot kapott.

„Senki sem emlegetett minket az esélyesek között az Eb előtt – mondta Raul Meireles, aki elismerte, borzalmasan kezdték a versengést. – De így volt ez klubommal, a Chelsea-vel is a BL-ben. Nem lesz könnyű győznünk, de erről álmodunk, erről álmodik minden portugál. Persze a csehek is…”

Szövetségi kapitánya, egyik válogatottbeli elődje, Paulo Bento legjobb tizenegyét küldhette pályára, míg Bílek nem kockáztatott, az Achilles-sérüléssel bajlódó Tomás Rosicky helyére Vladimír Daridát jelölte a kezdőbe.

A MÉRKŐZÉS

A bevonulás előtt Petr Cech és Cristiano Ronaldo, a két csapatkapitány többször is cinkosan összemosolygott, és bár az ilyesmitől mostanában sokan lábrázást kapnak, de tegyük fel, ez a jelenet is azt mutatja, hogy a futball végső soron mégiscsak játék.

A KÜLÖNC
A portugálok egy kivétellel hosszú ujjú mezben játszottak. Önök szerint ki volt az?

Nos, a játék, mint olyan, az első tíz percben meglehetősen idegesre és csapkodóra sikeredett, majd Fábio Coentrao játszott össze gyönyörűen Nanival, de utóbbi beadását mentette az ötösön Ronaldo elől Tomás Sivok.

A csehek alighanem fergeteges portugál rohamokra vártak, de mivel ezek szemlátomást elmaradtak, az első negyedórához érve egyre bátrabban támadtak, Milan Baros például csak centikkel maradt le a portugál kapu előtt Darida beadásáról. A Bento-fiak egyre durvább belemenésekkel próbálták ennek elejét venni (közben Pepe mentett egy hatalmasat hátul), pedig többen is a „kipontozódás" veszélyével fejük fölött léptek pályára.

Ronaldo ollózásából nem lett gól

 

PORTRÉ
Hugo Almeida kiváló támadó, és bemutatkozik végre ezen a tornán. Nézzük, miért akarta megvenni őt José Mourinho!

Valósággal felüdülésnek hatott a nagy sarabolás közben egy látványos, de alaposan célt tévesztő Ronaldo-ollózás, illetve szintén tőle egy kapu mellett jó egy méterrel elsuhanó szabadrúgás. A játékrész hajrájára meghúzódott Hélder Postiga, őt Hugo Almeida váltotta.

A félidő zárásaképpen Ronaldo egy „miniesernyővel" elküldte gyufáért Michal Kadlecet, majd az ötös jobb sarkától a rövid kapufára lőtt. CR7-nek ez volt a harmadik „kerete" az Eb-n, ő vezeti ezt a kategóriát.

A fordulás után Almeida fejelhetett teljesen szabadon az ötösről, de célt tévesztett, majd Ronaldo lőtt 25 méterről a bal oldali kapufára (a szabadrúgást talán Cech simogatta oda kesztyűjének varrásával). Pár perccel ezután Raul Meireles csodás labdájával Ronaldo törhetett kapura, de 15 méterről sípcsonttal még ő sem tud gólt rúgni, majd Cech tenyerelte ki a léc alól Joao Moutinho életerős lövését.

Eusébio és Luís Figo nem volt elájulva az utódoktól

 

Ekkor már határozottan az volt az ember érzése, hogy csak percek kérdése, mikor születik meg a portugálok vezető találatára, de a fehér mezesek hiába lőttek többször is kecsegtető pozícióból kapura, az irányzékkal mindig gond volt. Ha minden tökéletesen ment, akkor les miatt nem adták meg...

A 79. percig tartották magukat a csehek: Moutinho ment el a jobb szélen, Cristiano Ronaldo pedig hét méterről a bal felsőbe fejelt úgy, hogy a labda előbb a földdel találkozott. 0–1

C listás lett
C. Ronaldo hatodik Eb-találatával Nuno Gomes mellett Zlatan Ibrahimovicot, Thierry Henryt, Ruud van Nistelrooyt és Patrick Kluivertet is beérte. Náluk több gólt csak Alan Shearer (7) és Michel Platini (9) szerzett a kontinenstornákon.

Bento mester gyorsan beküldte Nani helyére a szűrő Costudiót, Meirelest pedig a bekk Rolandóra cserélte, hogy ezzel az egygólos előnnyel kihúzzák a mérkőzés végéig; amott beállt a védekező középpályás, Tomás Hübschman helyére Tomás Pekhart, aki támadó.

Nagy védekezést nem kellett már csapnia Rolandónak, a csehek megméretettek, és könnyűnek találtattak.

Ha nem is könnyen, de bejutottak a legjobb négy közé a portugálok, akik sokkal veszélyesebben futballoztak, mint a jól kezdő, de fokozatosan elszürkülő, majd a végén újítani már nem tudó csehek.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

RONALDO MEGMOZDULÁSAI ÉS GÓLJA

 


(A Magyar Televízió felvétele)

 

EURO 2012
CSEHORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–1 (0–0)
Varsó, Nemzeti Stadion, 70 000 néző. Vezette: Webb (angol)
CSEHORSZÁG: P. Cech – Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limbersky – Plasil, Hübschman (Pekhart, 86.) – Jirácek, Darida (Rezek, 61.), Pilar – Baros. Szövetségi kapitány: Michal Bílek
Kispad: Lastuvka, Drobny (kapusok), Suchy, Hubník, Rajtoral, Rosicky, Petrzela, Kolár, Necid, Lafata
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – J. Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao – Moutinho, Veloso, Meireles (Rolando, 88.) – Cristiano Ronaldo, Hélder Postiga (Hugo Almeida, 40.), Nani (Custódio, 84.). Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Kispad: Eduardo, Beto (kapusok), Ricardo Costa, Miguel Lopes, Hugo Viana, Quaresma, Micael, Nélson Oliveira, Varela
Gólszerző: C. Ronaldo (79.)
 A NEGYEDDÖNTŐ TOVÁBBI PÁROSÍTÁSA
Péntek, Gdansk: Németország–Görögország
Szombat, Doneck: Spanyolország–Franciaország
Vasárnap, Kijev: Anglia–Olaszország

A NEMZETI SPORT HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINAK MOBILITÁSÁT AZ I30 FORGALMAZÓJA, A HYUNDAI HOLDING HUNGARY KFT. BIZTOSÍTJA.