Szaúdi szenzáció! Hiába a Messi-gól, kikaptak az argentinok

Vágólapra másolva!
2022.11.22. 10:50
null
Messi is alig hiszi el – vereséggel kezdtek az argentinok (Fotó: Getty Images)
A katari labdarúgó-világbajnokság C-csoportja óriási meglepetéssel kezdődött: Szaúd-Arábia 0–1-ről fordítva 2–1-re győzött a végső győzelemre is esélyesnek tartott argentin válogatott ellen.


VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR

1. FORDULÓ

C-CSOPORT
ARGENTÍNA–SZAÚD-ARÁBIA 1–2 (1–0)
Loszaíl,Lusail Iconic Stadion, 88 012 néző. Vezette: Vincic (szlovén)
ARGENTÍNA:
E. Martínez – Molina, Romero (Li. Martínez, 59.), Otamendi, Tagliafico (Acuna, 71.) – De Paul, Paredes (E. Fernández, 59.) – Di María, Messi, A. Gómez (J. Álvarez, 59.) – La. Martínez. Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
SZAÚD-ARÁBIA:al-Ovaisz – Abdulhamid, al-Tambakti, al-Bulaihi, al-Sahrani (al-Breik, 90+9.) – al-Malki, Kanno, al-Faradzs (al-Abed, 45+3; al-Amri, 88.) – Sz. al-Davszari, al-Buraikan (Asziri, 89.), al-Sehri (al-Gannam, 78.). Szövetségi kapitány: Hervé Renard
Gólszerző: Messi (10. – 11-esből), ill. al-Sehri (48.), Sz. al-Davszari (53.)

KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Elkezdődött az utolsó tangó. Lionel Messi a labdarúgó-vb előtt egyértelművé tette, hogy a katari lesz az utolsó tornája. Tehát ez az utolsó esélye a 35 éves, hétszeres aranylabdásnak, hogy világbajnoki címmel zárhassa le a pályafutását. Nos, a PSG argentin sztárja az ötödik vb-jét és a 20. világbajnoki mérkőzését Szaúd-Arábia ellen úgy kezdte, ahogy az a nagykönyvben meg van írva – rácáfolva azokra a sajtóhírekre, melyek szerint sérüléssel bajlódik.

Messi már a 2. percben lövőhelyzetbe került, de akkor nagy vetődéssel még védeni tudott a szaúdi kapus, Mohammed al-Ovaisz. A 10. percben azonban már gólra váltotta a Leandro Paredes lerántásáért, a videóbíró jelzése után megítélt tizenegyest. Ez volt a hatodik vb-gólja, ezzel ő lett az első argentin, aki négy különböző vb-n is betalált (2006, 2014 és 2018 után – 2010-ben nem volt eredményes), rajta kívül ez Pelének (brazil), Uwe Seelernek és Miroslav Klosénak (németek), valamint a portugál Cristiano Ronaldónak sikerült. Az argentinok közül Diego Maradona és Gabriel Batistuta szerzett három különböző vb-n is gólt – őket múlta most felül Messi. Szaúd-Arábia a 34. válogatott, amely ellen gólt tudott lőni – ebben már eddig is rekordernek számított.

Messi tizenegyesből szerzett góljával még vezettek az argentinok (Fotó: AFP)
Messi tizenegyesből szerzett góljával még vezettek az argentinok (Fotó: AFP)

 

Az első félidő folytatása Lautaro Martínezről szólhatott volna, ám hiába talált kétszer is a kapuba az Inter csatára, les címén mindkét gólját érvénytelenítették (egy lesgólt Messi is lőtt). Az argentinok egyébként a korai vezetés után fölényben játszottak, de azt azért nem mondhatjuk, hogy egymást érték volna a nagyobbnál nagyobb gólhelyzetek. Az első félidőben öt lövéssel próbálkoztak, kettő találta el a kaput.

A második félidő eleje viszont valóságos hideg zuhannyal ért fel az argentinok számára. A szaúdiak az első kapura lövésükből egyenlítettek: Szaleh al-Sehri a bal szélről talált be. Az 53. percbenSzalem al-Davszarifordulásból, a tizenhatos vonaláról hatalmas gólt lőtt a felső sarokba, ezzel fordítottak az ázsiaiak!

Az argentinok szövetségi kapitánya, az első vb-jén irányító Lionel Scaloni gyorsan három cserével reagált, de a változtatások sem hoztak gyors áttörést. Kezdetét vette az a szenvedés, amit már négy évvel ezelőtt is láthattunk az argentinoktól a csoportkörben, amikor az Izland elleni 1–1-es nyitány után kis híján tovább sem jutottak. Most is az volt a helyzet, hogy az argentinok próbálták felpörgetni a játékot és kapuja elé is szorították az ellenfelet, de hiányoztak azok a jó egyéni megoldások, amik a kapu előtt a nagyobb helyzetekhez, pláne a gólhoz kellettek volna.

A szaúdiak 0–1-ről fordítottak (Fotó: AFP)
A szaúdiak 0–1-ről fordítottak (Fotó: AFP)

 

A jó kezdés után Messinek sem ment igazán a játék, szabadrúgásból lett volna esélye a gólszerzésre, de méterekkel a kapu fölé küldte a labdát, közeli fejesét pedig a kapus védte – az, hogy a 84. percben azzal próbálkoztak az argentinok, hogy felívelik a labdát 170 centiméter magas Messi fejére, jól mutatja a tanácstalanságukat.

Helyzetük még volt az argentinoknak, de egyenlíteni sem voltak képesek. (Az utolsó percekben egy sajnálatos sérülés is történt, a saját kapusával ütközött az egyik szaúdi védő, akit le kellett cserélni).

Ezzel megszakadt a tavaly Copa América győztes csapat 36 meccses veretlenségi sorozata (legutóbb a braziloktól kaptak ki 2019-ben, 2–0-ra), így nem tudja beállítani az olaszok 37 mérkőzéses veretlenségi világrekordját (már ami a veretlenül megvívott válogatott mérkőzéseket illeti).

Messi elkezdte a vb-n az utolsó táncot, de az első lépésnél rögtön el is csúsztak az argentinok – ezek után a folytatásban Mexikó és Lengyelország ellen nem ígérkezik könnyűnek a talpra állás…

A szaúdiak fejre állították a papírformát (Fotó: AFP)
A szaúdiak fejre állították a papírformát (Fotó: AFP)

 

A C-CSOPORT TOVÁBB
November 22., 17.00
Doha,
974 Stadion
Mexikó–Lengyelország
November 26., 14.00
al-Rajján,
Education City Stadion
Lengyelország–Szaúd-Arábia
November 26., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Argentína–Mexikó
November 30., 20.00
Doha,
974 Stadion
Lengyelország–Argentína
November 30., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Szaúd-Arábia–Mexikó

 

ARGENTÍNA VILÁGBAJNOKI KERETE
KAPUSOK:
1 Franco Armani(River Plate),12 Gerónimo Rulli(Villarreal – Spanyolország),23 Emiliano Martínez(Aston Villa – Anglia)
VÉDŐK:
2 Juan Foyth(Villarreal – Spanyolország),3 Nicolás Tagliafico(Olympique Lyon – Franciaország),4Gonzalo Montiel(Sevilla – Spanyolország),6 Germán Pezzella(Real Betis – Spanyolország),13 Cristian Romero(Tottenham Hotspur – Anglia),19 Nicolás Otamendi(Benfica – Portugália),25 Lisandro Martínez(Manchester United – Anglia),26 Nahuel Molina(Atlético Madrid – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 5 Leandro Paredes(Juventus – Olaszország),7 Rodrigo De Paul(Atlético Madrid – Spanyolország),8 Marcos Acuna(Sevilla – Spanyolország),14 Exequiel Palacios(Bayer Leverkusen – Németország),16 Thiago Almada(Atlanta United FC – Egyesült Államok),17 Alejandro „PapuGómez(Sevilla – Spanyolország),18Guido Rodríguez(Real Betis – Spanyolország),20Alexis Mac Allister(Brighton & Hove Albion – Anglia),24 Enzo Fernández(Benfica – Portugália)
TÁMADÓK:9 Julián Álvarez(Manchester City – Anglia),10 Lionel Messi(csk,Paris Saint-Germain – Franciaország),11Ángel Di María(Juventus – Olaszország),15Ángel Correa(Atlético Madrid – Spanyolország),21 Paulo Dybala(AS Roma – Olaszország),22 Lautaro Martínez(Internazionale – Olaszország)

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Lionel Scaloni

SZAÚD-ARÁBIA VILÁGBAJNOKI KERETE
KAPUSOK:
1 Mohamed al-Rubaje(al-Ahli),21Mohammed al-Ovaisz(al-Hilal),22 Navaf al-Akidi(al-Nasszr),
VÉDŐK:
2 Szultan al-Gannam(al-Nasszr),3 Abdullah Madu(al-Nasszr),4 Abdulelah al-Amri(al-Nasszr),5 Ali al-Bulaihi(al-Hilal),6 Mohammed al-Breik(al-Hilal),12 Szaud Abdulhamid(al-Hilal),13 Jasszer al-Sahrani(al-Hilal),17 Hasszan al-Tambakti(al-Sabab)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 7 Szalman al-Faradzs
(csk,al-Hilal),8 Abdulellah al-Malki(al-Hilal),14 Abdullah Otajf(al-Hilal),15 Ali al-Hasszan(al-Nasszr),16 Szami al-Nadzsej(al-Nasszr),18 Navaf al-Abed(al-Sabab),23 Mohamed Kanno(al-Hilal),24 Nasszer al-Davszari(al-Hilal),26 Rijad Sarahili(Abha)
TÁMADÓK:
9 Firasz al-Buraikan(al-Fateh),10Szalem al-Davszari(al-Hilal),11 Szaleh al-Sehri(al-Hilal),19 Hattan Bahebri(al-Sabab),20 Abdulrahman al-Abud(al-Ittihad),25 Haiszam Asziri(al-Ahli)

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:Hervé Renard(francia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik