Eb 2024: Rossi szerint bárki továbbjuthat a csoportból

Vágólapra másolva!
2023.12.02. 19:45
null
Marco Rossi, Murat Yakin és Julian Nagelsmann (Fotó: AFP)
A jövő évi, németországi labdarúgó Európa-bajnokságon a házigazda németekkel, valamint a skótokkal és a svájciakkal került egy csoportba a magyar válogatott. Egyáltalán nem tűnik lehetetlen küldetésnek a továbbjutás, ráadásul a nyitó mérkőzést a skótok játsszák a németekkel, akikkel Marco Rossi legénysége a második körben találkozik. Szövetségi kapitányunk nem számít könnyű mérkőzésekre.

 

– Az ön szólásával élve: easy?
– Nem, ez a vicc most nem működik… – mondta Marco Rossi szövetségi kapitány az Eb-csoportok sorsolása után.El akartuk kerülni Németországot, s nem csak azért, mert házigazda, hanem mert ismerjük az erősségeit, egy másik szintet képvisel és valószínűleg csoportelsőként végez. Talán nem vagyok nagyképű, ha azt mondanom, Skócia és Svájc ellen versenyképesek lehetünk. Ez persze nem azt jelenti, hogy legyőzzük őket, azon múlhat a sikerességünk, hogy milyen állapotban vagyunk, na meg persze rengeteg részlet dönthet bármelyik fél javára. Ne feledjük, az Európa-bajnokság csoportkörében nincsenek könnyű ellenfelek, a papíron gyengébb csapatokat sem lehet leírni.

– A németeket tartja a legerősebbnek. A másik két vetélytársról mit gondol?
– Nagyon jó csapat a skót, amely fizikai futballt erőltet, a védekezése kifejezetten masszív, és amely a rögzített helyzeteknél alaposan feladja a leckét. Miután legyőzte a spanyolokat, abból indulok ki, hogy topformában kell lennünk ahhoz, hogy felülmúljuk, ahogyan a svájciakat is, akik Murat Yakin irányításával szintén szép eredményeket értek el – más stílust képviselnek, de erősnek tartom őket.

– Mit üzen a magyar szurkolóknak, hogyan kezeljék a csoportunkat?
– Egyfelől legyenek magabiztosak, másrészt álljanak a realitás talaján, mert Németország mögött és a többiekkel egy szinten állunk. Ha jól teljesítünk, meglesz az esélyünk a továbbjutásra, de ha nem nyújtjuk tudásunk legjavát, benne van a pakliban, hogy nem érjük el az egyenes kieséses szakaszt.

– Ábrándozni azért csak szabad Elárulja, ezen a tornán mi az álma?
– Lépésről lépésre gondolkozom, mivel alaposan fel kell készülnünk a mérkőzésekre, ezért négy felkészülési összecsapást le szeretnénk kötni az Eb előtt. Annyit azonban elmondhatok, a csoportkör után eldől, teljesült-e az első…

SKÓCIA

„A németek a házigazdák, jó lesz ellenük kezdeni a tornát. Izgalmas az egész csoport, Magyarország és Svájc remek csapat, mind a ketten versenyképesek. Amondó vagyok, az egész kvartett jó, kiegyensúlyozott, de előretekintünk!” – mondta a BBC-nek Steve Clarke skót szövetségi kapitány.

„Hatalmas felhajtás lesz, de éppen ez az, amit szeretne az ember. A megnyitóünnepség részévé válni óriási dolog! Németország több tornát is megnyert már, jelentős tapasztalattal bír, de otthon rajtuk lesz a nyomás, és talán ezt a magunk javára fordíthatjuk”Craig Gordon, a skótok korábbi kapusa meglátta a lehetőséget abban, hogy ők vívják a csoport és a torna nyitó mérkőzését a házigazdával.

„Nehéz lesz a svájciakkal játszani, nagy tapasztalatuk van, rendelkeznek azzal a tudással, azzal a rutinnal, amely a továbbjutáshoz kell. De nem számít, hogy kiket kaptunk, nagyon jól kell játszanunk, hogy továbbjussunk ebből a csoportból, de szilárdan hiszünk önmagunkban. Évek óta olyan teljesítmény nyújtunk, amelyre támaszkodva önbizalommal léphetünk pályára a tornán.”

NÉMETORSZÁG

„Az ellenfeleink csapataiból több játékost is ismerek, többnek is voltam edzője. Külön örülök, hogy a Lipcsében edzett játékosaimmal újra találkozhatok majd” – idézi az MLSZ a házigazda szövetségi kapitányát, Julian Nagelsmannt.

Aki később a hazai lapoknak is nyilatkozott.

Nem gyengék az ellenfeleink, de mindenképpen tovább akarunk jutni ebből a nagyon érdekes csoportból. Igen sok érzelem munkál majd bennünk a skótok elleni nyitó mérkőzésen Münchenben, és tudjuk, hogyan játszik az ellenfél. Ez már végre tétmérkőzés lesz. A többi meccs is nagyon érdekes lesz, de ez nem egy halálcsoport, hanem simán csak egy jó csoport” – mondta Nagelsmann, aki egy kérdésre válaszolva elárulta, hogy az U17-es válogatottból senki sem visz a jövő nyári tornára, ugyanis ezek a játékosok még túl fiatalok.

„Edzettem már néhány magyar játékos, tudom, mire képesek. A magyar válogatott nagyon érdekesen futballozik, a svájciak ellen meg egy kis szomszédvári derbit vívunk” – nyilatkozta a mester, aki majdnem lekésett a sorsolásról a hóhelyzet miatt, de végül repülőgép helyett autóval utazott a helyszínre.


SVÁJC

„Nem vagyok naprakész a magyar válogatottal kapcsolatban, de mivel csoportgyőztesek lettek és kemény futballt játszanak, alaposan fel kell készülnünk belőlük, ha valamire menni akarunk ellene. Szoboszlai Dominikot és Sallai Rolandot ki tudom emelni közülük, de a többieknek utána kell néznem. Ebben a csoportban Németország a favorit, a második hely megszerzése pedig mindegyik csapat számára elérhető távolságúnak tűnik” – nyilatkozta Murat Yakin, Svájc szövetségi kapitánya.

UEFA EURO 2024, NÉMETORSZÁG
AZ A-CSOPORT PROGRAMJA
JÚNIUS 14. – NYITÓ MÉRKŐZÉS

21.00: Németország–Skócia, München
JÚNIUS 15.
15.00:
Magyarország–Svájc, Köln

JÚNIUS 19.
18.00: Németország–Magyarország, Stuttgart
21.00: Skócia–Svájc, Köln

JÚNIUS 23.
21.00: Skócia–Magyarország, Stuttgart
21.00: Svájc–Németország, Frankfurt

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik