nemzetisport.hu 2021.06.10 06:33 Frissítve: 2021.06.10 10:44

Meccs előtti ital, ugyanaz a zokni, egy kis pénz a kedvencekre – szurkolói babonák

Szurkolói babonák, szokások, beidegződések. Ismerős az érzés, amikor mindent megteszünk a imádott csapatunk, sportolóink sikeréért? Ugyan nem lehetünk ott a pályán, a medencében, a küzdőtéren, mégis hisszük, hogy részünk van abban, hogy kedvenceink jól teljesítenek. Vagy éppen rosszul... Ez utóbbit nehéz elviselni, különösen, ha „miattunk van”. Mert ha éppen valamit másképp csináltunk a hőseink meccse előtt, akkor szinte lehetetlen magunknak megbocsátani. (x)

Fotó: Nemzeti Sport


De milyen szurkolói babonák vannak, miket ismerünk ezek közül nagyobb körben is? Mi az, amivel elkerülhető a legnagyobb tragédia: csapatunk veresége?

Egy tanulmány szerint szurkolók jelentős része, majdnem minden harmadik személy megiszik egy „szerencseitalt” kedvencei megmérettetése előtt – sokan természetesen mindig ugyanazon a helyen, némelyikük gondosan ügyelve arra a részletre is, hogy éppen bal vagy jobb kézzel fogja meg a poharat, üveget.

Ugyanez a helyzet a ruházkodással: a szurkolók 20 százaléka képes arra, hogy ugyanazzal a sállal vagy éppen ugyanabban a zokniban nézze végig a meccset, ami már korábban szerencsét hozott szeretett csapatának. És akkor az alsó nadrágokról még nem is beszéltünk....

De ha már alsó nadrág, Angliában a szurkolók 3 százaléka figyel arra, hogy a mérkőzés éjszakát ne csak alvásra és pihenésre használja. A megkérdezett 2000 emberből 60-an vallották be, hogy tudatosan szeretkeznek minden meccs előtt, ezzel is „segítve” csapatukat.

A mai világban már nem meglepő babona a sportfogadás sem. Rengetegen raknak kisebb vagy nagyobb összeget kedvenc csapatukra, de nem pusztán a várható nyeremény miatt, hanem azért, mert ha kihagynák ezt a rituálét, veszélybe sodornák a győzelmet. A pályán kívülről is.

A szokások közé sorolhatjuk természetesen az imádkozást is, ami vallásosabb területek szurkolóira, mint például a Dél-Amerika, sokkal inkább jellemző.

Borsodi Szitu, amikor bejön a babona! Keresd a 6 limitált csomagolású Borsodit, amikkel még nyerhetsz is! És még az is lehet, hogy ezzel vonzod be a csapatod győzelmét. Szurkolj, pattints egy Borsodit és nyerj akár egy Opel Crosslandet!
www.borsodijatek.hu

Egyértelmű, hogy országtól, területtől, népcsoporttól, vallási hovatartozástól is függenek a különböző szurkolói szokások, meccs előtti rituálék. 

Mi most arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi magyarok hogyan szurkolunk, milyen babonáink vannak arra, hogy kedvenceinket támogassuk? Milyen rituálékat hajtunk végre minden mérkőzés előtt.

Ha van egy érdekes babonája, öltözéke vagy bármilyen más szokása, amit nem hagyna ki egy adott mérkőzés előtt, írja meg vagy fotózza/videózza le, és küldje el szerkesztőségünkbe, az nsonline@nemzetisport.hu e-mailcímre!

A legjobb ötleteket következő cikkünkben be is mutatjuk.

2021.07.28 07:57:26

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A futballnyár legemlékezetesebb pillanatait gyűjtötte össze a több mint 200 oldalas keménytáblás könyv.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).