Szellem a palackból – Zsoldos Barna jegyzete

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2019.06.30. 23:42

Vajon hogy érezhetik magukat most a Ferrarinál, amikor három hét leforgása alatt két kísértetiesen hasonló helyzet megítélésénél két különböző döntés született, és mindkétszer ők lettek a kárvallottak?

A június eleji Kanadai Nagydíjon a futam záró periódusában az első helyért csatázó Sebastian Vettel nem hagyott maga mellett elegendő helyet, leszorítva ellenfelét a pályáról, amiért öt másodperces időbüntetéssel sújtották. A június végi Osztrák Nagydíjon a futam záró periódusában az első helyért csatázó Max Verstappen nem hagyott maga mellett elegendő helyet, leszorítva ellenfelét a pályáról, amiért nem sújtották büntetéssel.

Logikus, nem igaz?

Az még hagyján, hogy a sportfelügyelők tanácskozása miatt vasárnap a leintés után három órával még nem tudhattuk, ki is a hivatalos győztes, de a Ferrari szurkolói tényleg jogosan tehetik fel a kérdést: ha Montrealban büntettek, Spielbergben miért nem? És e témakörben újból ugyanazt a problémát vethetjük fel, mint a Kanadai Nagydíj után, vagyis hogy a sportfelügyelői döntések nem elég következetesek, pedig egy állandó grémiumon igenis számon lehetne kérni az esetleges kettős mérce alkalmazását.

Míg a labdarúgásban vagy más csapatsportokban megoldhatatlan, hogy a világ minden mérkőzését ugyanaz a bírói stáb vezesse, az F1-ben lenne erre mód, és tekintve a sportág júniusi versenyeit, valószínűleg kívánatos is lenne. Mint mindennek, persze ennek is vannak árnyoldalai – például, ha az állandó sportfelügyelők valamiért pikkelnek egy versenyzőre –, ez azonban még mindig könnyebben kezelhető probléma, mint a kísértetiesen hasonló szituációk homlokegyenest eltérő megítélése.

A józan ész és a sportág érdeke Kanadában és Ausztriában is egyaránt azt diktálta, hogy ne büntetés döntsön a győzelem sorsáról, ahogy a futballban is minden értelmes játékvezető „továbbot” int a mérkőzés utolsó perceiben nulla nullás állásnál egy nagyon kétes helyzetben a büntetőterületen belül.

Ám a Kanadai Nagydíj sportfelügyelői egy „könnyű síppal befújt tizenegyessel” kiengedték a szellemet a palackból, és olyan veszélyes precedenst teremtettek, amelyre joggal hivatkozhat bárki.

Sajnos most is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik