Képes Sport
ZSOLDOS BARNA
2023.01.09 17:25 Frissítve: 2023.01.09 17:25

Megpihen a lángelme – nyugdíjba vonul a minden pozíciójában nagyot alkotó Ross Brawn

Amelyik Formula–1-es istállóhoz betette a lábát, az hamarosan hangos sikereket ünnepelt, de sportági irányítóként is maradandót alkotott. Ross Brawn majd' öt évtizednyi autósportos kaland után vonul nyugdíjba.

Ross Brawn közel öt évtizednyi munka után visszavonul az autósport világából (Fotók: AFP, Imago Images)

 

Hosszú Formula–1-es pályafutása során Ross Brawn tíz egyéni és ugyanennyi konstruktőri vb-címben játszott központi szerepet, de a Mercedes 2014-től kezdődő egyeduralmának is ő fektette le az alapját.

A technikai szakemberek közül az elmúlt évtizedekben kizárólag Adrian Newey hatása volt az övéhez mérhető, Brawn sokoldalúsága azonban egyedülálló: volt gépkezelő, szerelő, tervezőmérnök, technikai igazgató, csapatfőnök, istállótulajdonos, sportági ügyvezető igazgató, minden pozíciójában a legsikeresebbek közé emelkedve. De hogyan is alakult ez a páratlan utazás az autósport világában?

EGY MŰSZAKI ZSENINEK DIPLOMÁRA SINCS SZÜKSÉGE

Ross Brawn 1954. november 23-án született az angliai Ashton-under-Lyne-ban, és bár gyerekkora óta érdeklődött a technikai sportok iránt, a pályaválasztásnál elsősorban arra koncentrált, hogy általános mérnöki, illetve műszaki ismereteket szerezzen. A középiskola után így a harwelli Atomenergiai Kutatási Központ négyéves gyakornoki képzésén vett részt, amely során hasonló végzettséget szerzett, mint hazánkban a felsőoktatási szakképzésben tanulók. Bár a kilencvenes évek F1-es közvetítéseiben számtalanszor elhangzott, hogy Brawn atomfizikusi diplomával büszkélkedik, ez messze áll a valóságtól, a félreértés abból fakadhat, hogy egy atomenergiai intézményben töltötte gyakornoki éveit.

Műszaki tudása azonban így is alkalmassá tette rá, hogy egy hirdetésre jelentkezve 1976-ban állást kapjon a Williams-istállónál. Bevallása szerint még ekkor sem az autósportban képzelte el a jövőjét, egyszerűen csak ki akart szakadni az addigi közegből, aztán egy év után visszatérni a tanulmányaihoz, és lediplomázni. Erre azonban már nem került sor, mert hamar beszippantotta a technikai sportok világa. A Williamst még abban az évben felvásárolta a Walter Wolf Racing, amelynél Brawn nem érezte jól magát, ezért 1977-ben csatlakozott a March F3-as csapatához mint szerelő. Emellett mérnöki ismereteit is gyarapította, amit már a következő évben kamatoztathatott, mert Frank Williams új istállót alapított, és az elsők között kereste meg a fiatal műszaki szakembert.

Michael Schumacherrel az F1-történet egyik legsikeresebb együttműködését építette ki


Ez az időszak minden képzeletet felülmúlt, hiszen három év múlva már világbajnoki címet ünnepelhetett a csapat, amelynek Brawn kulcsfontosságú szereplője volt. A sikerekkel együtt azonban egyre több tapasztalt technikai vezetővel bővült az istálló, ami a feljebb lépési lehetőséget is szűkítette. A brit szakember ezért 1985-ben csatlakozott az amerikai Beatrice Haas-csapathoz, amelynél már teljes rendszereket tervezhetett az autón. Érdekesség, hogy itt néhány hónapig Newey-val is együtt dolgozott, a pénztelenség miatt azonban nem lett hosszú életű a projekt. De Brawnnak ekkorra már megfelelő referenciája volt ahhoz, hogy új lehetőséget találjon, így 1987-ben csatlakozott az Arrowshoz, amelynél a teljes autó tervezését rábízták. A kis költségvetésű csapatnál ugyan kihozta lehetőségeiből a maximumot, egy idő után viszont már hangosabb sikerekre vágyott, így két év után átnyergelt a sportautó-vb-n szereplő Jaguarhoz.

MÉG A RENDSZERVÁLTÁS ELŐTT BEJÁRTA A MAGYAR VIDÉKET
Ross Brawn az 1986-ban rendezett első Magyar Nagydíj óta rendszeresen visszajár hazánkba, és a kezdeti években megragadta a lehetőséget, hogy felfedezze a vasfüggöny mögötti országot.
„Elhoztam magammal a családomat, és utazgattunk egy kicsit – mondta Brawn néhány éve a Nemzeti Sportnak adott interjújában. – Feltűnő volt a falvak egyszerűsége, és hogy milyen kevés autó jár az utakon. Örülök, hogy még láthattam a rendszerváltás előtti Magyarországot a nyolcvanas évek végén, érdekes élmény volt. Budapestet a mai napig imádjuk, ez azon kevés helyszín egyike, ahová a feleségem, Jean is minden évben velem jön. Szenvedélyes horgászként azt is tudom, hogy Magyarországon elég nagy a pontyhorgászközösség, és hogy van néhány nagyszerű tó itt – néhány barátom kifejezetten ezért jár ide, de én még nem ragadtam itt botot.”


FUTÓSZALAGON JÖTTEK A VILÁGBAJNOKI CÍMEK

Brawn fantasztikus autót tervezett 1991-re, amellyel a Jaguar toronymagasan lett világbajnok, az F1-es Benetton-csapatot irányító Flavio Briatore pedig még abban az évben lecsapott rá és Tom Walkinshaw-ra, megbízva őket a gárda technikai vezetésével. Az istálló hamar meg is indult felfelé az ifjú tehetség, Michael Schumacher vezérletével, Brawn azonban tudta, az igazán nagy esély az áttörésre az 1994-es átfogó technikai szabályváltozásokban rejlik, ezért már ekkor egy külön munkacsoportot alakított ki a jövőbeli projektnek. Számításai tökéletesen beváltak, mert az új érát két egyéni és egy konstruktőri vb-címmel kezdte az istálló, amely azonban megroppant azután, hogy Schumacher 1996-ban távozott a Ferrarihoz. Brawn ráadásul a csapatvezetőség támogatása híján a szükségesnek ítélt szerkezeti változtatásokat sem tudta megvalósítani, így boldogan fogadta el a Ferrari következő évi ajánlatát a technikai igazgatói posztra.

A lenyűgöző maranellói infrastruktúra és erőforrás láttán nem fért a fejébe, miként lehetséges, hogy nem a Ferrari nyeri meg az összes bajnokságot, de aztán egyre jobban belelátott az istálló mindennapjaiba: nyilvános megaláztatások, borzalmas hangulatú válságértekezletek, rettegés az olasz médiától, satöbbi. Brawn legfontosabb dolga volt mindezt felszámolni, és éreztetni a munkatársakkal, hogy ő is egy közülük. Ezután közös tető alá szervezte az autó- és motorgyártást, tovább erősítette stábját, valamint tökélyre fejlesztette a versenystratégiát, a siker pedig nem maradt el. Az első három évben egyaránt csak az évadzárón csúszott le a Ferrari az egyéni vb-címről, de 1999-ben legalább a konstruktőrit megnyerte. Onnantól viszont nem volt megállás: Schumacher sorozatban ötször hódította el a bajnoki trófeát, s közben a csapat is rendre a tabella élén végzett.

A sikerkorszak egy – gumikra vonatkozó – szabálymódosítással zárult le 2005-ben, és bár a következő évben kis híján újra felért a csúcsra az istálló, Brawnnak a Ferrarinál töltött tíz esztendő után pihenésre volt szüksége – távozott, és világ körüli útra indult. De nem állt szándékában végleg hátat fordítani az F1-nek, sőt, a csapatfőnöki pozícióba még Maranellóba is visszatért volna, azt azonban már Stefano Domenicalinak ígérték oda, így a brit szakember a Honda vezetését vállalta el 2008-tól. Akkor ismét minden erőforrást a következő évi radikális szabályváltozásokat szem előtt tartva csoportosított át, csakhogy a japán cég a gazdasági válság miatt az év végén bejelentette azonnali kivonulását az F1-ből. Brawn mindenképpen együtt akarta tartani a csapatot, ám pitiáner kalandorokon és ügyeskedőkön kívül nem jelentkezett épkézláb tulajdonosjelölt, így a Honda végül jelképes összegért neki adta el az istállót.

A Brawn GP és pilótája, Jenson Button 2009-ben mindkét vb-címet megszerezte


MEGALAPOZTA A MERCEDES SIKERKORSZAKÁT IS


Óriási szerencse, hogy a téli hónapokban sem állt meg a munka a gyárban, mert kiderült, a gárda fantasztikus autót alkotott 2009-re, és a Brawn GP-re átnevezett istálló az F1-történelem egyik legszebb tündérmeséjét produkálva a világbajnoki címig masírozott. A finanszírozás azonban hosszabb távon nem volt megoldva, így a legjobb pillanatban érkezett a Mercedes ajánlata, amely felvásárolta a csapatot, és a vezetőséget meghagyva üzemeltette tovább. Csakhogy a német vállalat azt gondolta, minimális költségvetéssel is sikeres lehet, így az első két év kiábrándítóan alakult, amikor pedig végre pénzt pumpált a csapatba, már érdemesebb volt a 2014-ben beköszöntő új technikai érára koncentrálni. És Brawn így is tett: bevett módszerét alkalmazva évekkel a céldátum előtt külön munkacsoportot alakított ki, és a recept ezúttal is működött. Fájdalom, munkája gyümölcsét már mások aratták le, mert a nehezebb időszakban a Mercedes olyan emberekkel bővítette a csapatvezetőséget, akikben az angol istállófőnök nem bízott meg, és a belharcokban felőrlődve a siker kapujában, 2013 végén elhagyta az alakulatot.

Ezután kijelentette, már nem villanyozza fel a gondolat, hogy újabb istállónál vállaljon szerepet, ám ha valamilyen átfogó feladatot kapna az F1-ben, szívesen belevágna. Nem is jöhetett volna tehát jobbkor a sorozat 2016-os tulajdonosváltása, mert a Liberty Media őt nevezte ki a sportszakmáért felelős ügyvezető igazgatónak. Mivel tapasztalatának köszönhetően minden téren átlátta, milyen változtatásokra van szükség a sportág modernizálásához és fejlesztéséhez, vezetőtársaival együtt mindössze öt év alatt sínre tette az F1-et. A világbajnokság mára népszerűbb, mint valaha, a csapatok pénzügyi helyzete még sohasem volt ennyire stabil, az új generációs autókkal pedig a versenyzés minősége is javult.

Brawn tehát ebben a szerepkörben is maradandót alkotott, 68 évesen azonban elérkezettnek látta az időt, hogy megpihenjen, és a továbbiakban a kanapéjáról kövesse figyelemmel azt a sportágat, amelyért közel öt évtizeden át dolgozott sikeresen a legkülönbözőbb pozíciókban.

Minden pozíciójában a legsikeresebbek közé emelkedett


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. január 7-i lapszámában jelent meg.)

2023.04.01 05:37:28

F1 nemzetisport.hu

Pérez már a Q1-ben búcsúzott, míg Alonso a negyedik rajthelyet szerezte meg.

2023.03.31 06:37:21

F1 nemzetisport.hu

Nem sokkal a gyakorlás kezdete után érkezett meg a csapadék Melbourne-be.

2023.03.19 13:34:31

F1 nemzetisport.hu

Verstappen a 15. helyről a másodikig tudott felzárkózni, míg Leclerc a 7. pozícióban látta meg a kockás zászlót.

2023.03.18 16:08:07

F1 nemzetisport.hu

A második helyen Leclerc végzett, de a rajtbüntetése miatt Alonso rajtolhat Pérez mellől.

2023.03.18 12:55:46

F1 nemzetisport.hu

A Red Bullhoz ismét az Aston Martin került a legközelebb, de 4. helyen végző Stroll hátránya is egy másodperc.